Nål i ryggen

Lisasan 2010-05-17 15:29 (4 kommentarer)
Vi går just nu på föräldrautbildning, vilket förstås är bra. Fast om man är som jag och har läst på lite innan är det lätt att man inte riktigt håller med barnmorskan.

Idag fick vi veta att det inte finns några risker alls med ryggbedövningar - EDA och spinal. Men, det är ju faktiskt inte sant. Barnmorskan bedyrade att det var helt säkert, någon frågade om risken för infektioner, men fick veta att det är helt omöjligt. Och visst är det både osannolikt och ovanligt, men det förekommer ändå. Hon nämnde till slut att man kan få huvudvärk, men då i 24 timmar max, och det händer nästan aldrig. Men, jag har ju läst om folk som råkat ut för att ryggvätska runnit ut, och det kan resultera i ett par veckors vedervärdig huvudvärk där man blir sängliggande. Ovanligt, men dock förekommande. Vi fick också veta att det aldrig sker någon som helst påverkan på barnet, vilket inte heller stämmer.

Visst, det är oerhört onödigt att skrämma upp folk, men jag börjar förstå varför det är en sån överanvändning och övertro på ryggbedövningar. Enligt barnmorskan tar minst 70% av alla förstföderskor i området ryggbedövning, vilket för mig låter helt horribelt. Visst är det bra att det finns, men jag undrar hur många som får ryggbedövning som skulle valt det om dom hade full koll på eventuella risker och biverkningar. Rätt ska vara rätt liksom, och ibland undrar jag om det inte är samma fenomen som förr i tiden när man tryckte i mammorna petidin - man vill ha en mindre bråkig och stökig kvinna som föder.

Eller så är det som vanligt så att jag snöat in på konspirationsteorier och tror att hela världen egentligen har en baktanke med allt.

Jazzie

Horribelt? Nu är jag verkligen inte den som ska uttala mig om att föda eftersom jag inte har en susning om hur det är. Men jag uppfattar att det finns liksom ingenting riskfritt med att föda barn. Med eller utan ryggbedövning. Jag menar, hur skulle statistiken sett ut om 70% födde utan? Kanske inte exakt lika, men knappast skulle alla barn som föddes må fina fisken. Eller kvinnorna heller. Jag har ingen generell åsikt om ryggbedövning eller inte, men kanske är riskerna så pass små att fördelarna är att föredra? Och jag menar, ALLT med en födsel innebär risker. Det har jag allt för väl fått bevittna under mina två veckor på neo. Och det finns väldigt mycket jobbigare risker som man inte heller pratar om under någon föräldrarutbildning än sprängande huvudvärk.

Jag är ledsen, menar verkligen inte att hacka på din synpunkt. Jag menar bara att det finns alltid det som händer... och bra mycket fler saker kan hända under en förlossning. Och om rätt ska vara rätt borde man gå igenom alla dessa saker så att föräldrar kan fatta ett beslut på alla punkter. Väga in alla risker. Men vill vi det när riskerna är låga?

2010-05-17 23:10:40

Lisasan

@Jazzie: Så sant så sant, det finns enormt mycket risker! Det jag vänder mig emot är inte i sig att man inte tar upp alla risker, utan att man just bedyrar att det absolut inte finns risker när det ändå gör det. Frågar någon om infektionsrisken ska ju barnmorskan ändå svara sanningsenligt och inte bestämt hävda att det är helt omöjligt, hur ovanligt det än är. Sen kan allt hända, visst är det så. Men jag läste någonstans att det är en kraftig överanvändning av just ryggbedövningar, som i sin tur ger en överanvändning av värkstimulerande medel, och som i sin tur ger mer skador i form av bristningar. Jag tror iofs det mesta handlar om attityder, och jag tycker vårdpersonalen har ett stort ansvar - det ska aldrig vara självklart att vare sig använda eller inte använda ryggbedövning, utan man ska ha en möjlighet att välja. Är man rädd för smärtan är det klart man ska ha bedövning liksom! Det känns bara så konstigt när barnmorskan sitter och berättar om att bara afrikanska kvinnor föder utan bedövning, som att det skulle vara något jättemysko som bara dom har för sig. Sen är det ju inte så att jag tycker att man ska lida bara för sakens skull, men det har känts en aning onyanserat. Så är det iofs så att just mitt landsting ligger högt med överanvändningen av ryggbedövningar och det kan väl göra sitt till.

2010-05-17 23:45:12

Mucklan2

Jag blir rätt upprörd över att läsa din text. Vet inte riktigt varför men jag känner mig urförbannad. kanske borde jag vänta med att kommentera tills jag vet varför men.... Jag är en impulsiv människa i vissa fall.
Så: Vad är det för jäkla barnmorska som hävdar att det är helt riskfritt med bedövningen? Och att bara afrikanska kvinnor föder utan bedövning, det är ju helt sanslöst!! (Jag är i så fall helt utan tidigare vetskap om mitt afrikanska ursprung)
Självklart ska man få bedövning om man vill det, jag säger inget annat. MEN det är väldigt dåligt med back up och stöd för att stärka kvinnor som inte vill ha det. Jag har i hela mitt liv haft en jätterädsla för att föda. När jag sedan blev gravid så var den plötsligt borta men ju mer jag läste om bedövning ju mer övertygad blev jag om att ryggbedövning inte var min grej. På 70-talet erbjöds alla kvinnor förberedande psykoprofylax kurs.( Idag ser den utbildningen annorlunda ut och innefattar även partnern i hög grad).Idag kan man så vitt jag vet inte få den genom landstingen utan måste uppsöka den privat. Jag gick den utbildningen och där pratade man mycket om att det faktiskt kan vara en positiv upplevelse att föda. Att man kan föda utan rädsla och med trygghet. Man talade inte emot bedövning men man talade också om att det finns andra möjligheter. För mig så var det helt sanslöst effektivt att använda andning som smärtstillande metod. Jag säger inte att det fungerar för alla men jag tycker att alla borde erbjudas utbildningen, framför allt för att den ger en så mycket större trygghet och kunskap om vad som sker i förlossningens olika skeden. Det ökar självförtroendet och det stärker framförallt partnerns roll i förlossningsarbetet. Där sa man att kvinnan som föder bara ska behöva koncentrera sig på att andas och slappna av. Allt annat är partnerns jobb: att hjälpa till att hålla rytmen, påminna om avslappning, massera, serva, vara hjälp i kommunikation med personalen. Jag är otroligt tacksam för att jag gick den kursen även fast vi fick betala den själva. Det var värt varje öre att få föda med den tryggheten. Jag misstänker att det helt enkelt ses som billigare, enklare och snabbare att bara ge så mycket bedövning som möjligt så slipper man krångel. Kan vara att jag, som du är rätt benägen att tro på konspiration. Speciellt när samhället kan spara pengar. Man ska inte vara nojig, jag vet, men man ska heller inte vara naiv.

2010-05-18 13:30:27

Lisasan

@Mucklan2: Känns bra att jag inte var ensam om att reagera, för det känns inte helt rätt det här med hur vården hanterar gravida och bedövningar med mera. Just sån där psykoprofylaxkurs hade jag hellre velat ha än en nål i ryggen, men det kostar några tusenlappar numera. Det känns verkligen fel att vården hellre bekämpar smärta och rädsla med kemikalier än med andning!

2010-05-18 22:42:59


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2001-08-09
Antal texter
660
Övrigt
Valspråk

Sing while you may