Datorkrasch

Lisasan 2009-06-03 15:54 (1 kommentar)
Datorn har gått sönder, vilket förstås är en total katastrof. Jag som känner mig någorlunda påläst i konsumenträtt är plötsligt helt vilse.

Datorn är min, ingen tvekan, och jag har fått den i present. Dock är den ursprungligen köpt på ett företag, så det står inte mitt namn på kvittot. Den är köpt för mindre än två år sedan, så det borde vara reklamationsrätt. Men har ett företag reklamationsrätt?

Jag ringde mitt försäkringsbolag och skulle fråga lite. Genast var en skadeanmälan upprättad. Det hade jag inte riktigt räknat med.

Teorier om vad som kan ha hänt är följande:
1. Datorn har gått för varm under för lång tid, så moderkortet eller grafikkortet är bränt.
2. Datorn har helt enkelt gått sönder av sig självt, vilket inte ska ske så snabbt.
3. Datorn har skakat sönder i en flygresa nyligen.

Alla tre teorier är lika gångbara, men det gör mig nervös. Är det en vanlig reklamation kan jag knappast berätta om flygresan. Är det däremot ett försäkringsärende kan jag inte nämna att jag tror att jag själv kört den för varm, för det måste skett något plötsligt och oförutsett. Och till råga på allt, jag kan ju inte lämna in kvitto med ett företagsnamn på, till försäkringsbolaget.

Detta har lett till att jag känner mig som en skurk fast jag inte är det. För allt är korrekt. Och en fin dator ska verkligen inte gå sönder så snabbt. Ska jag skaffa en ny motsvarande idag så är det runt 20000:- vilket jag naturligtvis inte har råd med. Att köpa en billigare dator är heller inte aktuellt.

Så jag är helt vilse. Ett garantijobb vore naturligtvis bäst, eftersom jag då skulle slippa självrisken. Men går inte det så hellre att jag får ut en slant på försäkringen än att jag får reparera datorn för 12000:- som någon sa att det kan kosta. Gissningsvis kommer väl en första undersökning hos en auktoriserad verkstad lösa mitt dilemma. Och jag tror minsann att den är bränd, men det återstår att se.

Havrekakan

Jobbigt. Såklart att du inte är någon skurk, en dator ska hålla mer än två år även om man använder den mycket!

2009-06-04 19:32:25


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2001-08-09
Antal texter
660
Övrigt
Valspråk

Sing while you may