Vad är det för fel på kön?

ikapiika 2009-04-21 22:00 (2 kommentarer)
Jag har en ofärdig text i huvudet men det kommer aldrig att bli tid att utveckla den färdigt så det får bli lite stolpigt och outtänkt.

Jag har läst lite i DNs insidan serie angående barn och kön och idag hade turen kommit till familjen som försöker uppfostra barnet, Kim, helt könsneutralt.
Min begränsade erfarenhet, och de få poäng utvecklingspsykologi jag har läst undrar hur det ska gå till egentligen, för barnet alltså. Mina ättelägg har från det att de varit medvetna om vad som finns mellan deras ben varit otroligt könsintresserade, jag har snopp du har snippa, har pappa snippa? har han, hon, den, det, snopp ? mm. Könet har varit otroligt viktigt i deras identifieringsbild och det tror jag att det är för de flesta barn.

I mina teorier, som är långt ifrån bildade eller teoretiskt uppbackade, är det viktigt för barn att ha ett kön, att vara flicka eller pojke. Det viktiga från de vuxnas sida kommer sen, att få barnet att förstå att bara för man är flicka eller pojke behöver man inte bete sig på ett speciellt sätt, och framför allt, könet får aldrig bli begränsande.

Ännu så länge har jag inte hört från dottern att hon inte kan göra något för att hon är tjej, att något är "killsaker" eller så, hon tar sig an världen med storm, om än iförd rosa ballerinadräkt. Utmaningen blir att vara lika öppen med sonen, att låta honom vara rosa om han skulle vilja det, säga att han också är fin och söt i ballerinaklänning, men att även låta honom vara "killig" och gilla bilar.

Jag tror inte på att uppfostra barn utan kön, men jag tror på att poängtera att det inte finns några begränsningar av könet, flickor kan vara brandmän och pojkar ballerinor, även om de har snopp.

Moot

Du är en vis kvinna!!

2009-04-21 22:36:29

realein

fast jag uppfattade att det var just det familjen gjorde! Försökte uppfostra att alla kan vara som de vill alltså, inte att poängen skulle vara att hemlighålla könet för barnet. Det står ju att de talar om könet för andra ("– Vi brukar skämta om att svara att vi inte har kollat, att vi blundade när vi bytte blöja. Men vi säger att han är en pojke. Folk menar ju inget illa, säger Yael. ") och jag förutsätter att Kim vet att han är en kille.

Jag tror det är en bra tankeställare för folk att börja fundera på varför det är så viktigt att veta om ett barn är pojke eller flicka. Vad är det som är så farligt med att lära känna en person utan att veta om det är en pojke eller flicka?

Tvärtemot dig upplever jag att redan spädbarn bemöts annorlunda beroende på om det är en pojke eller flicka.

2009-04-21 23:22:09


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-06-17
Antal texter
543
Övrigt
Disputerad specialist. Maka och mamma till två troll födda 03 och 06. Ägare till halvsunkig låda på kulle och fotbollsmammaSUV som får åka måånga mil varje dag.
Sjunger gärna men har (egentligen) inte tid. Äter hellre än lagar. Vin? ja tack!
Valspråk