Om drömprinsar och riktiga prinsessor

Anni 2009-02-26 21:11 (11 kommentarer)
Efter förlovningsståhejet häromdagen måste jag ju oxå få fundera lite kring monarki och annat.

Kungahuset är en gammal tradition som inte direkt passar in i det moderna samhället. Och jag tror det är därför det blir lite konstigt ibland. Å ena sidan får ju ingen vara förmer i det här landet, så dom ska minsann inte ha apanage eller tituleras finare än någon annan. Å andra sidan ska dom finnas där att skvallra om, och nåde den som inte håller sig inom ramarna för rollen. En prinsessa som inte går på bal är tråkig, dansar hon för vilt är hon en party-sessa.

Men samtidigt tycker jag det är lite kul att dom finns. De gör bra reklam för Sverige och gör mycket bra, som de inte kunnat göra utan den titel de har. Jag kan inte låta bli att tycka att dom är duktiga, t ex Silvias engagemang i barn som far illa i världen etc. Hon hade inte kunnat påverka så mycket utan att vara drottning.

Om vi nu ska ha en statschef så varför inte lika gärna en kung som en president. Dom kostar, visst, men det skulle kosta mycket mer att ha presidentval. Nu har vi en familj som fungerar och gör, enligt min mening, ett bra jobb. Om vi hade en kung som var helt galen och hittade på massa otyg då vore det väl bra att avsätta honom, men i dagens läge tycker jag inte det är något problem. Systemet fungerar, så varför peta i det?

Sen är det en helt annan aspekt och det är skillnaden mellan rollen och människan. Jag kan tycka synd om Victoria. Hon har aldrig fått välja. Hon har inte sökt jobbet, inte ställt upp i något val, utan fötts till att bli drottning. Hon har inte kunnat välja bort det uppdraget, utan sen barndomen formats in i en roll som på många sätt är konstlad. Efter dom omständigheterna måste jag säja att jag tycker hon är fantastiskt duktig på att göra något bra av situationen.

Nu har hon hittat en man som hon vill gifta sej med. Han måste vara väldigt säker på att han älskar henne, för han offrar resten av sitt privatliv för att gå in i en roll där han alltid kommer att stå ett steg bakom sin fru. Han kommer alltid att vara tvungen att sätta prinsrollen framför sig själv som person, och han är, till skillnad från Victoria, inte född och uppvuxen med den kulturen och plikten.

Jag hoppas att de ska få ett bra liv tillsammans, som människor. Jag hoppas dom ska kunna stödja varandra och ha ett bra privatliv så dom står ut och orkar spela sina roller i det offentliga livet.

Moot

:-)

2009-02-26 22:31:11

crackgrrl_

Jag tycker INTE att kungafamiljen gor "bra reklam for Sverige". Jag menar, pa vilket satt da? Det skulle antagligen ha mycket battre effekt i reklamsynpunkt att montera upp jattelika billboards langs hela Autobahn med bilder pa älgar, vodka och blonda bikinibrudar.

2009-02-26 22:36:04

sodan


@crackgrrl_: ha! right on. jag är så jävla less på allting redan, och ska nu äntligen göra slag i saken och gå med i republikanska föreningen. monarki är bara fel.

2009-02-26 22:41:10

Anni

@crackgrrl - stilfullt! ;-)

2009-02-27 08:01:39

BettyB

Jag vet inte om jag tycker så synd om Daniel, som plåster på såren får han ett liv i lyx och överflöd. Jag tror det är ganska många som skulle nappa på den dealen.

2009-02-27 08:52:03

Bonita

Alltså - är verkligen lyx och överflöd tillräcklig "kompensation" för uteblivet privatliv och frihet att leva och göra som man vill? Jag är ytterst tveksam.

2009-02-27 15:36:10

crackgrrl_

Bonita: Det ar val ingen som tvingar honom... bara det faktum att V&D tillats gifta sig med varandra ar val ett ganska tydligt tecken pa att kungafamiljens medlemmar nufortiden har ganska stor "frihet att leva och göra som man vill". Om de nu tyckte det var sa grasligt har de ju mojligheten att abdikera fran sina parasitpositioner.

2009-02-27 16:24:23

BettyB

Bonita: Bevisligen tycker Daniel det eftersom han gör det. Ansökarantalet till allsköns dokusåpor tyder också på att folk inget hellre vill än att bli kända och få sitt privatliv uppfläkt både här och där. Och förhoppningvis tjäna en massa pengar.

2009-02-27 16:39:57

Anni

@BettyB - han är väl inte direkt nån fattiglapp innan? Som VD för ett gym antar jag att han knappast svälter. Jag håller nog snarare med @Bonita. Och på nåt sätt ser jag inte riktigt dokusåpa-sidan hos honom heller. Då hade han väl inte tvekat i 7 år.

2009-02-27 18:01:43

BettyB

anni: nej, jag menar inte att han är nån dokusåpaspekulant, jag menar att det är ett besvär många människor kan stå ut med, att vara en offentlig person. Han på sitt sätt och dokusåpapersonerna på ett helt annat sätt. men det som vi upplever som värsta mardrömmen är för andra en önskedröm.

Och även om gymägare knappast svälter så har väl kungafamiljen något lite mer glamour kring sig? Eller vad man nu ska kalla det.

2009-02-27 20:24:06

Morris

Kompensation och monarki eller inte, jag blir helt pirrig när jag ser hur kära dom är och att dom äntligen får gifta sig! Underbart!
/Hon som är svältfödd.

2009-02-27 21:26:58


Info
Namn
Anni
Född
-
Hemstad
Västkusten
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-07-12
Antal texter
1 442
Övrigt
Valspråk

Lev livet levande!