Cykliska tankar

Jazzie 2009-01-22 16:14 (5 kommentarer)
Jag stör mig på att cykel stavas cykel. För mig finns det två ord, jag uttalar dem olika också. Det finns
1. Cykel - något som sker i återkommande cykliskt format. Vi har måncykler. Menscykler. Cykliska resetter i vår alltmer datoriserade värld. Det snurrar runt runt.
2. Cyckel - ett förskaffningsmedel på hjul. Hjulen rör sig mycket riktigt i en cyklisk rörelse, men som förskaffningsmedel är en cykel (det är ju faktiskt så det stavas) inte något som rör sig cykliskt. Den rör sig framåt. Från A till B. Jag känner mig inte på något sätt i rundgång när jag cyklar. Jag uttalar ordet dessutom som om det skulle stavas cyckel. Som nyckel. Men jag utalar måncykel precis som det stavas. Med ett långt y-ljud.

Förr var nog detta inget problem att notera. Men idag tycker jag att cykel, dvs rundgångsmomentet, är något som kliver allmer i vardagslivet. På jobbet jobbar vi ständigt med cykliska beteenden. Och det är framför allt ordet "cyklar" som nu får två betydelser som i skrift inte alltid är självklart. Att en maskin står och cykliskt startar om har blivit vardag, så ett slangspråk har börjat dyka upp. På jobbet kan det förekomma meningar som
- Den cyklar.
Och då betyder det inte att en liten dator cyklar in till stan för att dra några bira på krogen. Nix. Nope. Den står och cykliskt startar om sig hela tiden. Eller cykliskt står och laddar hela tiden. Eller gör något annat cykliskt beteende.

Jag vill att beskaffningsmedlet cykel ska heta cyckel. Det ser jättemärkligt ut när man skriver det. Men det är ändå korrekt.
Eller är det någon utav er som säger cykel med långt y-ljud när ni menar en schysst damcykel med korg? Och säger ni i så fall cyyklar, med ett lika långt y-ljud, när ni berättar hur ni cyklade iväg på picknick förra sommaren?

Det är mitt lilla störmoment idag.
För annars så pinnar ju det mesta på... i en inte allt för cyklisk snurra, det känns faktiskt som om det går framåt.

monchichi

Jag är precis av samma tanke som du, störande är det. Det tog mig år att lära mig att nyckel stavades med ck och det var den dumma cykelns fel.

2009-01-22 19:16:47

A.

Alternativ till "den cyklar" = "den cyclar"; uttal "sajklar"?

För mig som är språkfascist och är fysiskt oförmögen att stava fel gör det ont i hjärnan att se "cyckel". AAAH! My eyes!

2009-01-22 20:15:52

Skylla

Skare heta nått skare väl heta syckel. Och syftar inte cykel på hjulen, som är två, och heter så på inglesiska och franska?

2009-01-22 21:55:08

Jazzie

@Skylla jo, det är klart att det syftar på hjulen. Men en cykel är ju inte bara ett par hjul, det är ju ett ting som tar dig framåååt. När det är nedförsbacke går det ju dessutom fort. Och jag hade tyckt det var ok om man SA cykel med långt y-ljud. Men vi har ju ändrat uttalet.

@A - håller med. Det är helt galet att skriva cyckel, klarade inte ens att hålla det genom min text. Men tycker fortfarande att det vore mer riktigt även om det skär sig i ögonen ... men jag ser det som en vanesak

2009-01-23 08:04:31

Anni

Rent uttalsmässigt har du ju helt rätt. Ring svenska akademin och föreslå det!

2009-01-23 15:07:27


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte