Harlem nästa

Anni 2008-10-16 00:01 (8 kommentarer)
OK, resan fortsätter....

Morgonen därpå gick vi på darriga ben ut i den stora, farliga staden. Vi tänkte börja söndagen med en gospelgudstjänst i Harlem. Och det har man ju hört talas om hur farligt det är där!!!

Vi tassade ner i tunnelbanan med ett stadigt tag om våra handväskor och åkte norrut. Hur skulle det se ut egentligen när vi tittade upp ur marken igen? Utbrända bilvrak och ruffiga kåkar?

Vi kom ut på en solig bred aveny, med fina hus och lugna gator. De enda vi mötte var uppklädda kyrktanter med tjusiga hattar. Även om de gick med rollator, så nog hade de höga klackar till.

I denna idyll letade vi oss fram till en baptistkyrka som lät turister sitta med på läktaren. Eftersom både Bästisen och jag sjunger i gospelkör var ju detta nåt vi inte kunde missa!

Det kändes lite som att sitta på åskådarplats, men musiken var fantastisk och när vi kommit fram till predikan hade de flesta turisterna gått. Prästen använde all sin retorik och hojtade och skrek för att ge eftertryck åt sina ord. Han var faktiskt riktigt underhållande och förvånansvärt vettig.

Sen hände det något märkligt. Jag kände igen mej. Någonstans glömde jag bort att det var fel språk och fel hudfärg och fel miljö och jag började känna igen församlingsborna. De började likna folk jag känner från en församling i Stockholm där jag var med för många år sen. Något i stämningen, i omsorgen de hade om varandra gjorde att jag kände mej hemma. Så nära, mitt i allt det annorlunda. Vi stannade och fick delta i nattvarden och det kändes som att de välkomnade oss.

Efteråt gick vi in på en liten restaurang några kvarter längre bort. Gudstjänsten höll på i 2 1/2 timme och vi höll på att svälta ihjäl. Jag beställde "jerky chicken", nån jamaicansk specialitet tydligen, som de hade kryddat med dynamit! Fruktansvärt starkt, men något av det godaste jag nånsin ätit! Starkt, sött, mustigt och mört kött, med så fantastiskt mycket smak! Jag åt och svettades, hämtade andan, tog en bit till och flämtade och åt.

Mitt när vi satt där och åt kom en ung kille fram till oss och började prata svenska med oss! Han hade bott i Sverige när han var liten och var nyfiken på varifrån vi kom. Helt otippat, mitt i Harlem. Då visade det sej att paret några bord längre bort oxå var svenskar. Jojo, där trodde vi att vi kommit långt bort från turistfällorna, men världen är liten.

AnnA

Oh, vad roligt att få höra! Berätta mera :)

2008-10-16 01:13:50

Bonita

nice..mera...

2008-10-16 08:27:56

Malena

Jätteroligt att läsa! Väcker starka minnen fran da jag själv var pa baptistgudstjänst i Harlem pa början av 90-talet. Kände mig ocksa välkomnad och gick ocksa och at soul food efterat. En manlig gospelkvartett kom och sjöng vid vart bord...

Eller var det kanske tvärtom? Ja just det, jag lunchade i Harlem med min syster som da bodde nära Columbia University, och gospelsangarna och deras fruar uppmuntrade oss att komma till kvällens gudstjänst. Min syster kunde inte för hon skulle möta sin nya boyfriend (nu hennes man sen 15 ar tillbaka) men jag ville verkligen ga, sa jag gick pa bio för att bida tiden. Sag Aladdin av alla filmer (den hade just kommit ut). Minns hur jag satt där ensam i biomörkret och tänkte "Det här är helt surrealistiskt, jag sitter ensam pa en biograf i Harlem och ser pa tecknad film!"

När filmen var slut skyndade jag till kyrkan där gudstjänsten redan börjat. Tva av fruarna stod precis innanför dörren och väntade pa mig. De var sa glada att jag kom, jag kände mig mycket välkommen.

Sen minns jag framförallt känslan efterat da jag tagit adjö och vandrade helt ensam till tunnelbanan i den mörka, sena kvällen i Harlem… nog höll jag rätt hart i handväskan jag ocksa…

Skriv mera!!!

2008-10-16 10:06:37

Anni

@Malena Jag tror Harlem var farligare på din tid. Men maten och gospelen är nog desamma... Det var verkligen en höjdare!

2008-10-16 11:31:40

Moot

meeera

2008-10-16 12:44:42

Vicky

Ja, mera, mera!

2008-10-16 13:36:16

Doriz

Åhh, roligt! Man kan göra jerk chiken hemma, ska leta efter bra recept till dig! Det är främst en kryddblandning!

2008-10-17 12:36:41

Anni

@Doriz - ja tack! Har du ett recept så vill jag jättegärna ha det. Har googlat, men de hänvisar bara till "jerk mix" och jag tror inte det finns här.

2008-10-17 23:29:45


Info
Namn
Anni
Född
-
Hemstad
Västkusten
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-07-12
Antal texter
1 442
Övrigt
Valspråk

Lev livet levande!