Hur får man (långt)

AnnA 2008-08-12 11:32 (8 kommentarer)
tonåringar att förstå?
Jag stiger upp före sex, duschar, rastar hunden, vattnar blommor eller slänger i en maskin tvätt. Kör till jobbet, jobbar heltid. Handlar på lunchen för att spara tid. För jag ska ju handla mat på ett annat ställe efter jobbet. Handlar där det är billigt, alltså blir det att handla i flera butiker.

Kommer hem och får, om jag har tur, hjälp att packa in maten. Den äldsta har diskat som jag bad henne om. Tack för det. Kollar lilla toan som den andra dottern skulle städa under dagen. Inte ens halvdant. Och hon blir dessutom arg som ett bi när jag säger till henne att hon ska göra om det. Tillbaka får jag en släng att jag minsann inte städar badrummet så noga. Vilket jag faktiskt bara låter rinna av. Jag är ganska noga med att städa. Sen lagar jag mat, broccoligratäng och falukorv. Efter lite mer tjat får jag hjälp att duka.

Under denna tid har äldsta dottern undrat ca 5 gånger om jag inte kan slinga håret på henne samma kväll. Vi får se om jag hinner och orkar har jag svarat. Sen sade jag att hade jag fått lite mer hjälp här hemma så hade det blivit mer tid över. Speciellt när de är lediga hela dagarna under sommarlovet.

Efter maten som äts under ständigt munhuggande av döttrarna emellan går var och en iväg till tv och dator. Här har jag försökt ett antal gånger att prata med dem vilket bara resulterar till smäll i dörrar och tjaft.
Den äldsta dottern erbjöd sig att gå ut med hunden, om jag slingade håret på henne. Inte säkert det hinns ikväll, sa jag. Då gick hon inte ut med hunden.

Nu tröttnade jag och tog ut kontakten till bredbandet. Adjö tv, adjö dator för kvällen.
Själv fortsatte min kväll med att vattna blommorna. Nu blommar änglatrumpeterna och det doftar ljuvligt på altanen om kvällarna. Ett snabbt telefonsamtal till väninnan och sen gjorde jag kaffe, tände doftljus och ropade på barnen att vi skulle fika. De kom och satte sig lite småtruliga. Jag vill så gärna att vi ska ha det lugnt och mysigt, istället för bråk och tjafs. Tyvärr når jag inte fram.

Klockan halv elva igår stod jag och diskade och försökte komma på hur jag ska göra. De är 13 och 15 år. Jag fattar att de inte förstår hur det är att vara själv om allting. Hur det är att jobba och vara trött efter jobbet. Men så här kan vi inte ha det. Och inte ska jag behöva gapa och skrika för att få hjälp med något. Hjälp och hjälp förresten. Det är väl rimligt att man hjälps åt i en familj? Tyvärr har jag förstått att många av deras kompisar inte behöver hjälpa hemma. Det underlättar inte precis. Fast om jag frågar barnen så tycker de att de hjälper till massor. De ska städa sina rum, diska och hänga tvätt ibland för att få månadspeng. Men jag tycker att de också kan hjälpa till med annat vid behov. Utan att vi ska bråka ihjäl oss.

I morse lade jag undan datorn. En markering att det inte går att bara sitta och roa sig medans en i familjen gör allting.

Frågan återstår, hur når jag fram till barnen så att de förstår?

meow

Nu är jag på intet vis ngn expert men försöker tänka tillbaka på mina tonår... jag gillade inte att bli beordrad, det fick mig att trotsa. (Idag kan jag ju se att det var jag som hade fel.) Kanske om ni sätter er ner under lugna förh, du förklarar läget och ni kan t ex tillsammans planera veckans matsedel? Vad vill de äta? Vem vill laga vad? När handla? Kan ngn handla när du är på jobbet? Kan ni laga mat tillsammans och göra det ROLIGT?
Svårare med städningen kanske... fråga dem hur ofta de tycker att det bör städas och sätt upp regler? I min familj fick vi varsitt städområde som skulle vara fint (undanplockat, dammtorkat och dammsuget(?)) innan kl sju på fredags kväll, så att vi kunde ta helg. Det funkade. Vi fick ingen belöning och knorrade nog en del, men det vara bara så det var så vi fixade det.

2008-08-12 12:29:31

meow

Kanske kan man bli lite stolt över sett välstädat hem och god, hemlagad mat om man bjuder hem ett gäng som alla gillar och planerar hela grejen ihop? Fast det är klart, det kanske mest skapar extrajobb.

2008-08-12 12:32:04

Tintomara

Jag kan trösta dig med att det blir bättre! Men just nu...
Var rak med hur du känner det utan att anklaga. Tonåríngar sätter gärna ut taggarna för minsta lilla! Och då är det kört för den dagen.
Meow idéer låter bra, tycker jag.
Funkar inte det kan du ju säga att efterom det skulle vara skönt med nån mer som delade på hushållsarbetet så tänker du låta din älskare Pelle flytta in! Det borde få fart på dem! ;-)
Mina tonårsdöttrar var hopplösa städningsmässigt tills det började dyka upp pojkvänner. Då minsann kunde de städa så det tjongade om det!

2008-08-12 12:40:04

Doriz

Jamen jaaag med! (långt hi hi)
A, 15 år, har ju varit här hela sommaren (8 veckor...) och meningen var ju att hon skulle hjälpa mig. Vi satt ner, tilsammans med mor hennes, och skrev ner en lista på saker hon skulle vara ansvaring för. Sammanlagt 20-30 minuters jobb per dag för den som anstränger sig lite.
Sedan skulle hon finnas till hands och hjälpa med småsaker under dagarna.
Hon är en go tjej, men alltså. Hon har väl inte gjort någonting, nte ens det på listan på kylen, om jag inte påminnt henne innan. Hn säger inte nej, men å andra sidan så gömmer hon sig när jag håller på att stöka för att slippa.
Hjäääälp!
Undrar om man kan BANKA in värdet av att hjälpa andra i småbarn!? Fram med hammaren!!!

2008-08-12 12:53:22

AnnA

meow, de vill inte engagera sig i matlagning och städning. Anser att det är mitt, "föräldrarnas" jobb. Ditt tips ska jag testa. Jag ska ta fram en kokbok och försöka få dem att medverka att göra några dagars matsedel. Att städa och hjälpa till när vi ska ha gäster fungerar bättre. Så visst är det en morot. Men vi har inte gäster så ofta. Och det är vardagen som måste fungera ju.

Tintomara, känns rätt bottenlöst att vänta ut 13-åringen. Typ 5 år till då ;) Man vill ju ha det bra nu, utan tjat och bråk. 15-åringen har redan pojkvän och visst hon fixar sitt rum när han ska komma, så det har du rätt i. Vissa saker blir bättre. Älskaren Pelle får jag nog avstå, då jag redan har en särbo. Han hade nog blivit mer förskräckt än barnen ;)

Doriz, den tanken har jag redan tänkt. Vad i helskotta tänkte de med, när de skickade en 15-åring att hjälpa dig?! Alltså jag älskar mina barn. Men jag älskar inte alltid hur de bär sig åt. Och A är säkert en rar och gó tjej. Men de är så in i bänken ego i tonåren. Jag vill ju bara få dem att förstå att 30 min om dagen till nyttiga göromål dör man inte av.

2008-08-12 13:14:05

kicko

Det hjälper inte att banka in saker i dem när de är små - det trillar ut ur huvudet när de blir tonåringar ändå. ;-)

Syrran och jag lagade mat själva när morsan jobbade kväll, och från det gick vi vidare till att tillsammans ha hand om middagen en dag i veckan. Sen flyttade syster hemifrån när jag var 14 och jag gick över till att leva på bruna bönor när mamma jobbade, eller så åkte jag hem till syrran där hennes karl för det mesta lagade maten. =) Sen drog jag dammsugaren "mothårs" på heltäckningsmattan en gång i veckan så att det såg ut som att jag hade dammsugit, haha!

2008-08-12 18:08:13

meow

Heh, vill och vill. Jag tyckte också att det var föräldrarnas jobb, men fick snällt städa mitt städområde ändå. OK, om de vägrar alls diskutera städning tycker jag gott att du kan säga att well, jag säger upp mig från det jobbet, för jag orkar inte (och f ö blir jag sur och tjatig och trött) och om ni vill ha månadspeng är ni så goda att ta hand om era städområden inom utsatt tid. Det blir säkert struligt och bråkigt i början, men kanske värt det i slutändan när allt lagt sig och de inser att de inte kan rubba den gränsen? Lycka till, jag förstår att det är skitjobbigt!

2008-08-12 18:20:30

AnnA?

@kicko, Det finns många knep för att få det att se städat ut. Man kan hälla rengöringsmedel i toan, det luktar gott. Utan att skura då förstås. För det är jobbigt ;)

meow, jag har börjat tala om, väldigt bestämt, att detta inte fungerar längre. Utan att vara sur och tvär. Fast jag är rädd att mesta passerade på låg höjd.. Tänk att slippa tjata *drömmer*

2008-08-13 08:40:18


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2006-09-25
Antal texter
1 211
Övrigt
Valspråk

Inget är så illa, att det inte kan bli värre..

Utmärkelser
  • Lövtävlingen 2007