pms queen

Corn 2008-03-13 19:30 (7 kommentarer)
Jag tycker i sanning att kvinnokroppen är fantastisk, mestadels. Men det känns så jävla beige att vara ett offer under sina egna hormonsvängningar.
Jag pratar om PMS - innan var det mest ett vagt begrepp för mig. Jag tycker att det har dykt upp sen jag fick barn/alternativt blivit äldre. Igår pratades det om PMS på radion och programledaren trodde att det gick över när man fick barn men jag tänkte "I THINK NOT - det blir ju tusen gånger värre" men sen tänkte jag ett varv till och inser retrospektivt att jag och männen i mitt liv har haft dunder- och brakgräl cirka en gång per månad. Kanske har jag alltid haft pms utan att kunna koppla det? För brakgräl har det varit och jag har varit ångestfylld och arg och ifrågasättande. En gång i månaden. Med tårar som oavbrutet har trillat nerför kinderna. Eller snarare rullat, i en strid ström.

Kanske pms, kanske inte.

Som det är nu är det nästan löjligt. Och det är först nu, det senaste året, som jag verkligen har börjat se hur det hänger ihop. Jag blir så sjukt ledsen, sentimental, ångestfylld och grälsjuk. Jag söker gräl med min man och jag lipar och tycker att allt är orättvist och förtvivlat. Nerverna sitter utanpå huden och hela jag är så SKÖR och känslig. Jag blir överbeskyddande när det gäller mina barn och sur på min man. Just nu sitter samtliga gossar i familjen på övervåningen och spelar datorspel och jag sitter halvt ihopvikt här i soffan och småsurar litegrann men tänker också på Ben & Jerrys-glassen jag ska äta ikväll (det första riktiga sötsaksintaget på länge, och DAMN vad jag ska gilla det) och på samtalen i bilen hem från stan, med sexåringen, om Gud och Jesus och kyrkor och Buddah och sen lite om mens också.

Så allt är ju fint förutom när hormonerna spökar sådär. Det positiva är ju att jag vet vad det beror på nu och därmed kan låta bli att ta mig själv på allt för stort allvar.

aniara

Neeeej, jag som hoppades att det skulle bli bättre när man fått barn, för jag märkte en hemsk acceleration på kraften i pms:en ju äldre jag blivit. Jag har aldrig varit så "stabil" som jag är nu och har väl haft ett gräl och gråtparty sen jul ungefär.
Otroligt att det kan vara så starkt och så himla omöjligt att "tänka" bort fast men vet vad det beror på. Ät glass och mys, om en vecka kan du andas lättare igen. <3

2008-03-13 21:52:20

tori

jag märker också att pms:en bara blir värre och värre. jag tror radiotanten blandat ihop det med mensvärk, för det sägs ju att det blir bättre efter man fått barn?

2008-03-13 23:04:00

Anni

Ja, jag har aldrig haft PMS, men nu börjar jag oxå se ett mönster att jag blir gråtfärdig för minsta lilla några dar innan. Och jag har inte fått några barn, så det är förmodligen nåt som kommer med åldern för mej i alla fall.

2008-03-14 08:40:28

tori

märkligt hur det fungerar sådär.... jag minns faktiskt första gången jag kände av pms (då var jag tolv eller tretton)- det är oftast en alldeles särskild känsla för mig, som inte riktigt är likadan som andra deppkänslor.

2008-03-14 11:04:40

MBF

Har alltid haft problem men efter jag fick barn blev det sjukt på riktigt. Noll stresstolerans, klarade inteattskäralök för jag blev darrig i händerna, vätskesvullen, villehoppa från Västerbron. Två veckor i månaden varjag till sist uppe i innan jagsökteoch fick hjälp. Nu ansåg min psykiater att jag dessutom var deprimerad, men PMS:en var en helt egen diagnos, må vara att den behandlas på samma sätt som depression, med antidepp. Nu för tiden känner jag av svängningarna men de slår inte lika hårt tack vare medicinen, vi bråkar inte längre, jag är extremt stresskänslig men har liksom en filt mellan mig och PMS:en som gör att den inte blir lika drabbande.
Garbo på Ord föreslår munkpeppar, finns på apoteket under något annat namn, hälsokostpreparat. Funkar bra på henne. B6-vitamin (pyridoxin) vet jag många som blivit hjälpta av också, man måste ta en tämligen hög dos för att få effekt. Och motion. Men sötsuget finns det nog inget som hjälper mot :0)

2008-03-14 16:31:50

MBF

Sorry, det är jordgubbssylt undermellanslagstangenten. irriterande.

2008-03-14 16:32:19

Corn

oooh, tack för sympatier och tips. Tori: Tyvärr har min mensvärk INTE blivit bättre sen jag fick barn... Eller jo. Jag har den inte lika ofta men ungefär varannan gång är det som förr... Fast det kanske håller i sig kortare tid, jag vet inte. Och ibland har det flyttat sig bak till ryggen.

2008-03-16 08:58:09


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.