Prylar, prylar, prylar

Anni 2007-11-15 14:02 (10 kommentarer)
Läste Corn och Pocks och fick en massa tankar om konsumtionssamhället som jag tänkte försöka reda ut.

Jag är också lite av en anti-pryl-människa, men egentligen inte främst av miljöskäl. Kanske mer i en allmän känsla för rättvisa eller måttlighet.

Hos mej handlar det mer om nån sorts känsla av övermättnad inför överflöd. Jag kan få nippran av att gå in på Åhlens City i julrushen, bara för att det är alldeles för mycket av alltihop! Det blir nån sorts akut övermättnadskänsla.

Mina föräldrar förstår inte det där. Dom tycker jag borde unna mej lite mer, köpa nytt istället för att slita på det gamla. När jag tog över deras gamla TV (som fungerade perfekt) för att de köpte en ny plattskärm, tyckte de att jag oxå borde unna mej en fin TV. Men det handlar inte om det. Det känns bara som ett sånt onödigt slöseri att slänga nåt som funkar hur bra som helst. (Däremot har jag inga som helst synpunkter på att mina föräldrar köper ny TV fast den gamla funkar, de här tankarna gäller bara mej själv!)

Dom tror nog att jag är snål, men det har ingenting med pengarna att göra! Jag betalar gladeligen rätt mycket för något som jag verkligen behöver eller tycker om, men jag vill inte lägga pengar på onödor som bara tar upp plats i skåp och garderober.

Kan jag få något billigt som funkar lika bra tar jag hellre det än något dyrt. Jag skulle inte betala dubbelt så mycket för ett par skor för att det är ett särskilt fint märke, däremot utan tvekan om dom är skönare.

Jag blir verkligen inte lyckligare av fler prylar, utan känner mej bara skyldig på nåt obestämbart sätt. Som att när jag nu har så många fina saker måste jag hinna använda dom oxå. Verkligen uppskatta dom och njuta av dom. Annars är det mer än börda än en glädje att ha dom.

Det känns som att om jag har för mycket så äger prylarna mej istället för tvärtom. Ju mindre prylar jag har desto friare är jag att göra annat än att ta hand om dom. Om jag slipper rensa ogräs i min trädgård får jag tid att lukta på blommorna i parken.

Ibland går jag förbi saker i affärerna och tänker - åh så skönt att jag inte behöver köpa allt det här och sen släpa hem det och förvara det. Jag klarar mej så väldigt bra ändå!

Är jag totalt Feng-Shui indoktrinerad eller nåt? Kanske en del i min allmäna rädsla för ansvar? Nu när jag försöker skriva ner det här låter det konstigt. Är det nån mer därute som tänker så här?

Pocks

Nej, jag tänker inte så men det låter helt underbart! Du är bra.

2007-11-15 14:51:31

ikapika

mja.. lite men inte helt. Jag kan få dåligt samvete av att inte hinna använda prylar, speciellt barnkläder just nu. men jag gillar också att shoppa och vill gärna ha nytt och fräscht. Däremot är jag ganska anti märken, när det gäller kläder vill jag hellre köpa kläder från helt okända designers i små affärer än stora dyra märken.

2007-11-15 15:39:56

Anni

Helt apropå - jag har just beställt nya köksstolar för flera tusen. Fast å andra sidan - mina gamla är ärvda, från 60-talet och börjar knaka, så det finns goda skäl...

2007-11-15 15:47:20

Tintomara

Du är inte ensam, jag tänker som du! Man behöver verkligen inte ha det så märkvärdigt. Det är OK att lägga pengar på något som verkligen betyder något för en, men inte slentrianmässigt skaffa nytt hela tiden. Jag tror det har en del med självkänsla att göra. Jag behöver inte ha prylen X, jag duger ändå. Jag kan ha kvar mina gamla tapeter, jag kan köra en liten pluttbil, jag kan gå i en jumper från Kapp-Ahl för jag duger så bra ändå. De där som jämt ska vara så perfekta verkar mest ängsliga, tycker jag.

2007-11-15 16:10:49

Anni

Tintomara - låter sunt! Man ska köpa saker för sin egen skull, inte för att glänsa inför andra.

Funderar på om det finns en baksida av detta oxå om man har dålig självkänsla - att man inte unnar sej nåt fint för att man inte känner sej värd det.

Kanske hade jag haft mer prylar om jag hade bott ihop med nån, för då hade vi varit två som använde det och då vore det mer lönt?

2007-11-15 17:14:42

aniara

Anni, jag känner likadant oavsett om jag är ensam eller bor ihop med någon.Jag blir stressad av för mycket saker och mår dåligt om jag köper något som inte känns okej sen. Då går jag alltid och lämnar igen det så jag slipper fundera på om jag gillar eller inte. Det ger mig inget att köpa något för köpandes skull och jag kan få kommentarer att jag aldrig unnar mig saker men det är fel eftersom jag unnar mig det Jag gillar. Bara för att jag inte reser utomlands 3 ggr om året och pimpar mitt hem eller skruttbilen så betyder inte det att jag inte kan uppskatta och älska minnet jag köper till min lap top så jag kan ha mer musik på datorn. Eller att jag hellre använder Dove lotion än en dyr från parfymerian eftersom det är den som funkar på min hud. Jag kan lätt gå till frissan för 1200 (en gång om året) men orka ha en frilla som jag måste styla varje morgon med massor av produkter och fönar, plattång och färgning. Mobil byter jag var 5:e år och köper då en bra.. men sen är den med tills den faller sönder. Det är lite stressande för folk att man går sin egen väg och inte konsumerar på samma sätt som andra. Kanske får de dåligt samvete eller nått? Jag vet inte..

2007-11-15 20:40:24

kicko

Jag är likadan! Dessutom kan jag känna lite efter att jag har köpt nån ny grej att var det verkligen nödvändigt, hade jag kunnat klara mig utan den eller hitta en begagnad? Men eftersom jag velar flera varv INNAN jag köper nåt är det inte så ofta jag ångrar ett köp. =)

2007-11-15 22:43:34

crackgrrl

Jag tänker nog som du litegrann också, fast bara när det gäller tråkiga grejer som jag aldrig använder ändå, t ex TV, hushållsprylar etc. Fast jag måste säga att jag under åren som modell fick smak på svindyra designerkläder och skor. Man lär sig att uppskatta kvalitet och konstruktion på ett helt annat sätt (i alla fall jag) och hade jag råd skulle jag bara köpa couture, men samtidigt inte vilja lägga ner en spänn på t ex en ny teflonstekpanna eller något annat trist. Och varför måste folk alltid framhålla sin egen föträfflighet genom att kalla andra "ängsliga" och liknande? Alla är väl olika, jag ser inte ner på dem som går i sweatpants köpta på en bensinmack hela dagarna även om jag hellre skulle dö än att göra samma sak själv. Bra text, förresten :)

2007-11-16 01:49:56

Anni

Tack Crackgrrl! :)
Skönt att ha gott sällskap i er andra! Det är väl så att man prioriterar olika saker, utifrån vad man själv tycker är viktigt. Och det är helt OK!

2007-11-16 08:16:19

Vicky

Fler Annisar behövs i vår värld. Själv handlade jag massor nytt till lägenheten inför försäljningen och jag mådde faktiskt lätt illa av det. Så mycket grejer! Nu är det skönt att åter ligg lågt och mest bara konsumera mat.

2007-11-16 08:27:45


Info
Namn
Anni
Född
-
Hemstad
Västkusten
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-07-12
Antal texter
1 442
Övrigt
Valspråk

Lev livet levande!