helvete

Corn 2007-11-15 07:58 (11 kommentarer)
Det här freakar ut mig. Jag tror att Pär Holmgren kan sina grejer. Jag tror att han har fullständigt rätt. Det här är saker som jag tänker på dagligen, det skaver i bakhuvudet, hela klimathotet, på samma sätt som när jag var tjugo och vi faktiskt pratade om de här sakerna på min "miljölinje", långt innan de hamnade på kvällstidningarnas löp.
Och han säger att man inte bör flyga. Nån gång kanske, men inte till Thailand varje vinter. Men alla gör ju det! Jämt! För oändligt många är det självklart att flyga utomlands ett par gånger per år.

Och häromdagen fick vi nån tidning där det stod "förnya med kakel!" och okej att renovera om man har ett ruttet badrum men bara för att fräscha upp? Man vill ha det fint, javisst, men vad ska man göra av det gamla kaklet? Slänga på sopberget? (Eller kanske klättra upp och täppa till alla hålen i atmosfären med det?) Och alla platt-tv-apparater man MÅSTE ha? Tjock-tv:n åker till soptippen! De är ju ändå så bra på att återvinna elektronik där!

Å ena sidan bekymrar sig folk över klimatet, å andra sidan är konsumtionshetsen större än någonsin, känns det som, och det är svårt att inte ryckas med. Man ska äga, köpa, ha, och man ska åka-åka-åka och man ska köpa skitbilliga hitflugna bananer och genmanipulerad hitflugen soja och vi kräver att hela världen ska finnas inom räckhåll på fem minuter. I form av resor, i form av exotisk mat.
I form av en "asiatisk touch" på sovrummet med tyger från Åhléns! Och glöm inte mineralvatten med smak av guava, vildäpplen, kardemumma och hasch!

Tillverkningsindustrin är rutten, export/importindustrin är rutten och mineralvattentransporten är också rutten.

Hjälp, jag var visst lite upprörd. Det blev många utropstecken.


Tilägg: jag glömde att uppröra mig över torskfisket. Så det gör jag nu. Torsken är torsk, som det så fyndigt står i den härartikeln. Och ändå fortsätter affärerna sälja torsk till vrakpris och människor fortsätter äta torsk som ingenting. Bah! Köp boken "Tyst hav" till dig själv i julklapp. Det ska jag göra.

jag

håller med om ALLT! bra skrivet!

2007-11-15 08:42:29

Bettty

Heja!

2007-11-15 08:47:15

Pocks

Ja, jag hållerm ed om allt och jag tänkte skriva typ samma inlägg. Och det är ironiskt att jag, megakonsumenten av megakonsumenter, inser allt detta och ändå är med i cirkusen. :( Människan är tudelad och mer än så mången gång.

2007-11-15 08:55:47

AnnA

Word!

2007-11-15 09:18:53

goof

Bra skrivet! 10-kronors varor i matvarubutiker brukar få mig lika upprörd. förutom miljöaspekten så kan man också tänka på alla de människor som arbetar dygnet runt utan semester för att vi ska kunna köpa en plastbytta för 10 kr.

2007-11-15 13:20:52

Anni

Mineralvatten med hasch??! Låter spännande! Finns det? ;-)

2007-11-15 13:29:41

EvaP

Kakel kastas på återvinningsstationerna i containern för jord. Jag utgår från att det tas väl tillvara. Min gamla tv lämnade jag till Second Hand, förhoppningsvis blev någon glad för den.

Jag försöker göra mitt bästa för miljön, däremot vill jag gärna kunna ta ett skumbad varje dag. Jag försöker kvitta det mot att jag inte har en bil.

Det gäller verkligen att trampa på bromsen för att inte följa med all konsumtionshets.

2007-11-15 15:05:42

EvaP

goof: Jag hatar också de där skit-lådorna med 10-kronorstrams. Rena rama förlusten för alla skulle jag tro, utom den som äger stället där det tillverkas.

2007-11-15 15:06:51

Tintomara

Jag har slagit på bromsen sedan länge. Ska det alls köpas letar jag ofta på Blocket och Tradera, och flyga till Thailand skulle aldrig falla mig in. Inte så att jag missunnar mig något, menjag tänker efter om jag verkligen behöver det. T. ex. är jag helt nöjd med min gamla tjockTV som står på en vagn för undanrullning då det kommer gäster. Det blir väl inte bättre program för att TVn är platt? Och sätta den på väggen skullejag aldrig göra, där har jag tavlor och sånt. Jag köper rättvisemärkt när det finns (alltid kaffe) och nörproducerad mat i så stor utsträckning som möjligt. Det har kommit en bok som heter Citybondens handbok av Henrik Franke.(Guide till ett ekologiskt cityliv.)Förlaget heter Parasoll. Har inte läst den än, men den verkar handla om hur mn kan tänka och handla miljömedvetet, så den ska jag skaffa.
Vi måste tro på att det gör skillnad, det vi gör.

2007-11-15 15:44:55

aniara

Bra skrivet. Håller med om allt och har hoppat av tåget för länge sen när det gäller hysterin. Kan sitta och skälla på min kammare åt eländet, inredningsprogram som mer gör nytt än renoverar för behovet finns och spyr åt alla i min närhet som ser Thailand som nya solkusten. Som en gammal hippe har jag alltid tänkt på moder jord men nu kan jag ibland skratta när jag inte orkar protestera hela tiden.
*kram*

2007-11-15 20:13:54

Smulmia

Själv är jag tyvärr ganska uppgiven över allt och tror inte riktigt vi kan förhindra att något rejält stort kommer inträffa, inte när ingenting någonsin förändras där det verkligen behöver förändras. Sen har jag alltid "trott" på Gaia-teorin, som om jag minns rätt går ut på att jorden är som en stororganism som känner själv när det barkar iväg åt h-vete och fixar till det själv. Så då kanske det behövs att polerna smälter och värlen som vi känner den går under så det kan starta om på noll igen. Och det man gör för att försöka göra bra saker på individnivå, det är väl mest för att lätta ett dåligt samvete.

2007-11-17 09:25:16


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.