Kastar ut en fråga

Corn 2007-09-04 18:15 (10 kommentarer)
Okej. Vad gör man om man får veta att en femåring på dagis sagt till ens egen femåring "Du får inte vara här, din jävla tönt" vid gungorna?

Sånt här är så svårt. Jag vill inte vara en jobbig mamma. Jag vill inte vara en sån som ringer och tjatar på andra. Men jag vill ju ta upp det litegrann med fröknarna, men man kanske inte borde? Det kanske bara är språket jag reagerade på, själva grejen är kanske inte jättekonstig? Det måste ju vara konflikter på dagis varje dag. Jag minns när jag själv var liten och man fick slåss och bråka och vara taskig mot varandra.

Så, okej. Help me out. Jag förutsätter att min son talar sanning.

Mix

Jag skulle ta upp det med fröknarna. Då kan de dels hålla koll på språkbruket och dels jobba på att hjälpa barnen med bra attitiyd. Så har vi fått göra med våra (nu nästan vuxna) ungar under dagis- och skolperioder när attidyden och språkrbruket skenat ibland.

2007-09-04 18:21:49

tanke

Åhh vad jobbigt. Jag fick just höra från mamma att en tjej i min lillasysters (snart sju år) klass sagt till henne att ”du är så tjock, du måste äta på mcdonalds varenda dag” och jag får ärligt talat lust att åka till Ryssland och ta ett riktigt allvarligt snack med det otäcka lilla barnet. Och dess föräldrar. Så jag hade nog pratat med fröknarna allra minst, men så är jag en rätt jobbig person också.

2007-09-04 18:31:59

Bonita

Ja håller med. Börja med att be fröknarna hålla koll. Det kanske var en engångsföreteelse. Om inte så har de koll på det..

2007-09-04 18:35:37

morsan

Jo, du bör ta upp det!
Du kan ju nämna det i förbigående, att din son tyckte att det var ett konstigt språk den andre använde och fråga om det är vanligt bland femåringarna?

2007-09-04 19:13:05

Lisasan

Ja, prata med fröknarna låter vettigt. Sedan kan ju en femåring snappa upp rätt mycket konstigt språkbruk via tv, äldre syskon och liknande, men ungen behöver ju få lite feedback på det han säger så han inser hur fel det är.

En parallell jag kom och tänka på är när jag själv var sju år gjorde jag något liknande, fast värre. Jag sa till min bästa kompis att jag inte gillar judar. För det första visste jag inte vad en jude var (det var liksom bara ett ord jag snappat upp nånstans utan att veta vad det betydde), för det andra tänkte jag inte på att hon själv var judinna, och för det tredje hade jag bara snappat upp nånstans att S som jag inte gillade var just jude och då tog jag till det som ursäkt för att inte gillar honom. Dock insåg jag direkt hur jäkla korkad jag varit, eftersom min kompis bröt ihop. Inte så långt senare insåg jag vidden av hur jäkla dumt det var eftersom jag då fick reda på lite bakgrund kring detta med nazityskland. Det jag vill ha sagt med min parallell är att inte ens en sjuåring inser kanske hur fel det är att säga något sådant, men det är förstås viktigt att någon vuxen tar tag i det.

2007-09-04 19:41:53

nirak

Sen tror jag det är viktigt att ens egen unge märker att man som förälder inte bara låter det passera om de berättar att någon varit taskig mot dem. Prata med fröknarna!

2007-09-04 21:17:22

vajlan

secondar nirak där. jag sa till rektorn idag att dottern sagt att hon fått däng. det skulle kollas upp på stört. lycka till.

2007-09-04 21:46:35

madonna?

Precis som Lisasan skriver att barn snappar upp saker från alla möjliga håll och inte riktigt förstår vad ordet betyder eller vad meningen har för innebörd har jag själv erfarenhet av då min son ibland sagt saker som han inte riktigt förstår, men han säger det antagligen för att se vad han får för reaktion tillbaka. Jag skulle nog ta upp det med fröknarna. Inte för att göra största grejjen av det men ofta brukar dem på dagis ha "regler" för hur barnen ska bete sig mot varandra.

2007-09-05 07:34:50

Tudorienne

Definitivt ta upp det med personalen. Du måste ju få veta mer.

2007-09-05 07:53:17

Binglan

tycker jag också, inte minst som sagts här ovanför, att din kille ska förstå att man inte säger så och att vuxna inte låter sånt passera.

2007-09-05 10:23:20


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.