Tomtens vara eller icke vara

Corn 2006-12-11 20:12 (8 kommentarer)
Jag är säkert jättelöjlig och dessutom motsägelsefull för jag pratar ofta på engelska över barnens huvud med min man och jag skarvar ibland om saker och ting, men jag KAN inte helt medvetet ljuga ihop om nåt sånt som TOMTEN. Det GÅÅÅÅR inte och därmed har min son aldrig riktigt trott på tomten. Han fattar liksom att det är en fantasi, han kan prata om tomten men det är bara på skoj och en symbol för julen. Han fattar att det är nån som klär ut sig och han vill INTE att någon sån ska komma till oss, utan han själv vill vara tomte och komma med julklapparna.

Jag vet inte varför jag inte kan ljuga om det här, det kanske är en ärvd grej eftersom det aldrig kom hem nån tomte till oss på julafton eftersom min mor hade sett sin bror bli alldeles vettskrämd av en besökande tomte när han var liten, och då blev hon i sin tur avskräckt från att utsätta sina barn för det. och alla barn verkar ju närapå skita på sig av skräck när tomten väl kommer?

Därtill har vi aldrig pratat om Gud heller, jag har säkert nån slags tro men den är inte så kyrkligt förankrad och det skulle säkert bara bli förvirrande om jag började vimsa ihop någon historia om Gud och Jesus och hela alltet. Jag överlämnar det till skolans religionsundervisning. Fast samtidigt pratar vi ju om själen och himlen och vad som händer när man dör. Gosh, livets frågor är svåra.

Det här känns ok för mig fast nu har jag märkt hur benhårt alla andra ungar tror på tomten så nu är jag lite orolig att min son ska vara en jobbig besserwisser och högt och tydligt säga på dagis att tomten inte finns. Han har ju koll på döden och såg vår döda ko och så vidare, och hos vänner som har avlivat sina husdjur och sen sagt till sina barn att djuret har flyttat kan det bli lite pinsamt när min lillgamla (och smarta, måste jag säga) son högt och tydligt frågar "Är Pluto DÖD?"
(Denna gosse höll idag för övrigt på att reta mig med sån där retramsemelodi "mamma har alltid feeeel" och då sa jag samma sak tillbaka till honom, på skoj. Därefter hade han mött sin pappa ute i hallen och sagt "jag var just på väg att gå på toa men så FÖROLÄMPADE mamma mig på vägen hit!")

Usch. Måste man tro på tomten?

tori

haha. förolämpade. din söta son har ett fantastiskt ordförråd :)

och nej, jag tycket inte att man behöver tro på tomten. det är ju liksom bara... tomten. jag har inget minne av att jag gjorde det, som med alla andra sådana saker så skyller jag på mina bröder - de talade säkert om för mig hur saker låg till.

2006-12-11 20:55:19

nina

Jag trodde benhårt på tomten. Mina föräldrar ordnade det där storartat, jag har inte ngn aning om vem som varit tomte hos oss ngn gång. Det har alltid varit ngn som vi inte känt. Han har kommit med skoter från skogen, med renar från skogen och en massa roliga saker. Jag älskade det. Jag visste att det var påhitt, jag var ju inte dummare än att jag såg att det var en tomtemask... Men det var en fin illusion. :)

2006-12-11 22:16:34

Bonita

*gapskratt* UNDERBART! Förolämpade..

2006-12-12 07:56:15

Anni

Du får väl förklara för din kloka son att man kan låtsas att tomten finns på skoj, så kanske han inte säjer för mycket sanningar på dagis...

2006-12-12 08:57:00

AnnA

Kanske säga till den förolämpade sonen :) att olika människor tror faktiskt på olika saker. Och att det är helt ok att göra det.

2006-12-12 10:31:49

Doris

Å ja! Det där med religion är svårt. Det finns ju så många och jag har liksom inte vält någon själv ännu. Hur ska då JAG kunna välja åt barnen? ast det behöver jag ju inte, men många undrar ju varför man inte drar med dem till kyrkan... Ack ja, ack ja.

2006-12-12 12:09:18

alein

Det där med tomten... klart man inte måste tro. Fast mitt minne av det hela är att det var något mysigt. Jag VISSTE rätt tidigt att tomten inte fanns och mina föräldrar försökte inte lura mig. Men jag VILLE ändå tro at det fanns en riktig tomte någonstans, att han kanske kom till de barn som inte hade föräldrar som ordnade fejktomte :-)

Föräldrarna spelade med i tomtelurendrejeriet lite lagom tycker jag. Jag förstod tidigt att de lurades med glimten i ögat, liksom lekte, och jag spelade också med fast jag mycket väl kände igen tomtens röst...

För mig är det mycket det tomten handlar om, att leka och drömma lite, snarare än att ljuga för sina barn.

I övrigt är jag grymt imponerad av sonens ordförråd! :-)

2006-12-12 19:49:22

Corn

alein: ja, jag VET ju det. det handlar inte om att ljuga, fast jag klarar inte ens av att skarva om det!

och tack alla söta rara som vanligt för kommentarez.

2006-12-12 23:31:42


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.