Time to say goodbye

Corn 2006-11-27 18:17 (6 kommentarer)
I dag i min skrotpickup, på väg till ett möte, lyssnar jag på P4, eftersom det inte går att få in någon annan kanal. Då spelas "Time to say goodbye" - Sarah Brightman & Andrea Bocceli. Lite smörig, tyckte jag förr, men nu smäller den till i veka livet och jag förs tillbaka ganska exakt fem år tillbaka i tiden. Den här låten valde nämligen min mamma till mormors begravning, och den kom att spelas även på morfars begravning 2,5 år senare.

Men nu kastas jag tillbaka till den tiden, eller tiden innan begravningen. Hur min söta fina mormor låg i en sjukhussäng, hela hennes inre uppätet av cancer, skenande cancer för oss, men hur länge den hade vuxit där inne, det vet ingen. "Hur kan det vara så här, för en månad sen var hon ju pigg och glad och planerade höstens långresa och vårens dito?" tänkte vi alla runtomkring, förskräckta och sorgsna.

Men när hon väl hade hamnat i sjukhussängen, fanns det ingen väg därifrån. Det visste väl vi, där vi satt bredvid, ibland höll vi hennes lena hand i vår, ibland lyssnade vi på klassisk musik. När hon väl pratade, hade hon sin barndoms trollhättedialekt.
Och ja, vad är det då, att en 79-årig tant dör? Det är väl rimligt och inte alltför orättvist. Nej, jag vet, men det kom så obarmhärtigt vrålsnabbt, och i och med det decimerades min familj märkbart. Det har alltid varit jag, mamma, mormor och morfar. Vi har varit en kvartett och med mormor försvann en så viktig bit. Jag kan fortfarande sakna henne så mycket att jag måste bita ihop så att det smäller i käkarna.

Jag minns fortfarande lukten i hennes rum på sjukhuset. Och återigen, hennes mjuka hand i min. Den klassiska musiken, hennes plågade små läten emellanåt.
Hon dog fort. Det gick fort alltihop och för henne var det nog bra.

Men där jag sitter i min pickup sprutar tårarna och jag måste skärpa mig, torka bort dem, bita ihop, ta ett djupt andetag, för att sen kliva ur och gå på mötet jag ju var på väg till.

Morris

<3

2006-11-27 21:36:43

Skylla

<3

2006-11-27 23:36:46

Johanna

Åh , vet precis. Jag saknar också min mormor och min morfar oerhört. Det kommer över en ibland, en tanke, en doft, uttryck de använde. Och vi pratar om dem massor. Fortfarande. Jag är ibland ledsen för att de sista minnena är just sjukhusminnen, jag hade hellre haft mormor där i sin säng, i sin stol vid fönstret med flitiga lisa än att ha minnen av den där sjukhusdoften, de plågsamma lätena och minnet av hur ofantligt LITEN hon var där hon låg, inte ens halva sängen fylldes kändes det som. Och var ändå glad att det gick så fort. För båda mina morföräldrar var döden lång och plågsam, den ena hade dessutom dödsångest. Min mormor hade proppar och hjärtinfarkter i flera år innan hon slutligen gick bort, då hade det gått så långt att man nästan hoppades att det skulle ta slut. Sådant lidande, usch.

Nu blev det långt, men fin text där jag kände igen och ja, så det smäller i käkarna ibland när man tänker på dem.

2006-11-28 11:47:14

poo

Visst är det lite märkligt med låtar som blir sådär? "Kung av sand" spelades på min systers begravning och jag börjar gråta varje gång jag hör den. Innan dess? Kunde inte ha brytt mig mindre. Det fina tycker jag är att man får en påminnelse om den människa musiken blivit kopplad till.

2006-11-29 00:19:16

poo

...även om det är apjobbigt med all ledsenhet och saknad som tenderar att bubbla upp, skulle det också stå där.

2006-11-29 00:20:11

Corn

poo: åh, ja, det är en fin och bra påminnelse. När min syster + man begravdes spelades Björn Skifs-låten "håll mitt hjärta" och jag tyckte även att den var smörig, nu är den oändligt sorglig. Fast vacker förstås.

2006-11-29 18:22:15


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.