Tomatsås?

Mea 2006-10-30 13:27 (10 kommentarer)

Finns det någon där ute som har ett bra recept på en god tomatsås som man kan äta till pasta? Är jättesugen på just spaghetti med tomatsås, men jag får inte till tomatsåsen. Antingen blir den för mesig, eller så blir den för stark, eller så smakar den bara ”fel”. Har försökt med vanliga tomater, med krossade tomater på burk, extra tomatpuré, socker, chili – inget funkar.

Tips mottages tacksamt från någon som är innehavare av ett tomatsåsrecept och som gärna delar med sig av det.

Danke schön.

sodan

den här är en klassiker i min familj och jag tycker den är tokigt god:
2 gula lökar, hacka dem och fräs dem mjuka i 2 msk olja (de ska inte få färg, bara bli mjuka och gosiga).
häll över en burk krossade tomater, 4-500 gram
blanda i:
3 msk tomatpuré
1,5 tsk basilika (torkad)
1 tsk socker
2 krm salt
1 krm svartpeppar
sen det viktigaste: låt den puttra under lock i MINST 20 minuter. ännu hellre en halvtimme-trekvart. puttra på lååååg värme. å sen är den klar. jag tycker den är tokigt god, hoppas du gillar den!

2006-10-30 13:36:41

poo

Vill man leka lite med det ovan (som är ungefär världens bästa bas) så gör man egen tomatpuré på soltorkade tomater, lite chilifrukt och lite olivolja, med hjälp av en mixer/matberedare, och spetsar hela anrättningen med 1 krm tabasco.
Som komplement till eller ersättning för basilikan kan du pytsa i massor av färsk timjan också :)

2006-10-30 13:44:25

kicko

Jag är så impad över sodans familj som har ett recept med MÅTT och allt. I min familj höftar vi bara... vilket gör återskapande av välsmakande rätter något besvärligt.
Fint rivna morötter gör sig rätt bra i tomatsås tycker jag f.ö.

2006-10-30 13:54:21

sodan

kicko - just det här är norpat från en kokbok för länge sen och därför finns det mått. mina egna kreationer är väldigt mycket slattar och klattar och lagom med grejer sådär. oftast lyckat men inte alltid :)

2006-10-30 13:57:53

vajlan

nån härinne - jag alltså- gör ungefär som sodan sa fast jag har riktig basilika om jag har hemma, annars torkad eller timjan eller oregano. sen kan man ha röda linser i om man vill ha den matigare o proteinigare, fast då är det ju ingen absolut tomatsås längre iofs. har man frångått ortodoxin så är det gott med morit som kicko sa, o rotselleri är tokgott med tomat med.

2006-10-30 17:20:49

Doris

Jättegod sås a'la Toskana:
Värm en rejäl skvätt god extra virign olivolja i en tjockbottnad kastrull och fräs tre vitlöksklyftor tills de fått färg. Ta upp dom och kasta bort, bryn en finhackad gul lök på svag värme tills den blir mjuuuk. Häll därefter på en stooor burk, eller två små burkar, med HELA tomater som du mosat i en skål med fingrarna. (Dom är inte lika sura som vanliga krossade etc.) Släng i en bit skalad morot, en liten kvist rosmarin och ev. en färsk vitlöksklyfta. Låt detta stå och koka ihop på svagast möjliga värme under lock, ju längre ju bättre. (1½ timme kanske?) Fiska upp moroten, kvisten och vitlöksklyftan. Ta av kastrullen från värmen och låt en bit smör smälta ner i såsen medans du häller av spagettin. Blanda, häll på lite färsk olja, riven parmeggiano och njut!

2006-10-30 17:28:00

tori

så sluter sig minimalist-tori sig till skaran: enklast är godast! det här "receptet" har jag snott från en italienare en gång:

fräs två-tre hackade vitlöksklyftor i MYCKET olivolja. fräs ett tag men försök undvika att vitlöken blir bränd/brynd. häll över en burk passerade tomater (eller krossade för all del.... det funkar det med) och koka ett bra tag. sådär 15-20 minuter helst. se till att ha ordentligt med salt i pastavattnet (viktigt!). blanda ihop - ät! jag tror tricket är att inte ha allt för mycket sås.
om man smular lite chèvreost över tallriken sen så blir det gaaaalet gott (och min middag idag).

2006-10-30 17:58:56

Mea

Åååhhhhh! Tusen tack alla ni gulliga! Ska inom en snar framtid prova på att göra tomatsås igen, och nu har jag minsann fått lite mer idéer, inspiration samt tips. Tack! (Verkar också som att det här med att låta såsen koka länge kan vara smart... Jag är nog aningens för otålig/hungrig när jag sätter igång...)

2006-10-31 16:02:33

poo

Jag supportar vitlöken, måste jag säga - skivad eller hackad. Förstår inte hur jag kunde glömma den här ovanför?! Tur att tori är vaken :)

2006-10-31 16:24:37

Doris

Det är en liten omställning att börja med såsen 2 timmar innan den ska ätas, men tänk vad mcyket tid man har till att pyssla med allt annat när den står på spisen och klarar sig själv! Mindre stressigt när det blir dags att koka pasta och blanda sallad...

2006-10-31 16:27:55


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
Umeå
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-08-02
Antal texter
633
Övrigt
Valspråk