Otrevliga a-kassan

Corn 2006-07-04 10:59 (7 kommentarer)
Nu är det ute: Jag hatar a-kassan. Hatar HATAR hatar. Jag ringde dit för att klargöra en del saker. Fick prata med en surskalle, fast jag var trevlig och käck. Hon lät helt fientlig och som om jag ville blåsa a-kassan på pengar och bara utnyttja dem och luta mig tillbaka och slöa. Till slut sa jag "jag försöker inte vara obstinat, jag hade bara inte någon koll på dessa snärjiga regler". Under samtalets gång fick jag reda på att jag räknas som företagare för att jag gjorde två uppdrag som frilans, fast jag aldrig hade något företag, FAST jag fick ut det som vanlig lön, som löntagare.
Så nu ska jag gå ner och fylla i ett intyg över mitt företag, ett företag som aldrig fanns. Det känns ju lite bisarrt. "Företagets namn:" och "företagets registrationsnummer". Hallå, jag hade inget företag!

Och att ta ett uppdrag då och då är inget att tänka på, då räknas man inte som arbetslös längre (trots att uppdraget bara tar kanske en dag på en hel månad). Så det uppmuntrar inte till egna initiativ.

Jag känner för att hoppa ur a-kassan och bara skiiiita i dem. Men det kan jag ju inte.
Jag bor i det sämsta länet i Sverige om man ser till arbetslöshet.

Nu är jag visst lite hatisk. I själva verket är jag mer nojig och orolig. Framtidsångest grande.

sodan

åååååh helvete vad jag relaterar. inte för att det hjälper men ville bara säga det...

2006-07-04 11:03:58

vajlan

samma här.. fast inte bara A-kassan, arbetsförnedringen, o förnedringskassan (som dock varit bra den sista omgången), migrationsverket you name it. alla slags stora verk ger mig stora skälvan. lycka till med eländet o prata med en annan handläggare om det lät för tossigt, ofta säger de saker helt godtyckligt o har inte på fötterna.

2006-07-04 11:44:06

Krångel

Du skall icke hava något timjobb medan du söker jobb som du har examensbehörighet för utan sitta på din bak (och söka jobb) och ta emot a-kassa! Annars är du ytterst suspekt och måste skicka arbetsgivarintyg och en jävla massa försäkringar en gång i kvarten.

2006-07-04 12:51:42

Anni

Men hallå, finns det inget sunt förnuft alls??? Är det inte bättre med korta uppdrag än inga uppdrag? De kanske t o m leder till längre uppdrag? Nejvisstnej, förlåt, jag glömde att det var Myndigheter vi talade om... *ironi så det skvätter om det*

2006-07-04 14:20:38

Vicky

Det här är ju bara helt vansinnigt! Vilket system!

2006-07-04 21:12:01

Tudorienne

Men var de fått företag ifrån? Jag har också haft massor av såna journalistiska endags-uppdrag och det gick alldeles utmärkt. Det du måste ha är ett anställningsbevis för den dagen, från arbetsgivaren. Det var ett väldigt skickande av anställningskontrakt till a-kassan för mig på den tiden, men det är ju inget besvär i sammanhanget.

Du är löntagare! Stå på dig.

2006-07-04 22:20:16

stickig

Ja. jag tycker att det låter helgalet. Nu hör jag säkert till en annan a-kassa än du, men reglerna ska ju gälla för alla. Man kan visst ta frilansuppdrag som enskild - på arbetsgivarintyget ska det stå att det är en behovsanställning. Hela min yrkesmässiga tillvaro ser ut sådär med en massa kortjobb. Det senaste året har jag skickat in närmare 40 arbetsgivarintyg till a-kassan och mellan uppdragen räknas jag fortfarande som arbetslös. Så ska det vara om man söker fast jobb och inte har eget företag, oavsett hur många små korta påhugg man har. Faktiskt. Min erfarenhet av a-kassan är att handläggarna inte alltid kan alla sina regler, så det lönar sig att ringa upp igen och prata med någon annan.

2006-07-05 20:00:36


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.