Astmaklubben

Corn 2006-02-13 22:16 (18 kommentarer)
Jag måste skriva av mig. Jag mår konstigt, halvdåligt hela tiden. Kan någon förklara för mig? Jag söker efter information men hittar inte direkt någon bra. Jag undrar varför jag HELA TIDEN känner ett tryck över bröstet och varför jag känner mig lite lite andfådd hela tiden, utan att för den skull känna mig jätteastmatisk. Bara som att jag är liiiite mer andfådd än vanligt, hela tiden, särskilt när jag gör något fysiskt. Förra veckan bortförklarade jag det med att det var ren och skär ångest.

MEN. jag har rannsakat mig själv och kännt efter:jag har varit glad och tillfreds, hur cool som helst, men känslan finns likväl där. Det är INTE ÅNGEST! Det måste vara något annat.

Mitt pef-värde är ungefär det samma hela tiden och när det gäller den vet jag inte ens vad som är normalt intervall och om en skillnad på 20 påvisar astma eller om det är en normal avvikelse. Jag har som bäst 550 och som sämst 500. Nu ikväll var det på 500 och då kände jag mig astmatisk. Då hostar jag lite och hela strupen känns smått sårig.

VAD ÄR DET??? Jag blir ju galen av att aldrig känna mig helt bra. Det är inte handikappande, jag är ute och går och så vidare men jag känner mig som sagt lite, lite andfådd och med en känsla över bröstet.

Kan obehandlad astma kännas så här? Och kan det ha blivit så pass dåligt eftersom jag inte har gått på någon medicin alls tidigare? Det känns som om jag har en slemboll i halsen hela tiden, och jo, det ÄR slem där. Men det är svårt att hosta upp (ursäkta guck-detaljerna).
Kan man ha någon slags luftrörskatarr?
Nu är jag medicinerad sen drygt två veckor tillbaka, borde det inte ha försvunnit nu om det ÄR astma?

Jag blir helt jävla insane av att känna så här. Komplett galen, på riktigt. Först tvivlade jag så jävla mycket på mig själv och sen landade jag i alltihop och tog det lugnt och andades fint och blev glad men det försvinner inte. DET ÄR INTE ÅNGEST. fast jag får ju ångest, nu igen.

Snälla alla astmaproffs (och lekmän) out there.

Och om den här texten är flummig så beror det på att jag precis tagit min Symbicort och är alldeles hyperdarrig.

stickig

Ja, jag är ju novis dårå, men pratade lite med en kompis som är heavy astmatiker igår. Enligt honom kan man lätt få en infektion efter ett astmaanfall, och den kan sitta i ganska länge. Särskilt så om man har varit obehandlad tidigare. Men, som sagt, jag vet verkligen inte och om det nu är astma jag har så är den nog av den mildare varianten. Så du kan säkert få bättre tips av någon proffsastmatiker(?).

2006-02-13 23:26:34

Beda

Jag har astma (astma-allergi samt ansträngnings-astma) och har haft det sen jag var 5. Det du beskriver brukar jag känna av när jag har förkylning i kroppen. Även om förkylningen knappt märks i övrigt så märks det EXTRA på lungorna och det gör nästan ont när man andas.

När det blir så för mig så har jag inte kunnat komma på något annat sätt än att hålla mig lugn och inte anstränga mig för mycket tills infektionen är ur kroppen.

Många kramar! (och du, jag känner också av att jag blir konstig i humöret av för mycket medicin och behöver extra mycket hålla-om och pjosk från min man...)

2006-02-14 08:42:04

Mailn

Har du kollat sköldkörtelvärden?

2006-02-14 08:55:43

Mysan

Min son har astma. Och han medicineras hela tiden. Men just vid väderomslag och vid förkylning så känner han det du beskriver. Hans läkare har sagt att han då ska öka dosen på symbicorten. Just under den perioden.
Och det brukar hjälpa till. Vet inte vilken medicin du tar men förut så tog man ofta Pulmicort & bricanyl. Men i symbicorten finns båda redan mixat. Och jag har märkt en stor skillnad på min son sen vi bytte.
Lycka till.

Du kan även läsa lite här:
http://www.astma.com/

http://www.astmainfo.se/

2006-02-14 10:44:03

Corn

Tack alla!
Beda: det konstiga är ju pefen, vet du vad som anses som en avvikelse och inte bara normal-marginal så att säga? Alltså jag känner mig lite lite astmatisk (utan att för den skull ligga på golvet, blå i ansiktet) men kan ändå göra saker obehindrat. Det känns dock i strupen. men pefvärdena är ju ganska likartade hela tiden! imorse 560, i går kväll 500. Kan det ÄNDÅ vara astman? Tack för din support, känns jätteskönt att höra andras erfarenheter.

Mailn (eller ska det vara Malin?): jag var hos läkaren för en vecka sen och då beställde hon sköldkörtelprover, hon skulle ringa om de visade något men än har hon inte ringt, så peppar, peppar...

Mysan: tack! Jo, jag har haft symbicort sen en vecka tillbaka (2x2 doser), innan dess tog jag pulmicort + bricanyl i 1,5 vecka, innan dess ingenting.

2006-02-14 11:20:23

Asilla

Astma är ett inflammatoriskt tillstånd och att man periodvis får fler astmaanfall eller känner sig "tät" kan (som andra redan har skrivit ovan) ha att göra med att man har en infektion i kroppen eller att slemhinnan i luftrören är irriterad av allergiframkallande ämnen eller t om av tidigare astmaanfall så att känsligheten är förhöjd och det känns som om man hela tiden är på väg att få ett anfall. Obehandlad astma kan absolut kännas som det du beskriver.
Tar du underhållsdos plus behovsdos nu?

2006-02-14 11:25:33

Corn

Asilla: jag tar 2x2 symbicort men jag tar även någon dos bricanyl per dag.

2006-02-14 11:45:32

Mysan

Min son tar 3*3 när han är förkyld. Eller om det är kraftiga väderförändringar. Värst är nog från varmt till kallt.

2006-02-14 12:17:38

poo

...och räkna med att steroiderna tar sisådär en månad innan de börjar ge nån märkbar effekt också. oxis-delen hjälper ju direkt, förstås (eller efter 3 minuter då, tror jag dom säger), men pulmicorten tar tid.

2006-02-14 12:43:17

poo

PEF då. Har ingen koll på avvikelsestorlekar, men normalt peffar jag 625-650. Närmar det sig 600 ökar jag kortisondosen. När jag håller på att bli förkyld eller få nån annan infektion i kroppen sjunker det raskt ner mot 500 i god tid innan jag märker något på annat sätt.

2006-02-14 12:46:08

poo

äh, jag är ju igång. min erfarenhet av darrighet (astmatiker sedan 6 mån gammal) är: vill du darra och få hjärtklappning, använd bricanyl. Får panik-/ångestkänsla i kroppen av den. Oxis (och symbicort då) har jag inga biverkningar alls av vid normaldos, men en fet förkylning kan locka fram lite skakningar där också. Går inte att jämföra dock. Lycka till med din astma, om det är det du har! :)

2006-02-14 12:49:18

Corn

ja, jag HAR astma, det vet jag, problemet är ju att jag inte vet om det är astma jag känner nu eller ngt annat. Symbicorten får jag grymma biverkningar av men jag har ju bara hunnit använda den en vecka så det går förhoppningsvis över. "skönt" att läsa om fler som får ångest av all medicin!

och du: kortisondos säger du: menar du symbicort då? Eller Oxis? Är oxis också en inhalator?

2006-02-14 13:01:08

poo

Symbicort är i princip oxis + pulmicort, där oxis är "långtidsverkande bricanyl" och pulmicort är kortison. Typ.

2006-02-14 13:37:23

vajlet

inte visste jag att man fick ångest eller ångestliknande symptom av Bricanyl. mina två döttrar har fått det i många många år.. då ska jag sluta ge dem det och byta till nåt annat. tack för infon!

2006-02-14 13:47:10

kicko

vajlet - inte FÅR. Kan få.
Skillnad.

2006-02-14 14:09:05

Beda

PEF-värden har jag inte tagit på många år, så jag kan inte ge dig någon hjälp där... Slarvigt av mig kanske, men jag kör på gammal vana och medicinerar regelbundet vår och sommar och vid behov övriga året. Kanske ska ta och kolla upp mig själv lite extra noga och skaffa mig en PEF...

2006-02-14 15:21:36

Corn

Jag kanske skulle behöva Oxis istället, det kan väl bli för mkt kortison om jag drar i mig fler doser symbicort. Tack alla söta för er hjälp.

Poo: Du som är astmatiker sen länge då (jag är det sen elva år som jag vet), har du kraftig astma? Och är du oftast symtomfri så länge du tar din medicin? Jag börjar ju nästan misströsta och är orolig BIG TIME inför mitt londonbesök om cirka 6 veckor...

vajlet: märker du inget på dina döttrar så är det väl inga problem. Tar de medicinen regelubndet? Bricanyl är väldigt bra som akutmedicin, det är väl när astman blir värre och man börjar medicinera mer (vilket man kan göra om man har för låg/ingen underhållsmedicin) som man kan känna av mer ångest.

2006-02-14 18:03:46

poo

Jag har rätt hård astma, men har tränat upp min kondition så att ansträngningsdelen är bättre än någonsin (i kombination med nya mediciner som symbicort). Och kortison lokalt (som i Pumicort och Symbicort) ger inga egentliga biverkningar. Det är den delen av medicineringen som är viktig, så skaffa hellre extra pulmicort eller nån twisthalersteroid (skulle jag säga då, prata med din läkare för vettig info :)
Kort sagt: jag är symtomfri om jag 1) medicinerar bra 2) tränar kondition, t ex simning och 3) inte är förkyld.

2006-02-16 12:34:56


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.