Vill inte slappna av!

Anni 2005-05-31 10:58 (7 kommentarer)
Kommer just från sjukgymnasten där jag fått akupunktur. Då ligger man på en brits och får nålar i händerna och så ska man slappna av. Jomenvisst.

Hon brukar sätta på lite soft musik och gå ut och så ligger jag där och drömmer lite smått, tankarna flyger iväg åt alla möjliga håll och jag känner mej åtminstone rätt avslappnad. Ibland nästan väcker hon mej när hon ska in och snurra på nålarna.

Fast idag fick hon för sej att hon skulle hjälpa mej lite extra med att slappna av, så hon slog sej ner och gick igenom ett sånt där program, "slappna av i fötterna, känn hur tårna blir tunga..." ni vet. Och ju mer hon försökte få mej att slappna av desto mer spänd kände jag mej!

Vet inte om det var nån sorts rebellisk liten tvärt-emot-unge i mej som stretade emot av ren princip. Eller om det bara var fel tempo eller fel energifält mellan oss eller nåt sånt där flummigt? Samtidigt förstod jag ju att hon bara ville väl och verkligen försökte hjälpa mej, och då fick jag dåligt samvete för att jag inte uppskattade hennes ansträngning. Och så kunde jag inte med att säja "Du, det här funkar inte, var tyst och låt mej drömma ifred..." Så jag låg där och hade myror i byxorna och kände mej misslyckad för att jag inte kunde slappna av.

Sen frågade hon om jag kände mej avslappnad och jag kunde inte med att ljuga rent ut så jag sa att jag tyckte det var svårt. Då började hon analysera varför och - ja vad säjer man? Hon hade diverse teorier och jag kände att det inte stämde in på mej. Hennes metoder är säkert jättebra, men passar inte in på just mitt problem.

Men så ville jag ju inte såra henne. Och förresten kanske det är en jättebra metod, och det bara är jag som inte kan slappna av? Dålig kroppskänsla? Säkert mitt fel alltihop. Så jag försökte vara finkänslig och jamsade runt lite utan att egentligen säja nånting.

Egentligen är det ju bara en bagatell. Den metoden funkade inte så bra på mej just idag - ingens fel, inget problem. Men varför ska det vara så attans svårt att vara rak och tydlig?

Mexx

Hej! Läser ofta här, men kommenterar sällan. Kom bara på en sak när jag läste ditt inlägg. Vi hade ett sånt där avslappningsband en gång för länge sen och det var det roligaste man kunde höra. Inte ett dugg avslappnande, men mycket underhållande. T ex sa mannen med släpig röst: "Fortsätt andas...". Ja, vad skulle man annars göra!?

2005-05-31 11:24:32

Anni

Ja blir man SÅ avslappnad att man slutar med det, då är det nåt allvarligt fel! ;-D

2005-05-31 16:36:46

Vicky

Min personliga erfarenhet är att uppvarvningen inte alltid går att dämpa, och att avlappning får närmast motsatt effekt. Hela kroppen kämpar emot, den är laddad, systemet är i försvar och attack och redo att satsa lite till. Och när jag då ska slappna av, blir systemet ännu mer alert, och skriker: "Mer adrenalin!Hon håller på att slappna av!, Vi som måste vara redo, meeeer adrenalin hitåt!"
Och ungefär så fick jag det förklarat för mig under min stresskurs.. Vårt system med adrenalin, noradrenalin och cortisol är komplicerat!

2005-05-31 18:17:24

balletdancer

det är så sjukt att man bara jamsar med sådär (jag skulle nog gjort likadant bara för att vara snäll) när man egentligen borde säga "men hallå, jag BETALAR för det här och du fuckade upp helt!"

2005-05-31 19:29:58

Vicky

Och nu ser jag att jag dessutom läste lite fel. Du var ju rätt avslappnad, tills människan väckte dig! Då får jag instämma i föregående skribent!

2005-05-31 19:33:09

Jazz

Jag har sånt där avslappningsjox. Och det tar ett tag att lära sig. Och vissa dagar funkar det helt enkelt inte. Men jag var på någon yoga-grej med meditation... eller om det var någon stresshanteringskurs (minns inte) Och den tanten sa "När du känner att tankarna vill fara iväg, eller att du känner att du inte kan hålla kvar fokus... låt det hända. Driv iväg dit hjärnan vill. Sen släpper du det och återkommer."
När jag började med avslappnings-joxet försökte jag göra som hon sa. Tog några gånger, sen började det funka. Då försvann myrorna i kroppen. Men jag tror verkligen att man måste LÄRA sig den där avslappningsövningen.

Men det bästa hon sa var "Få inte dåligt samvete, och känn inte en massa prestation bara för att du inte klarar av att ligga still, slappna av med rätt fokus"
Det var nog bästa knepet för att lyckas slappna av.

2005-05-31 20:45:49

Anni

OK, inser att jag har missförstått nåt här. Jag trodde jag var avslappnad när tankarna far iväg sådär, har totalt missat det där med att fokusera. Hmmm, får fortsätta öva.

2005-06-01 11:04:59


Info
Namn
Anni
Född
-
Hemstad
Västkusten
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-07-12
Antal texter
1 442
Övrigt
Valspråk

Lev livet levande!