RuBrIk

Corn 2004-11-12 12:48 (11 kommentarer)
Igår for vi omkring i vår by plus några småbyar runtomkring och delade ut flygblad i alla postlådor. Ideell skit om "hur ska vi utveckla bygden?". Först slår man på stora bongotrumman och ska ha så bra och intressanta projekt, och FIKA och DISKUSSION men det finns sällan någon hjälp, något nät som sedan kan fånga upp de eventuella idéer som uppkommer. Jag har varit med om såna här landsbygdsprojekt förr... Och sorry men för mig känns det lite som kejsarens nya kläder. Ett luftslott. Pooofff, pseudogrejer. Inget händer.

När vi åkte runt i mörkret och såg alla mörka ensliga hus (det var sent, så alla hade väl lagt sig) så fick jag ytterligare ångest av att börja tänka på alla ensamma människor som bor i husen. Jag fantiserade ihop historier och fick svartångest som fan.
Men det var ganska mysigt, barnen sov och vi åt kexchoklad och lyssnade på radio.

Innan dess när vi var i hålan (vi bor i en by fem km från en håla där det bor kanske 2000 pers) så såg jag en granne till oss som inte fick igång sin moppe. Han var en ganska sorglig syn, han är i sextioårsåldern, stod med cigaretten i mungipan och trampade och trampade och trampade... Till slut gick det och han kunde åka hem. Hem till sin mamma som är nittio år. Där bor de två, i en liten stuga. Och mitt hjärta ömmade för honom. På något sätt såg han faktiskt ut som en femtonåring på sin moppe, som om han hade kvar en femtonårings lite tafatta klumpiga gångstil och sådär. Och så tänkte jag "tänk om han aldrig ens har KYSST nån" och sen började jag nästan grina. Det var ovanligt snällt för att vara mig för egentligen har jag lite antikänslor för den här gubben, jag kan inte sätta fingret på vad, men jag tycker bara att han ser läskig ut.
I alla fall. Han har inget körkort. Hur gör han när han ska ha nya kläder? Köper han aldrig nya byxor kanske? Eller tar han bussen till stan då? Eller ber han en annan gammal granne om skjuts? Och så går han in på herrcity och köper ett par mörkblå byxor...
UUUUSCH... jag menar inte att meningen med livet är att vara gift och ha barn, men man kanske åtminstone vill flytta hemifrån någon gång? Och inte bo kvar i samma hus hela livet med sin gamla mamma och jobba på industrin ett par km bort dit man åker på sin moppe varje dag.
Och tänk om han HAR kysst någon, och älskat någon... Vart tog den människan vägen?
Eller så är han hur nöjd som helst med sitt liv. Det verkar bara lite.... futtigt. Ibland på helgerna går han till hålan, och så sitter han där på en parkbänk och dricker någon öl med någon annan gubbe. Eller själv. Och sen promenerar han hem igen på natten.

Dagens roliga citat från min snart 3-åring (som står på alla fyra):
"Titta mamma, jag är en lellepard med prickig svans och prickiga ögonbryn"

Och: pojken fick i sin hand ett vykort med två papegojor på. Jag pekade och sa "det här kortet skickade farmor och farfar till dig när de var på semester. Ser du? Två papegojor."
Pojken säger förtjust "det är farmor och farfar!" "farmor och farfar har klätt ut sig till papegojor!"
och när farmor lite senare kommer visar han henne kortet "du och farfar har klätt ut er! Ni är papegojor! Jag ska klättra upp i trädet och ge er mat"


elsa

hihihi. Lill-Rogga är fantastisk. :)

2004-11-12 12:51:13

Anni

Tänk vad många livsöden det finns egentligen. Och den gamla gubben på moppen var också barn en gång i tiden. Undrar om han lekte med sin farmor och farfar då, och vad han drömde om...?

2004-11-12 12:59:42

nina

Oh, vad sött! Jag som är rätt oförtjust i barn blir helt plötsligt lite varm i hjärtat när jag hör dig prata om honom.

Och sedan... jag är likadan som du är Corn. Jag ser människor och börjar nästan gråta när jag tänker på hur deras liv ser ut. Det finns en man som alltid sitter i busskuren här och hälsar på alla som går förbi... är det alla han träffar på en dag? Går han dit för att få prata lite med människor? Han sitter där, åker inte bussen... Gah! Det gör ont i mig när jag tänker på hur många ensamma människor det finns... och alla deras livsöden.

2004-11-12 13:05:17

Anni

Jo, och samhället blir inte direkt enklare för ensamma människor, jag menar förr kunde man få en pratstund i affären, på posten, på banken och sånt, men nu ska allt göras via snabbkassor, internet och det finns inte tid för småprat längre.

2004-11-12 13:11:49

balletdancer

Usch, jag får också en klump i halsen när jag ser människor som den där gubben. Och det är ju väldigt förmätet, egentligen - alla vill väl inte leva som man själv gör.

2004-11-12 14:12:53

Jazz

Jag blir alldeles tom inombords nar jag ser manniskor som den dar mannen. Inte for att jag ar likgiltig utan for att det ar en skrack jag inte kan bemota. Trots att jag vet att jag aldrig kommer bli honom ar jag andra radd for hans liv. For i grund och botten ar jag livradd att jag ska vakna upp en dag och upptacka att inget har egentligen hant i mitt liv. Det ar formodligen den drivkraften som far mig att fara ivag till Spanien. Allt ar val bra i det i och for sig, om det inte vore for att jag alltid blir lika chockad over att sta dar naken med livet rusande i full fart mot mig. Man kanner sig javligt liten och totalt utelamnad. Det kanns bra efterat, men just da ar det nastan lika laskigt som att tanka sig vara 60 med sin moppe och sin mamma.

*skrattar* Ungar har ett underbart forhallande till varlden.

2004-11-12 15:43:40

Anni

Jazz, visst är det dom där läskiga utmaningarna som gör att man känner sej levande. Just när man är mitt i dom är det hemskt, men så fort man kommer in i vardagslunken igen börjar det klia under fötterna.

2004-11-12 15:49:11

anoest

jag håller med balletdancer. känner mig ofta lite dum när jag tycker synd om andra människor. vad har jag för rätt till det? men ändå så knyter det sig i magen när man ser dessa människor. och speciellt de gubbar som bor ihop med sina mammor...

2004-11-12 21:56:15

grafit

Jag tror att många som man tycker synd om inte är så missnöjda med sina liv som man själv kanske skulle vara i samma situation. Hmmm... det där blev rörigt.

2004-11-13 00:22:47

Corn

Ballet och anoest; ja, jag tänker ju också delvis så, det var det jag menade när jag skrev att jag menar inte att högsta lyckan är att vara gift och ha barn... Jag menar alltså inte att han vill ha MITT liv eller är jättemissnöjd men man kan väl lätt föreställa sig att han inte är on top of the world känslomässigt liksom? Att hans mål kanske inte var att bo kvar hos mamma hela livet?

2004-11-13 10:28:37

balletdancer

Corn, jag fattade precis! Det var inte meningen att låta som att jag dissade dig, ville bara understryka hur taskig man känner sig när man tänker så om folk. Här på min gata bor en riktig gammal skata med sin hemmaboende son, som lätt är 45 år gammal. Han ser lite kuvad ut på något vis. Fast bägge två är så otrevliga att jag inte har ett dugg sympati för någon av dem. Lite, kasnke.

2004-11-13 14:34:05


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.