Konstruktivt eller destruktivt

Anni 2004-10-20 14:42 (12 kommentarer)
Funderar mycket över varför det blir som det blir? Varför människor gör som de gör? En del skyller på arv, andra på miljö... Varför blir en del helgon och andra mördare? Slump? Sjukdom? Ondska? Samhällets förfall?

Igår läste jag i en bok som handlar om att vara "olydig" -dvs bryta mot gällande normer och gå sina egna vägar. Författaren uppmanade till att ta ställning och följa sina egna värderingar och protestera mot det vi finner orättvist och fel i samhället. Dock är det svårt att stå emot grupptrycket och det kan bli väldigt tungt att ensam försöka gå emot strömmen. Mycket intressant och inspirerande. Slutrekommendationen är, mycket sammanfattat, att använda sin kreativitet och stödja varandra för att få igenom förändringar.

Någonstans inunder allt det där som format oss till dom vi är, tror jag ändå det ligger en valmöjlighet. Ibland kanske man inte kan välja det man vill just i en speciell situation, men det finns ändå en grundinställning - att välja mellan att göra något konstruktivt eller något destruktivt.

Religioner med sina definitioner på synder och dygder hakar så lätt upp sej på detaljdiskussioner. Själva grunden måste väl ändå vara att det som bygger upp, vill väl, ökar förståelse och kärlek mellan människor är eftersträvansvärt? Det kanske är det här man ska lära barnen att förstå, istället för att pekpinna dom fulla med regler?

Det är ju inte alltid så enkelt att man direkt kan se vad som är svart och vitt. Om en tvååring skriker nej och slänger saker omkring sej kanske det är väldigt konstruktivt i just den utvecklingsfasen, även om han välter huset.

Destruktivitet kan vändas inåt så man gör sej själv illa eller vändas utåt så man förstör saker, relationer osv omkring sej. Det kan ju finnas många skäl till detta också... Ibland kan det vara svårt att se vad som är vad.

Och mitt i allt detta står man - en liten människa - och försöker göra så gott man kan. Mycket funderingar är det...

Ita

"Någonstans inunder allt det där som format oss till dom vi är, tror jag ändå det ligger en valmöjlighet. Ibland kanske man inte kan välja det man vill just i en speciell situation, men det finns ändå en grundinställning - att välja mellan att göra något konstruktivt eller något destruktivt." Precis så tror jag också. Man måste ha en grundinställning. Sen får man anpassa sig efter situationen på det vis man känner man kan och vill. Det är kanske DET som är att vara vuxen?

2004-10-20 15:05:30

balletdancer

Ja, inte är det lätt att vara människa... inte för att det någonsin var någon som sade att det skulle vara lätt.

2004-10-20 16:41:31

Jazz

Jag tycker att vara olydig och bryta normer ska vara for dem som har kraften. Och att inte bryta dem ska inte vara nagot fel. Det finns manga manniskor som trivs ganska bra i normen. Ibland kan jag tycka att det blir lite for mycket att man SKA det ena och man SKA det andra.

2004-10-20 17:51:28

Jazz

*skrattar* Sorry... jag gick ifran lite amnet... men jag tycker bara att ibland kan det bli lite val hart tryck pa att inte vara norm.

2004-10-20 17:52:18

Anni

Jag tror inte på att bryta normer bara för att vara allmänt udda utan mer att stå för vad man verkligen känner för. Men det är absolut inget krav! Jag tror på att välja sina strider med omsorg - försöker man ändra på allt blir man bara väldigt trött och får många bulor av alla väggar man går in i...

2004-10-20 19:50:03

Anni

Trött idag - har just gått in i en vägg på jobbet och fått en bula :-(
Så nu är frågan - ska jag vara konstruktiv och försöka jobba vidare ändå eller ska jag vara destruktiv och ge fan i alltihop och tjura?
Ibland känner jag mej som en mycket liten myra längst ner i myrstacken. Då är det svårt att slåss mot elefanter!

2004-10-21 12:58:37

balletdancer

var destruktiv i 10 min, sedan konstruktiv igen, inte helt lätt i och för sig men jag tror nog att du fixar det!

2004-10-21 15:45:04

Binglan

Vad du är klok Anni. *blås på bulan*. Jag ska öva mej i att vara lite olydig när det behövs.

2004-10-21 16:02:47

Anni

Tack för uppmuntran! Jag åt lunch, slängde mej över nästa projekt, smet iväg och klippte av mej en meter hår (ta det lugnt - jag har fortfarande massor kvar) och nu känns det bättre.

2004-10-21 17:25:20

Kitty

Jag vill bryta normer! Men jag har varken mod eller ork, jag hatar mig själv för det. Låter allt bara gå sin gilla gång...

2004-10-21 20:33:27

Anni

Kitty, det är väl helt OK det oxå. Du måste ingenting!
Var konstruktiv mot dej själv istället - sluta hata dej själv och gör nåt kul och var snäll mot dej - det är väl också att bryta en norm på sätt och vis.

2004-10-22 09:04:24

Anni

PS Kitty igen - förresten tror jag att bara viljan också räknas. Det är inte alltid man orkar göra något åt allt som är galet, men bara det att man reagerar kan räcka ibland.

2004-10-22 09:05:38


Info
Namn
Anni
Född
-
Hemstad
Västkusten
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-07-12
Antal texter
1 442
Övrigt
Valspråk

Lev livet levande!