Till förstasidan

 
irritation - 2019-10-21 15:59
idag var en sån där dag där mötena radar upp sig som ett litet pärlband. första mötet 8.00-8.20, andra 8.55-9.00. dom två är avstämningsmöten, det första har jag varje måndag med min chef och det andra sker dagligen med produktionsgruppen, inget av dom är av typen som behöver förberedas eller följas upp så det var ju som vanligt. men sen då. först var det ett möte 9.30-10.00 angående vad som förändrats i våra processer det senaste året. sedan var nästa möte 10.00-11.00 om ett av mina förbättringsprojekt. 11.00-11.30 var det ett möte som handlade om en outsourcad del av verksamheten, nästa möte 11.30-12.00 handlade om ett stort koncerngemensamt projekt som jag ska ansvara för. och 12.30-14.00 var det månadsmöte i ett av de forum som jag ansvarar för. vart och ett av de här fyra mötena har jag lagt tid på att förbereda. skrivit mötesprotokoll, gjort upp handlingsplaner, tagit fram underlag, bestämt tid för uppföljning, skickat kallelser och sånt. varje möte genererar nya arbetsuppgifter, nya protokoll som ska skrivas, nya beslut som ska dokumenteras, nya uppföljningsmöten som ska bokas. varje möte involverar dessutom x personer vars kalender man ska försöka hitta luckor i.

jag skulle vilja säga att med mig som projektledare så blir saker gjorda. ingenting faller mellan stolarna, allting fångas upp och tas till beslut och får en ansvarig, ingenting, inte ett förbannat dugg, tillåts rinna ut i sanden. alla får ett protokoll där det tydligt framgår vad som har beslutats, vem som ska göra vad och när det ska vara klart. det avslutas dessutom med en pedagogisk to-do-lista, så om man nu råkar glömma att det är möte och inte har tid att läsa hela protokollet så är det ta mig fan bara att titta på sista sidan.

OCH SÅ KAN FOLK INTE ENS BEMÖDA SIG MED ATT KOMMA I TID.

OCH SÅ KAN FOLK INTE ENS BEMÖDA SIG MED ATT LÄSA IGENOM PROTOKOLLET.

OCH SÅ KAN FOLK INTE ENS HA VETT ATT SKÄMMAS.

lokalt är det tre personer som jag oftast har möten med. den ena är vår VD, den andre är vår produktionschef och den tredje är en person som har en lite allt-i-allo-roll och som bland annat ansvarar för fastighet och inre och yttre miljö.
person 1, vår VD, är såklart väldigt upptagen. han får heller inte jättemånga puckar, men man skulle ju kunna tycka att om man har två uppgifter av 20 på en lista så borde man väl kunna beta av dom, men nä. det är väldigt ofta samma frågor som ältas möte efter möte men där själva outputen förblir oförändrad.

person 2 är relativt nyanställd, men har ett självförtroende som inte är av denna världen. han kan och vet ALLT, tycker han. och han pratar vitt och brett om allt som han ska göra och hur bra allting kommer att bli. ja, det är ju bra men lite ödmjukhet inför att man kanske inte är sitter inne med all världens kunskap vore kanske på sin plats. han bryr sig liksom inte ens om att kolla vad som finns och vad som redan är gjort, det är som att han tror att han måste uppfinna hjulet varenda dag och att han har startat med två tomma händer och måste bygga upp allting från scratch istället för att han har fått ett jobb i en fullt fungerande verksamhet. det finns policies och rutiner, det finns instruktioner, det finns uttalade mål och konkreta handlingsplaner, men lyssnar man på honom så är det som att vi är ett u-land och han är biståndsminister. plus: han drar igång projekt i produktionen utan att ha en aning om hur saker och ting fungerar och hänger ihop. han involverar inte mig utan kommer sen, utan att sätta in saker i något sammanhang och bara "nu måste du fixa nya recept till det här projektet", som om det var någonting man bara trollade fram ur tomma intet. och jag bara "jaha okej, men för att kunna göra recept utifrån dom förändringar som ska göras så måste jag ha nya styrkoder till PLC-systemet" och då hade han inte en ANING om att det ens fanns styrkoder eller hur dom fungerade. tror ni att han för den sakens skull fortsättningsvis involverar mig i det projektet? nää, för jag vet väl ingenting som han inte vet? end of ironi. det ska bli VÄLDIGT intressant att se vad som händer den dagen detta ska testas i skarpt läge. tänker han då att jag ska släppa allt jag har för händer och fixa detta? hm.

och så den tredje personen då. detta är en person jag i grund och botten gillar väldigt mycket, men samtidigt kan jag bli GALEN på att han är så otroligt oorganiserad. trots att han får ovan nämnda protokoll med tydliga to-do-listor så är det väldigt, väldigt segt. han brukar dock vakna till liv ett par dagar innan varje möte och åtminstone försöka göra ett litet ryck. men så läser han bara vad som står i sammanfattningen och tolkar det på enklast möjliga sätt och så blir det ändå inte som vi har bestämt.

så just nu är jag rätt less på de här herrarna. på det möte som började 9.30 dök endast nummer 3 upp på utsatt tid. nummer 1 håvade jag in eftersom han sitter i samma korridor som möteslokalen. han bad åtminstone om ursäkt. nummer 2 fick jag ringa och påminna, han skulle komma "alldeles strax" och dök sedan upp 20 minuter senare. 20 minuter sen på ett möte som ska vara i 30 minuter ger inte mycket mötestid över. OCH HAN BER INTE ENS OM URSÄKT?

mötet klockan 10 blev då lite försenat så de personer som skulle vara med fick stå i korridoren och vänta. sånt är ju också irriterande, andra personer har ju också en agenda liksom. både person 1 och person 2 skulle vara med på det följande mötet, så det kom igång och flöt på hyfsat. sedan började nästa möte om den outsourcade processen, det berörde mig och person 1 och en till, men person 2 satt ändå kvar och jag tänkte att det gör väl inget, det kan väl inte skada om han också intresserar sig för detta.

någon gång under mötets gång får person 2 ett mail. eftersom han inte officiellt deltar i mötet så bryr jag mig inte nämnvärt om att han sitter och pillar med sin telefon. men så händer detta: han sträcker över telefonen till person 1 och frågar "har jag inte redan skickat detta till dig" (eller nåt i den stilen) och sen börjar de helt ogenerat sitta och diskutera detaljer kring mailet, som inte alls hörde till mötet. fick fråga med mycket frostig stämma om de tyckte att det hörde till mötet eller om de kunde tänka sig att ta detta efter mötets slut. sedan tyckte jag att det var lite väl mycket "status oförändrat" på de möten som varit, så jag sa (ungefär) så här: "nu vill jag vara tydlig med er, jag har kallat till ett möte på onsdag, och där jag har bifogat tre dokument till kallelsen. nu vill jag inte att mötestiden ska användas till att vi sitter och läser, utan det ska ni ha gjort innan mötet så att vi kan vara lite effektiva" (detta stod också i kallelsen, men om jag fick en krona för varje "oj, det såg jag inte" så hade jag varit miljonär vid det här laget).
ja, vad får man höra då?
"det var värst vad du är bitter",
"har du vaknat på fel sida idag?"
"det är väl bäst att man börjar läsa då så man inte får sig en blåsning sen"


mm. och jag är ÖVERTYGAD om att om det hade varit en man som hade sagt ovanstående så hade han hyllats för att han var så tydlig och talade klarspråk. plus: hade jag varit man och i min position så kan jag svära på att saker hade blivit gjorda i ett nafs istället för att bli förhalade i eoner. och då hade det hetat att jag var en fantastisk projektledare, nu känns det mer som att man har rollen som gnällig och tjatig morsa som ska hålla ordning på grabbarna.

gah. GAAAH. ja, men det var väl bara det som jag ville få ur mig. sen ska jag ta upp det här med gemensamma mötesregler som man tror är basic (komma i tid, vara förberedd, inte hålla på med annat) och respekt för varandras tid på vårt gemensamma veckomöte. så blir man väl ännu mer poppis, end of ironi.


Föregående inlägg N&uaml;sta inlägg Ordbok - Prenumerera - Lista alla - RSS: Text/Kommentarer
AnnA
Oh, the joy of meeting. NOT. Är så sjukt tacksam att jag nu slipper massor av dessa tidsdödande och hjärndöda möten där respekt för andras tid inte finns. Kudos till dig som står på dig!

19-10-21 19:10


Kommentera!

Vilket användarnamn finns överst i listan till vänster?
Ditt namn:    

Du vet väl om att du underlättar för skribenterna om du skriver @namn: när du svarar någon i kommentarsfältet?

Tillåtna HTML-tagar: <b>, <i> och <u>

Info / Stat / Frågor

Namn: -
Född: 1968
Hemstad: -
E-post: -
Hemsida: fr utvalda
Medlem sedan: 2008-10-20 11:44
Antal texter: 1672
Övrigt:- Skicka hypobrev -

VALSPRÅK det finns inget mörker. det finns bara brist på ljus.