Ã… ena sidan

judy 2013-10-13 22:44 (8 kommentarer)
måste jag få till ett sätt att natta barnet som inte tar hela kvällen. Det skulle göra allt lättare och bättre.

Å andra sidan: detta är mitt enda grums efter denna dag. Solen och höstfärgerna och skrattbebisen och min karl och vänner och allt man kan önska sig.

Tinto

Låt det få ta tid. Min första unge skulle klappas på rumpan för att somna, så där satt vi -ja, en taget, förstås, oftast varannan kväll. Den andra somnade av sig själv, som en blunddocka. Snart nog är det du som inte kan somna för att hon är ute på disco eller vad det heter då! Använd tiden till att varva ner, planera eller fundera eller vad du kan behöva göra när händerna är upptagna.

2013-10-14 07:40:29

Jazzie

Förstår att det är jobbigt. Men säger som Tinto, låt det få ta tid. Det löser sig till slut. Rutiner sägs vara bästa vägen fram. Men för oss har dagis varit the shit. Samma stund de börjar på dagis så blir problemet omvänt... i alla fall hemma hos oss. Nu har vi ibland svårt att hålla barnen vakna till 19.

2013-10-14 08:41:55

judy

Håller med dig i princip, @tinto, men det handlar om att jag ammar mellan 18-21, i princip. Det är nästan hela min kväll, försöker lägga mig senast 22.30 för att orka alla uppvak (funkar bra). Jag kan inte ägna 3 h åt att planera nästa mammalediga dag. Plus att jag gärna skulle vilja att sambon kunde ta åtminstone en del av deTta. Känns inte orimligt.

2013-10-14 11:10:02

tori

Jag är sån att jag ger upp ganska kvickt, funkar det inte får hon vara uppe en stund till om kvällen är hyfsat tidig. Och numera vill hon inte amma jämt heller så då blir hon bara stissig. Men med det sagt är det jäkligt stötigt när klockan är kring 22 och JAG vill sova och ungen vägrar somna på de sätt jag kan. De senaste kvällarna har hon fått somna i knät på sin far medan de lyssnar på James och Karin och sen kommer han och smyger ner henne hos mig.
Men jag hoppas vi går tillbaka till relativt enkla amma-somna snart...

2013-10-14 16:28:15

kicko

Min unge fick slockna i soffan när han kände för det, och så plockade vi med oss honom till sängen när vi gick & la oss. Där satt jag och ammade och tittade på tv och surfade, så fick pappan sköta resten. :)

2013-10-15 16:54:26

Tinto

Jaha, ja, amning. Knepigare genast. Jag är så gammal att jag tror det är bäst med rutiner och mattider. Men jag vet ju att barnen nu för tiden ammas jämnt och samt. När ditt lilla pyre blir mamma har det svängt tillbaka igen. Men det är du ju inte hjälpt av nu. Men varför är det bra för små barn att äta jämt, andra djurungar gör ju inte det! ?

2013-10-20 23:26:20

Tinto

Jämt och samt heter det ju.

2013-10-20 23:26:58

judy

@tinto: Jo, de djurungar som är mest lika människorna, dvs primaternas ungar, diar stup i kvarten. De bärs av sina mammor och snuttar flera gånger i timmen.
Sen finns det andra djur som inte behöver dia så ofta, tex sälar, men de har också en helt annan sammansättning på mjölken, som är fetare och mer energität.
Så det "naturliga" för människan, om man utgår från våra apsläktingar, mjölkens sammansättning samt från jägar/samlarkulturer, är att amma lite och ofta, på barnets signaler. Det är för övrigt också det bästa sättet att hålla uppe sin mjölkproduktion.
Det är snarare 4-timmarsregeln som är en historisk parentes (och som är väldigt klent underbyggd - den härstammar från en barnläkarkonferens i slutet av 1800-talet, efter att nappflaskan uppfunnits, där man tyckte att det minsann borde räcka att amma var fjärde timme). Mycket kommer att vara annorlunda när min unge får barn, det är jag övertygad om, men att människobarn vill amma ofta och att det är det bästa sättet att få en välfungerande amning med nog med mjölk, det är ett fysiologiskt faktum som kommer hänga i.

2013-10-23 20:33:13


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2012-09-27
Antal texter
91
Övrigt
Valspråk