Rekrytering

Elaine 2013-04-25 18:21 (2 kommentarer)
Rekrytering är kanske en av de absolut tråkigaste sakerna som mitt jobb innefattar. Först ska det skrivas annons och sen ska det tas emot en jädrans massa ansökningar, varav de flesta faktiskt är helt ointressanta. Sen ska man svara på fjortontusen samtal från konsultbolag och rekryteringskonsulter som úndrar om jag söker folk för de har av en händelse precis rätt profil ledig alldeles just precis nu. Och så alla annonsförsäljare som vill att vi ska annonsera hos dem också. Sen ringer kanske en tredjedel av alla sökanden också och har frågor av mer eller mindre meningslös natur eftersom de verkar ha lärt sig i någon "söka jobb"-skola att en personlig kontakt är bra för att få in en fot. Det kanske funkar för vissa tjänster, men söker man til en projektledartjänst kanske det inte är en fördel att ringa och fråga angående huruvida man ska skicka in personligt brev OCH cv eller bara det senare. Om man har rätt karaktärsdrag för att bli projektledare på vårt bolag så frågar man inte om en sådan trivial sak. Punkt. Det funkar inte heller att försöka tränga sig före i kön och slippa skriva en ansökan genom att försöka boka in ett möte över telefon. Nix pix.

Sen är det ju förstås alltid några kandidater som verkar intressanta också. Några är riktigt intressanta och några väcker ändå tillräckligt med nyfikenhet för att komma på intervju. Det är sällan jag gör felbedömningar, men det händer och det går inte med ord att beskriva hur frustrerande det är när man redan vid det initiala handslaget inser att kandiaten är HELT fel för jobbet. Ändå måste ta sig tid att göra en professionell intervju med allt vad det innebär för allt annat vore extremt oartigt mot kandidaten. Men det är inte helt enkelt att hålla skenet uppe i en dryg timme när det finns tusen andra saker att göra och hitta smarta frågeställningar kring en person som man egentligen inte är intresserad av att höra ett skit om.

Och till sist ska man skriva en jäkla massa artiga avtackningsbrev. Ja, och så alla frågor från kandidater som inte förstår eller inte vill acceptera att de inte gick vidare i processen.

Uff.

M

Har du ingen HR-avdelning?

2013-04-26 11:22:55

Elaine

Vi är inte så stora så jag är min egen HR-avdelning. Dessutom har jag bara dåliga erfarenheter från sådana så just i det här fallet är själv allra bästa dräng. Även om det är trist.

2013-04-26 12:07:36


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2012-06-22
Antal texter
147
Övrigt
Valspråk