(k)val

ikapiika 2013-02-10 11:22 (4 kommentarer)
Igår var jag och MissT och hälsade på på Internationella engelska skolan som ligger någon km bort. MissT har blivit erbjuden en plats till hösten och vi ska nu fatta ett beslut kring detta eventuella byte av skola inför åk 4. Innan vi gick dit var vi tämligen övertygade om att ett skolbyte inte var aktuellt, T trivs bra i nuvarande skola, har en bra lärare som de eventuellt får behålla, hennes läsproblematik tas på allvar och skolan känns solid. Engelska har bara två år på nacken och lärare i bekanskapskretsen har beskrivit personalistuationen som lite lätt instabil. MissT har dessutom varit helt emot ett skolbyte.

10 minuter in på öppethus besöket i går hade hon dock vänt 180 grader och var helt såld. Jag gillar många saker med Engelska och hade hon haft lätt för sig i skolan hade valet i alla fall från min sida varit lätt. Nu har hon läs och skrivsvårigheter och står i kö för utredning av dyslexi. Lärarna på Engelska berättade hur de arbetade med den (!) elev med dyslexi som nu går på skolan men den tillförordnade rektorn erkände att de inte har någon anställd specialpedagog... Vilket ju känns lite dumt.

plus för engelska
*Internationella atmosfären
*Eftermiddagsprogram för barn i 4 och 5
*Schemalagd läxhjälp
*Engagerade lärare (de jag pratade med igår i alla fall)
*kommer bli riktigt bra på engelska
*Roligt för en 10 åring att gå med idel äldre barn
*Höga krav

minus för engelska:
*ingen specialpedagog
*kanske krånglar till det för mycket att föra in ett andra språk så starkt
*höga krav (om inte tillräckligt stöd ges)
*kommer hon få det stöd hon behöver?

Plus för nuvarande skola:
*Nära
*Bra skola
*bra lärare (om de får ha kvar henne)
*specialpedagog
*tryggt

minus för nuvarande skola:
*kanske ställer lite låga krav på missT
*Inga efterskolan program efter 3an
*Eventuellt lärarbyte (vet inget om hur eventuella andra lärare är)

Igår var som sagt missT väldigt för ett byte. Idag vill hon gå kvar i gamla skolan tillsammans med sin bästis....

Vi bör väl bestämma oss inom de närmaste dagarna, innan vi åker iväg på semester på tisdag kväll och det känns supersvårt.

Det är ju bara missTs framtid det gäller...

tori

Åh, just specialpedagogen och utredningen hade nog fått mig att låta bli ett byte.

2013-02-10 13:12:09

crackgirl

Samma situation som mina foraldrar hade for mig, nastan i alla fall. Jag hade extremt lätt för mig och var totalt uttråkad i skolan på Lidingö där jag gick (som var helt OK, men inte ställde tillräckliga krav för mig), så det var meningen att jag skulle flyttas till Franska Skolan fr.o.m. åk 3. Men det som stoppade min mamma i sista sekunden var att jag var så tyst och blyg, men trots detta hade många (mer utåtriktade) kompisar i min klass på Lidingö. Närheten/tryggheten spelade också in, och i efterhand tror jag att de gjorde rätt.

I ditt fall, där dessutom dyslexin (och det stöd den nuvarande skolan erbjuder) spelar in skulle jag nog inte våga chansa.

2013-02-10 14:38:22

ikapiika

Tack för era tankar. Då det är den näst närmaste skolan för oss kommer antagligen flera klasskamrater att byta. Under dagen idag har T umgåtts med en kompis som ska börja på Engelska så nu vill hon dit igen, jag är dock i en mer skeptisk fas. Gah, som det känns nu har vi i alla fall två bra val och det känns ju skönt det.

2013-02-10 20:24:43

crackgirl

Då kanske inte Engelska är så dumt ändå? Men tänk på att det kan vara jobbigt och stressigt för en 9-10-åring med läs- och skrivsvårigheter att tackla ett nytt språk i en miljö med höga krav... den muntliga biten kommer säkert gå galant, men läsning, stavning och skrivande kan bli svårt och bidra till sänkt självförtroende om inte skolan har resurser/specialister som kan hjälpa henne.

Å andra sidan lär de sig ju engelska i den åldern vilken skola de än går i. Svårt - hoppas ni hittar en bra lösning!

2013-02-10 21:08:03


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-06-17
Antal texter
543
Övrigt
Disputerad specialist. Maka och mamma till två troll födda 03 och 06. Ägare till halvsunkig låda på kulle och fotbollsmammaSUV som får åka måånga mil varje dag.
Sjunger gärna men har (egentligen) inte tid. Äter hellre än lagar. Vin? ja tack!
Valspråk