Systemfel

Lisasan 2012-12-06 21:58 (7 kommentarer)
Nu har jag byggt på mitt rykte som bråkstake på jobbet! Med all rätta.

I mitt yrke är det viktigt, ja rent av livsviktigt, att göra rätt. Misstag kan skada eller rent av ta livet av folk. Det finns klara rutiner för vad som ska göras när man upptäcker fel och brister. Ändå är det så jäkla svårt att använda sig av verktygen som finns.

Länge nu har det skett något på jobbet som jag reagerar över, ett direkt felaktigt hanterande av systemen. Detta har påtalats för de inblandade, och chefer, men tas inte alls på allvar. Så häromdagen fick jag nog. Jag ringde upp den som är ansvarig för just säkerheten, och frågade om jag skulle göra en regelrätt anmälan i vårt system. En sån anmälan måste utredas systematiskt och kan inte negligeras. Visst skulle jag det. Hon blev eld och lågor, äntligen någon som vågar säga ifrån, någon som hittat ett systemfel.

Så jag lämnade in anmälan och väntar nu på utredningen. Hittills har jag inte hört talas om någon som funderat på att göra samma sak, trots att detta varit ett känt faktum länge. Många av kollegorna tycker jag gjorde rätt men skulle inte själva vågat. Inte ens min chef tyckte nog att det var rätt, hennes reaktion var att man ju kan ta det med berörda parter direkt i stället. Fast, det är ju det folk har gjort redan, och inget händer. Och jag mailade dessutom chefen själv för flera veckor sedan, om samma sak, och fick inget svar alls. Vad säger det liksom?

Nu hoppas jag bara jag inte gjort något som ligger mig i fatet i framtiden. Men det är fasen viktigt att hålla på säkerheten. Att en hel sektion skapar sig helt oacceptabla egna rutiner som inte bara är dåliga för verksamheten utan dessutom rent lagvidriga är helt sanslöst. Jag fattar fortfarande inte riktigt hur detta kunnat hända och pågå så länge.

Anni

Jag tror det var helt rätt, men byråkratins kvarnar mal långsamt och det är inte säkert att du blir populär på kort sikt. Men på lång sikt kanske du medverkar till att förhindra att nåt allvarligt händer och då kanske det är värt besväret...

2012-12-06 22:33:25

Lisasan

@Anni: Ja jag tycker det känns som att jag gjorde rätt. Med risk för att det blir obekväm stämning på jobbet framöver, men å andra sidan - hade något allvarligt hänt och drabbat en patient skulle man ju känna sig jäkligt dålig om man inte gjort något åt saken.

2012-12-07 22:58:37

Bonita!

Och vet man det..att man förmodligen och med stor sannolikhet räddar liv genom att göra det så är det lättare att ta de eventuella negativa reaktioner som kommer. Du är den som gjort rätt. DU gjorde rätt. Inte de andra.

2012-12-07 23:30:48

morsan

Är ni ISO-certifierade (eller liknanse) FÅR ni inte skapa egna rutiner!
Bra gjort Lisasan

2012-12-08 12:13:32

ikapiika

I min branch är det tokviktigt att man faktiskt anmäler fel. Vi har flera så kallade "whistleblower" system där man kan anmäla anonymt om man är rädd för represalier

2012-12-08 12:38:39

ikapiika

du gjorde helt rätt!

2012-12-08 12:38:53

Lisasan

@Bonita: Ja det är så jag försöker tänka. Även om inget har hänt ännu är det bara en tidsfråga innan det faktiskt gör det, och då kan det teoretiskt sett påverka någons liv och hälsa. Bara den tanken, det är svindlande egentligen.

@morsan: Vette sjutton, men jag arbetar ju inom vården och landstinget, så det måste nog finnas väldigt klara regler och riktlinjer för sånt här.

@ikapiika: Jag är inte helt säker men tror att det ska gå att göra anonyma anmälningar även hos oss. Om inte annat kan man ju gå via socialstyrelsen, det borde ju ta skruv i alla fall!

2012-12-09 12:42:02


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2001-08-09
Antal texter
660
Övrigt
Valspråk

Sing while you may