Min trädgård och rabatter

Jazzie 2012-09-05 21:59 (2 kommentarer)
Det har varit Trädgårdsonsdag på SVT. Jag gillar programmet och framför allt programledarana. Dessutom blir jag sugen. Sugen att jobba vidare med mina rabatter. Och trädgård.
Det kommer jag inte göra, men jag blir bra sugen.

Jag och Sambon har suttit och pratat. Hur vi spenderar vår tid. Och nu har vi kommit överrens om att vi ska avsluta de projekt som vi påbörjat, men inte starta några nya. Vi måste få lite ledig tid också. Så mina planteringar får skynda långsamt. Fast det har ju hänt rätt mycket ändå i år.

Vi har fått gräsmatta. Mycket trevligt.
2/3 av min södra perennrabatt är planterad. Och jag måste säga, jag är imponerad. Den har tagit sig riktigt bra. Och vad märkligt hur man ändrar åsikter. Saker som man ansåg fint blir fult och tvärtom.
Min svärmor kom med en kärleksört som hade blivit tvungen att rensas bort i hennes trädgård. Jag kan ärligt säga att jag var så där lagom glad för den. Jag gillar nämligen inte kärleksört något vidare. Visst, den blommar ända tills snön kommer typ. Men guuud så tråkig den är. Men som vanligt när min svärmor prackar på mig grejer så tar jag emot dem. Tänker
- Det får väl vara. Lite skit kan man alltid ha. Jag har ändå så mycket annat jag har att ägna mig åt.

Den här gången var det ju också så att jag hade rätt mycket rabatt att fylla. Så en växt gratis som kunde få sitta som utfyllnad första åren var kanske inte så dumt ändå.
Kärleksörten kände sig inte det minsta oälskad utan tvärtom. Den stortrivs i min rabatt. Har vecklat ut sig och är nu riktigt stor. Och vacker!

För det är ju så med svärmors skräp. Efter ett tag börjar jag gilla dem. Ibland seglar de upp till att bli mina små favoriter. Kärleksörten är definitivt en sån. Det är min lilla präla i rabatten. Lavendeln däremot, som svärmor övervintrat åt mig i sin potatislåda, blev inte alls bra där jag satte dem. Fina är de. Stora har de blivit nu den här andra sommaren. Men de gör sig bara inte där de sitter. Så dem ska jag flytta på. Nästa år. När vår frukostplats förhoppningsvis är klar. Då ska lavendeln få flytta dit och sprida doft och fägring. För jisses som jag älskar lavendel.

Lavendelhäcken har vi satt i år. Om det verkligen blir en häck återstår att se. Men vi har satt den med två söta rosa rosor väl placerade mitt i häcken. Jag hoppas lavendeln ska växa upp frodigt och bli hög och blomma utan begränsning. Och så de där rosorna som har 1000 små rosor som blommar. Mmm. Jag tror den kan bli fin.

Sen har vi satt magnoliaträdet i den jättestora "krukan" som Sambon byggde på vår grusplan på baksidan. Krukan är stora stockar som han satt ihop i en stor fyrkant. Krukan är väl typ 1,30x1,30m. Något i den stilen och lagom hög att sitta på. Där har vi satt en vit magnolia av sorten "Stella" Jag hoppas den klarar vintern. Och att den kommer tycka det är soligt nog, trots att den ligger bakom huset i norrläge. Men vi får sol där på förmiddagen och så kommer solen runt vid 15-tiden på eftermiddagen och stannar till efter middagen. Dessutom är det vår enda plats i lä. Jag hoppas. Tänk om den kan vilja trivas där.

Det har blivit vinbärsbuskar och krusbär. Ett äppelträd har vi också satt. Och rabarber. Fast tveksamt hur det går för den. Den ser faktsikt inte ut att trivas alls.

Sen är det ju några saker som inte blivit.
Min lavendelrabatt jag skulle ha på östra sidan ändrades till att bli en rododendrondjungel. Och lavendeln fick flytta fram till södra delen av altanen där den nu alltså sitter. Men rododendron-planerna gick i stöpet för ungefär 3 veckor sen då jag kom på att vi nog inte har någon riktigt trevlig plats att sitta och äta frukost i lä. Så nu har planerna ändrats och vi ska lägga en fin liten stencirkel med små blomplanteringar runtom. Tanken är alltså doftande lavendel, min supervackra rosa klätterros av sorten "New Dawn" doftar svagt men helt otroligt gott. Jag ser framför mig att när den blommar mycket kommer doften kännas ordentligt. Men den är mild så det kommer nog bli jättebra.

Ja just ja. Det har vi ju också fått på plats. Min klätterros. Den hade jag klar i huvudet redan när vi flyttade in. Det var den första sak jag hade tänkt att få ner i jorden. Det blev sommarens nästan sista. Den for ner i jorden under sista dagarna på vår semester. Sambon kompleterade den med att ge mig en lavendelblå klematis att sätta ihop med den. Så nu är det gjort. Rosen blommar vackert. Jag längtar att se hur den ska växa upp och börja ta plats uppför stupröret och väggen. Klematisen kommer bli fin ihop.

Jag har lite kvar av rabatten att bygga färdig och fylla med jord. Men det kan jag inte göra innan vi har gjort klart kanterna av tomten/gräsmattan. När vi är klara med det kan jag göra det sista på rabatten. Kanske hinns det med i år. Kanske inte. Vad jag ska plantera där har jag ingen aning om.

Men så klart är jag otålig och vill vidare. Jag vill se hur våren blir där mina typ 80 lökar gul påsklilja, 21 lökar gammaldags pingstlilja och 75 lökar snödroppe ska komma upp. Och ja, just ja, 25 lökar krokus har jag satt också. Men de tror jag inte på. Rådjuren kommer att norpa dem innan jag hinner få se blommorna.

Jag längtar att få se vad som växter till sig än mer nästa år. Längtar att få sätta en lönn vid infarten. Min gula forsytia som ska få en plats. Staketet som ska komma till och där ska det finnas plats för syren. Pion. En höstvacker buske. Sen får vi se hur mycket plats vi har kvar utmed staketet.

Nu har den trägårdsointresserade för längesen slutat läsa. Men någon kanske är med mig ända hit. Och som ni märker har jag inte nämnt ett ord om ätbara saker. Och ärligt, jag har blivit så betuttad i mina blommor att jag inte kommit till odlingslotterna. I år var det ju ganska uppenbart att vi inte skulle hinna. Så det blir ett projekt för nästa år. Men jag är inte ens på planeringsstadiet. Har inte ens pekat ut vart de ska sitta.
- Där någonstans, säger jag och viftar upp i nordvästra kanten.

Puh. Jag var bara tvugen. Behövde få skriva av mig lite. Nu ska jag göra mig klar för natten.

AnnA

Jag är med, hela vägen :) Låter fint. Och skynda långsamt är bra när det gäller trädgården.

2012-09-05 22:14:35

Bonita!

Jag är trägårdsointresserad men följde med hela vägen. Det var ju du som skrev. Jag suger i mig av din klokhet oavsett ämne.

2012-09-06 17:20:37


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte