Ampellilja? Nä...

Anni 2012-06-08 07:07 (5 kommentarer)
Min spindelfobi börjar ta sej larviga uttryck! Jag vaknade just med ett skri av fasa från en dröm...

I ena hörnet av taket i mitt rum hängde en liten kattunge och sprattlade sej ur ett spindelnät. Ovanför fotänden av sängen var ett annat nät fullt av ett "katten Gustaf-mjukisdjur".

Tack och lov måste detta ha utspelat sej under min barndom, för jag gick för att be mamma och pappa, som fanns i rummet bredvid, att komma och titta. Observera att jag inte var rädd ännu, ville bara visa nåt ovanligt.

Hur som helst gick pappa in, tittade och kom tillbaka ut med en stor spindel i varsin hand, modell nyplanterad ampellilja, med benen sprattlande ur sina knutna händer. Och dom LEVDE fortfarande! Han frågade lugnt om det fanns något bra fönster i närheten där man kunde slänga iväg dom fem kilometer bort?! Jag föreslog att han kanske skulle döda dom istället.

Sen skulle jag öppna dörren för att gå ut och såg då en stor, men ändå inom rimliga gränser normal, "pappa-långben-spindel" mitt där jag skulle sätta handen och putta upp dörren. DÅ vaknade jag av att jag skrek.

OK, ser fram emot resten av den här dagen...


PS. Förresten finns det nån drömtydare därute så vore jag glad för en tolkning?

J

Som jag förstår det kan ingen tyda dina drömmar bättre än du själv. Vad symboliserar de olika företeelserna för dig? Ett försök: Kattungen: något värnlöst, värdefullt, som du vill omhulda. Mjukisdjur: Din barndom? Barn ö h t? Eller är Gustaf mest rolig för dig? Spindelnät: En produkt av din rädlsa? En konsekvens av din rädsla? Eller helt enkelt något klibbigt, snärjigt som håller fast och fångar. Du går till dina föräldrar - du söker trygghet (under förutsättning att du har en sådan relation till dina föräldrar). Eller du vill imponera? Få hjälp? Eller du vill visa någon din rädsla? Eller du vill visa någon din kattunge/dina fina gosedjur som är insnärjda. Du vill luta dig mot någon större, tryggare? Få hjälp med fobin? Eller blotta något gömt? Bara du vet.
Din pappa visar arr det inte finns något att vara rädd för? Du sänder ett meddelande till dig själv att spindlar/rädslor går att kasta fem kilometer bort? Att du kan få hjälp med det, eller att du vill ha hjälp med det? Att du bör ta hjälp med det... eftersom även en liten spindel är dig övermäktig? Här kan ju spindlarna vara just spindlar, eller symbolisera en annan rädsla, eller flera. Din pappa kan vara vem som helst som står för samma grundtanke som din pappa. Tja, det är lite så man får tänka - så som jag har förstått det. Men som sagt - du vet bäst vad som starkast symboliserar dina känslor och relationer. Vi andra kan bara gissa. :)

2012-06-08 09:02:56

Anni?

@J Tack för din tolkning. Det ger mej lite tankar men det är inte glasklart. Kanske är det bara så att jag ÄR rädd för spindlar och pappa är min trygghet som hjälper mej med sånt. Men det är nåt med kattungen och Gustaf... Jag ska vara kattvakt i helgen, men det är inte bara det. Hm....

2012-06-08 16:28:28

J

Att sikta på glasklart när det gäller drömtydning är nog rätt ambitiöst... :) Hade jag drömt din dröm hade jag tänkt att det är något jag behöver visa för någon, eller ett ansvar jag vill ha hjälp att bära. Eller en rädsla jag vill ha hjälp att mota. Men det förutsätter ju att jag utgår från att drömmen försöker berätta något för mig. Ett alternativ skulle kanske vara att den helt enkelt bearbetar något. Typ spindelfobi. En del forskare tror ju dessutom att drömmar bara är en slaskprodukt för minnes- och känslororterandet som ju de flesta tror att vi pyssla med när vi sover. Här tycker jag att man bör välja att tro på den som säger det man mår bäst av att höra. :)

2012-06-08 16:46:49

Jane

känsloSorterandet

2012-06-08 16:47:26

Anni

Förmodligen bara undermedveten spindelfobi-terapi :-)

2012-06-08 21:03:15


Info
Namn
Anni
Född
-
Hemstad
Västkusten
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-07-12
Antal texter
1 442
Övrigt
Valspråk

Lev livet levande!