Idag är första dagen

AnnA 2012-03-01 14:58 (5 kommentarer)
med flextid. Hela nio minuter tillgodo i flexbanken hehe...

Ikväll är det italienska igen. Nu börjar det bli lite rörigt. Grammatik stavas det visst ;)
Fast det är kul. Och läraren engagerar med sina yviga gester och berättelser från hemlandet. Ett stort plus är att ha en italienare som lärare.

Tyvärr har jag inte pluggat så mycket som jag skulle velat denna veckan. Onsdagarna är annars pluggkväll, när pojken spelar. Igår fick jag migränanfall, som jag nästan lyckades mota bort. Dock har jag alltid en bomullskänsla i huvudet och stor trötthet, så det blev inget plugg alls. Idag läste jag lite på lunchen i alla fall.

Nu är det kaffepaus.

Tintomara2

Jag ska också läsa italiebnska i kväll! ;-)
Vår professore heter Silvano, vad heter din?

2012-03-01 15:36:36

crackgirl

Vad kul! Mamma laser italienska pa kvallskurs ocksa och nu nar jag undervisar sjalv (fast i svenska, inte italienska) har jag markt att jag kan ge henne massor med tips om ovningar att gora ensam eller med kurskamrater for att bli annu battre! Jag talar inte italienska sjalv, men har hort att grammatiken ar skitsvar? Skulle vara kul att borja om jag hade tid. :)

2012-03-01 17:12:13

AnnA

Tinto, Bertogli heter han, om jag minns rätt :)

@crackgirl, vi har precis börjat nosa på grammatiken, så nu känns allt svårt. Men precis som i franskan, styrs allt av fem och mask. Tips på övningar tas gärna emot här med :)

2012-03-02 08:17:48

crackgirl

Aha, da kanske det inte ar sa svart anda. Jag kan bara lite franska, ingen spanska eller italienska, men har hort att de liknar varandra ratt sa mycket grammatikmassigt?

Jag gor ofta rollspelsovningar med mina studenter: vi utgar fran en bild pa tva manniskor och student 1 ar den ena, student 2 ar den andra. Sedan bestammer jag vad de skall prata om, t ex "ni skall gifta er och ar ute och shoppar forlovningsringar, du (kvinnan) vill ha en gigantisk diamant, men du (mannen) vill inte spendera sa mycket pengar". Sedan pratar de pa sa gott de kan och jag hjalper till om de fastnar. Om konversationen haltar ger jag lite nya uppslag: sa ni bestamde er for rubinen? hur mycket kostar den? hur skall du betala? aha - kontant! varfor gar du runt med sa mycket kontanter pa dig? ar du en begagnad bilhandlare? ar du inte radd for att bli ranad? osv.... :D

Om de inte ar tillrackligt avancerade for en sadan ovning anvander jag bilderna for att stalla fragor till dem en och en, typ: vem ar det har? var jobbar hon? ar hon gift? varfor inte? aha, hon tycker om att vara singel! hur manga man dejtar hon just nu? vad skall hon gora i kvall? vad gjorde hon igar? var hon ute med en vaninna? aha, de gick pa restaurant! vad bestallde hon? vad tycker DU om att ata pa restaurant? tycker du ocksa om att laga mat hemma? vilket ar ditt favoritrecept? aha, kycklinggryta! vilka ingredienser behover du for att laga kycklinggryta?

Jag kan halla pa i evigheter... turas om att stalla fragor och svara. Se till att tala bade i presens, imperfekt och futurum. Var inte radda for att ha "knappa" konversationer: manga av mina studenter ar valdigt nervosa och det ar bra att bryta isen lite med ett skratt da och da. :)

2012-03-02 19:09:21

AnnA

@crackgirl, tack för dina bra tips! Ska försöka sätta mig med dottern och spåna en kväll. Det blir garanterat kul :)

2012-03-04 18:47:47


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2006-09-25
Antal texter
1 211
Övrigt
Valspråk

Inget är så illa, att det inte kan bli värre..

Utmärkelser
  • Lövtävlingen 2007