hur lär man sig sjunga med huvudklang

ikapiika 2011-12-16 17:10 (4 kommentarer)
Ok detta blir ett körnördigt inlägg. Jag varnar för det. Sen blir det ett inlägg om mina barn, jag varnar för detta med.

När jag var barn ansåg jag att jag inte kunde sjunga. jag kom inte upp, jag fick ont i halsen av att sjunga toner över c, och alla låtar i skolan gjorde nästan detta. När jag gick i 9an, tror jag att det var, kanske 1an på gymnasiet. Hade jag en bra pianolärare. Hon gav även sånglektioner och en gång provade jag... Hon lärde mig att sjunga med huvudklang, vilket jag tidigare trodde var "fusk". Efter denna aha upplevelse insåg jag att jag kunde sjunga och nu kan jag till och med fuska som sopran om det skulle behövas.

Nu till barnet. MissT sjunger bra, hon är tonsäker och duktig men väljer oftast att pressa sig upp till d och e istället för att gå över i huvudklang. Jag försöker förklara att hon inte ska pressa utan lägga om rösten istället, vilket hon inte förstår alls. Jag försöker förklara, sjunga "opera", sjunga "i näsan" mm. Efter diskussioner med min körledare igår har jag insett att det är popmusikens fel... alla dessa "barnstjärnor" som ylar i hög bröströst.

MissT lider inte ännu, även om hon blir bra hes under långa sångpass (hon är dessutom inställd på att bli alt) men jag tror att det skulle vara lättare för henne om hon fick till huvudklangssången. Om jag bara kan komma på hur man lär ut det.

Bonita!

skulle jag också vilja veta...alltså hur man gör..
Då kanske det skulle visa sig att jag också kan sjunga :D

2011-12-16 17:57:20

tori

Jag minns inte ens att jag någonsin har lärt mig det, snarare har jag väl härmat andra när jag sjungit i kör (för sjunger jag inte i kör låter huvudklangen förfärlig, så jag har nog rätt taskig teknik).
Du kanske kan fråga din körledare? H*n kanske har något tips?

2011-12-16 22:36:36

Anni

Jag vet inte riktigt hur det är det där med huvudklang och sånt, jag kan inte riktigt teorin, men jag fick ett tips om att sjunga med "gäsp-känsla". Alltså den där öppna känslan av att gomtaket lyfter sej och käkarna ramlar ner. Hjälp vilken förklaring! Fattar du nåt av det här??! Antar att det är operarösten du menar.
Eller så sjunga i näsan - "häxanrösten" säjer vår körledare. Du får väll sjunga och visa henne?

2011-12-16 23:29:17

Malena3

Intressant. Fast jag sjungit i kör i sa manga ar och fast jag ofta blir trött i rösten när jag sjunger över C har jag aldrig fatt det här med bröst- och huudklang forklarat för mig. Är inte ens säker pa om jag använder huvudklang. Tror att jag gör det da jag sjunger över vissa noter men att det da later mycket tunt och pipigt.

2011-12-21 12:06:20


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-06-17
Antal texter
543
Övrigt
Disputerad specialist. Maka och mamma till två troll födda 03 och 06. Ägare till halvsunkig låda på kulle och fotbollsmammaSUV som får åka måånga mil varje dag.
Sjunger gärna men har (egentligen) inte tid. Äter hellre än lagar. Vin? ja tack!
Valspråk