Flex kontra övertid

AnnA 2011-12-06 15:45 (22 kommentarer)
Har ni tid/lust att svara skulle jag bli tacksam!

Vi har fått frågan om vi vill införa flextid på arbetet.
Flexzonerna är 2 timmar morgon/kväll och 1 timme på lunchen, vilket verkar helt ok. Minussaldo 10 timmar och 20 plus.

Övertiden är bortplockad i flexzonerna.

Jag har aldrig haft flex förut och har ingen erfarenhet. Dock har kompisar jag pratat med kunnat få övertid under flextid om det är sanktionerat innan av deras chef.

Och eftersom jag arbetar på ett företag där det är mer regel än undantag att man behöver jobba över, så har detta rätt stor betydelse.

Vad har ni för erfarenhet? Dela med er är ni snälla. Tack.

sodanismo

först skulle jag säga: ta kontakt med ditt fackförbund och prata med dem. sen: min erfarenhet av flex är att det tenderar bli en JÄVLA massa plusflex som man liksom aldrig lyckas plocka ut. och den där pluszonen verkar som regel ganska töjbar. dock att det är för mig, i nuvarande jobb, liksom en självklarhet att jag kan komma lite senare, gå lite tidigare, ta lite längre lunch om det behövs. så svår fråga.

2011-12-06 15:58:33

AnnA

@sodanismo, vi har pratat med facket och enligt dem är det upp till arbetsgivaren hur flexavtalet ser ut.
Och du slog väl huvudet på spiken. Vi får ju inte mindre att göra bara för att vi har flex...

2011-12-06 16:31:53

tori

Vad händer om man har för mkt/för lite flex? Vi kan ha 15 minus och 20 plus. Vid brytning (var tredje månad?) får man avdrag på lönen om man har mer än 15 minus, men har man mer än 20 plus blir man bara av med den. Har man mkt övertid och svårt att ta ledigt är det kanske ngt att överväga.

2011-12-06 16:51:56

AnnA

@tori, kommer du under minusgränsen måste du stämpla annat, typ komp eller så, annars blir det olovlig frånvaro. Slår du i taket på plus, så betalas överskjutande ut med vanlig timpeng. Vi är alldeles för många som hade slagit i taket fort och skulle aldrig gå med på att timmarna bara försvann.

2011-12-06 20:04:29

Bonita!

jag har aldrig jobbat utan flextid. Jag tycker fördelarna är att jag - för det mesta - kan ta ledigt en dag eller flera utan att behöva använda upp alla mina semesterdagar. Eller som det blev då när mamma var som sjukast, alla mina semesterdagar och flex gick åt till att ta hand om henne och jag lyckades jobba in så pass att jag kunde ta ledigt kring jul då mina semesterdagar var totalt slut. Nackdelen är som sagt om man måste jobba så mycket att man inte har en chans att ta ut det. Men - om arbetsgivaren säger att du måste jobba över, då är man väl inte tvungen att ta det på flexen, då går det väl automatisk över till att bli övertid...väl...hoppas jag...

2011-12-06 20:26:43

Anni

Jag har flex och tycker det funkar bra, men kolla noga hur villkoren är. Se till att du fortfarande kan få betalt för övertid i pengar. Om du är den enda som kan vissa uppgifter kanske du ändå måste göra jobbet när du kommer tillbaka, då kan det vara svårt att ta ut dom där timmarna när du vill. Fördelen är ju flexibiliteten att kunna komma sent nån dag eller gå tidigt.

2011-12-07 00:34:56

Sheela

Vi kan ha +25 och -10 och det finns tre olika "steg" - Ej beordrad övertid till komp/flex, Beordrad övertid till komp/flex och Beordrad övertid utbetalas. Om det handlar om beordrad övertid så får vi dubbla komptimmar/dubbel timpenning. Vi har egentligen rätt fria tyglar, om man känner att man måste jobba över så beslutar man själv beordrad övertid. Vill man fylla på komp-kontot och det finns jobb som inte är kris på så tar man ej beordrad.

Jag känner själv hur snurrigt det här blev, har nog inte vaknat riktigt än :) Men vi är bara drygt 20 personer och än så länge fungerar det bra, om man är en större arbetsplats så kanske det blir mer tjafs.

2011-12-07 08:21:00

AnnA

@Bonita, ni verkar ha en flexibel flex :) Vårt förslag är att vi bara får nyttja flextid inom våra flextidszoner. Aldrig ta ledigt en halv dag tex och utnyttja flextid.

@Anni, här slog du huvudet på spiken. I princip varenda människa på kontoret är nyckelperson. Nästan alla har unik kunskap som ingen annan kan. Och därför har vi alla väldigt svårt att vara borta/lediga/sjuka.

@Sheela, du beskriver det jag också hört från en som har haft flex innan. De kunde själva stämpla flex kontra övertid. Vårt förslag nu innebär att du måste först jobba dig igenom flexzonens timmar, sen kan du få övertid. Känns inte riktigt ok tycker jag.

2011-12-07 09:54:39

sodanismo

alltså jag menade: prata med facket inte om hur flexen är utformad men om den lönar sig för dig, om du kan förhandla till dig extra semesterdagar om ni inte få övertidsersättning etc. men rent sådär: det är bra att kunna komma in lite senare, ta heldagsflex etc, som bonita kan. om annars vete fan. på ett gammalt jobb kunde vi välja om tid som arbetades in utöver ordinarie tid skulle tas ut som flex eller som pengar. det är fortfarande den bästa lösningen, tycker jag.

2011-12-07 10:03:12

Morris

När jag jobbade hos skogsjätten hade jag samma sort system för flexen som Bonita har.
Ert förslag låter som att ag vill komma undan kostnaden för övertid genom att införa ett system för flex och det är inte okej. Om facket nu är lika lama som vanligt borde ni själva lägga fram ett förslag på system till ag baserat på ovanstående varianter som funkar för er.
Och beordrad övertid blir det väl alltid för er då ni samtliga är nyckelpersoner?

2011-12-07 10:09:49

AnnA

@sodanismo, @Morris, faktum är att vi utarbetade ett förslag i samråd med vår vd, tillika gamla ägare. Dock satte de nya ägarna käppar i hjulet för detta. De hänvisade till flexavtal de har på andra företag de äger. Klart som korvspad att de vill slippa övertiden. Hos oss är den som sagt ganska stor och det blir en besparing för ag.

Tills nu verkar det som alla här som svarat kan välja både flex och övertid. Vilket i mina öron dessutom låter vettigast givetvis.

2011-12-07 10:21:03

pooh

Flex är väl normalt så där, att tid tjänas in och tas ut under flexzonerna. Komp brukar vara ersättning för övertid, och kunna tas ut som normal ledighet. Det där med att "övertiden är bortplockad under flexzonerna" lät lite intressant, kan du utveckla?

2011-12-09 08:52:49

AnnA

@pooh, precis som det låter. För mig är flexzonen en tid du själv förfogar över. Du väljer att komma tidigt en dag, för du vill gå en timme tidigare en annan dag, när du ska till banken. Övertid är när du MÅSTE stanna kvar och göra ett jobb, för att arbetet kräver det. Men vi har inte möjlighet att få övertid i flexzonerna, vilket jag tycker är fel.

Ett vanligt exempel är om det kommer en kund för att titta på en maskin på tisdag morgon och chefen säger att du måste stanna sent på måndag kväll, för att maskinen ska trimmas och papper skrivas. Det ser jag som beordrad övertid, inte flextid.

2011-12-09 10:14:29

pooh

Det borde nog räknas som övertid också, oavsett flex, så länge du har gjort dina 8 timmar (börjar 07 och beordrad stanna till 18 t ex). Har du börjat 9 och blir kvar till 18 är det ju normal tid. Gränsfallen, säg där du börjar 8 och blir kvar till 18 på order är väl det kluriga; jag skulle nog vilja ha sånt som öt mot komp snarare än flex, men är det någon enstaka timme så vet jag inte om det skulle spela så stor roll. Är det regel däremot så har jag svårt att tänka mig att det är ok; flex är normalt till för att den anställde ska kunna styra sina arbetstider i viss utsträckning, för att hantera lokaltrafik, dagistider och annat.

Vad säger facket om tolkningen att beordrade långdagar ska räknas som flex?

2011-12-09 11:34:11

AnnA

@pooh, just nu är inget bestämt. Facket har i princip svarat att det är upp till arbetsgivaren att lägga upp flexreglerna. Själv tycker jag inte att alla timmar över 8 automatiskt är övertid, om man väljer att jobba mer frivilligt, när det passar en själv. Klurigt det här.

Tack alla som svarat och gett input. Fler åsikter/erfarenheter av flex, är mer än välkomna!

2011-12-09 14:45:26

Mea

Vi har flex där jag jobbar och vi får ligga mellan -10 timmar och +50 timmar... Jobbar man fler än +50 timmar får man ingen ersättning för det (dvs man jobbar gratis - inte för att vi gör det ofta direkt, men ändå). Vi gick från att få ha +20 flextimmar till +50, och i mitt tycke är det ett nedköp för oss, för det innebär att vi nästan aldrig kan ta ut övertid (eftersom den måste vara beordrad, och att få beordrad övertid om man har flextimmar kvar att "utnyttja" är ganska svårt, i alla fall hos oss). Fördelen med flex är såklart att vi kan flexa lite som vi vill (måste som regel vara på kontoret mellan 9.00 och 15.00) och det är OK med arbetsgivaren om vi plockar ut hela dagar i flex om man har plustimmar (i stället för semester) så länge man clearar detta med sin chef först. Så, det finns fördelar, men i mitt tycke att plustimmarna ibland egentligen är lite av "förtäckt" övertid.

2011-12-09 22:12:04

Mea

Hmm, lite konstig blev visst min sista mening, men du kanske förstår vad jag menar. :)

2011-12-09 22:14:45

Bonita!

vi har flexramar vi med, börja tidigast kl XX, ordinarie arbetstid xx-xx och jobba längst t o m kl xx . men så får vi som sagt ta ut i hela dagar också om man har tillräckligt med sparade timmar. vad vårt avtal säger om beordrad arbetstid inom flexramen ska jag låta vara osagt innan jag kollat upp det.

2011-12-09 22:15:51

AnnA

@Mea, det låter som din ag sparar en del pengar på att slippa ö-tid. Å andra sidan får både du och @Bonita! ta ut flex istället för komp/ semester. Det har klart uttalats att vi inte kommer få byta flex mot något annat.

2011-12-11 08:36:44

AnnA

@Bonita! Har du möjlighet att kolla ö-tid inom flexramen? Vore snällt av dig och väldigt intressant att veta.

2011-12-11 08:38:15

Bonita!

visst - jag kollar när jag kommer till jobbet

2011-12-11 18:36:31

Mea

Det stämmer att vi kan ta ut sparad flextid som "semester" så länge vi OK:ar det med arbetsgivaren först. Det ska dock också vara möjligt för oss att bli beordrad övertid inom flexramen, eftersom övertid ju egentligen är de timmar utöver de c:a 8 timmar man ska arbeta per dag. Sedan blir det som sagt en gråzon vad gäller flex vs. övertid.

2011-12-13 09:45:36


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2006-09-25
Antal texter
1 211
Övrigt
Valspråk

Inget är så illa, att det inte kan bli värre..

Utmärkelser
  • Lövtävlingen 2007