Politiskt inkorrekt

Lisasan 2010-10-26 23:14 (13 kommentarer)
Efter min förra text började jag fundera över jämställdheten här hemma. Den är det inte mycket med. Och tur är väl det! Jag är en sån där förhatlig människa som inte tycker att allt måste delas exakt lika, inte för att ena könet är sämre än det andra, utan för att ena sidan faktiskt kan ha vissa begränsningar. Sambon sköter allt tungt arbete här hemma. Han askar ur pannan, köper stora lass med bränslepellets varje vecka och bär in, han fyller på pellets varje dag, han sköter eventuell målning och renovering av väggar och liknande, han handlar all mat och bär in, han klipper alltid gräset, han är den som beskär våra fruktträd när det behövs. Men han diskar sällan. Och jag försöker sköta hans tvätt, även om jag faktiskt inte alltid orkar.

Själv är jag tacksam för vår uppdelning. Jag kan rent fysiskt inte bära tunga säckar med bränslepellets. Klippa gräset har jag gjort ett par gånger sen vi flyttade till hus, och det slutade med sjukskrivning dagen efter bägge gångerna. Jag är inte byggd för sånt. Han har körkort, och inte jag. Alltså handlar han mat. Och jag passar barn. Vi är nog så politiskt inkorrekta man kan vara i dagsläget, men samtidigt så är vi så nöjda med läget. Han blir inte sur om inte jag lagar mat en dag, och om jag inte orkat tvätta - ja då slänger han in en maskin själv. Jag å andra sidan blir inte grinig om han inte hinner handla mat. Det ordnar sig ju ändå liksom.

Nu har det blivit ännu mer uppdelat sedan lillan kom till. Han bär, alltid när han är hemma, och jag byter blöjor. För en utomstående kanske det låter helt orimligt, men jag tycker det fungerar alldeles utmärkt. Bär jag henne dygnet runt får jag fruktansvärt ont. Så jag gör det jag kan bäst - småpysslet. Påklädning och sånt sköter jag också, och jag är den som håller koll på hennes kläder.

Det finns inget jag är missnöjd med, snarare tvärtom. Hade jag haft en annan fysik och lite mindre led- och muskelbesvär kanske jag gärna hade gjort mer av det tunga arbetet här hemma, men nu är det ju inte så. Man får göra det bästa av situationen, och det tycker jag vi har gjort. Det enda jag skulle vilja förändra är att jag får för lite gjort. Jag är jäkligt bra på att fastna vid datorn och slösa tid i onödan. Men det är jag det, och jag jobbar på att bli bättre.

Corn?

det är väl ingen som tycker att det är förhatligt att inte vilja dela exakt lika på allt? jag tycker att mer kvoterad föräldraledighet vore att föredra, i övrigt är det väl fritt fram att göra som man vill? det låter som att ni är rätt nöjda med er fördelning? jättebra i så fall. en reflektion ibland är bra, tycker jag. att man vågar ifrågasätta invanda mönster. men själv låter jag min man sköta i princip allt i bilväg - även om jag kör lika mycket. han hämtar och lämnar oftast på dagis. jag lagar bättre mat och städar lite mer. jag menar - jag är för jämställdhet på alla vis men hör väldigt få som önskar att allt ska delas exakt lika? du är inte ett dugg förhatlig!

2010-10-26 23:43:14

mucklann

Speciellt med tanke på att du faktiskt har svårt att göra de tunga sakerna så verkar det inte det minsta orimligt att ni delar som ni gör. Hade det varit han som hade haft ont så hade du sannolikt gjort mer av det tunga, eller hur? Det finns ju många olika anledningar till varför man delar som man gör. Här hemma är det jag som ser till att bilen blir fixad. Jag gör det inte själv men M skulle inte ens ringa verkstaden. Han har inget körkort så bilen finns inte riktigt för honom. Han gillar att laga mat så det har jag slutat nästan helt med. Uppdelningar måste man ha och det är bara att dela som det passar. Men jag håller med corn. Det är bra att reflektera ibland.

2010-10-27 11:19:29

Moot

Åhhhh jag ser ju rött när folk börjar prata "jämställdhet" (men alla får tycka som de vill så snälla klanka inte på mig) Visst tycker jag att MÖJLIGHETEN skall finnas för det - men sen gör man som man vill. Om ni är nöjda med ert upplägg så tycker jag att du skall strunta i om det är politiskt korrekt eller hur andra ser på det. Man gör ju som man själv vill. Jag skulle vara överklycklig om jag hade en man som kund hjälpa mig med vinterdäck, hänga upp tavlor och annat skit som jag avskyr.. och jag skulle med nöje laga mat och piffa hemma :-) - så länge det inte var ett KRAV ;-)

2010-10-27 11:29:13

kicko

Det är väl fördelning av arbetsbördan som helhet snarare än milimeterrättvis uppdelning av enskilda uppgifter som är det viktiga i vardagen - det var inte alls så jag menade med min kommentar. Givetvis delar man upp saker efter intresse och förmåga - det gör väl alla?!
Sen tycker jag att det är helt ok med par som löst det enl "traditionella könsroller" oxå, så länge det är ett medvetet val och de vill ha det så, snarare än att den ena - eller bägge, för all del - känner sig inmålad i ett hörn hen helst skulle ta sig ur. Det kan ju knappast vara så att 100% av de kvinnor som sköter hela markservicen och de män som ensamma har hand om fastighet och bil VILL ha det så, även om många är nöjda. Själv snickrar jag hellre än dammsuger, men tyvärr uppstår behovet av dammsugning så mycket oftare...

2010-10-27 13:32:52

Jazzie

Jag tycker ni verkar ha ett alldeles förträffligt jämställt förhållande. Ni delar ju på arbetet.
Det blir ojämt när man delar upp i hushållsarbete och tungjobb när man tex bor i lägenhet och tungjobbet är att byta däck 2 gånger om året och boka in besiktningen på bilen. Då blir ju tvätt och matlagning ett större jobb än tungjobbet.

Jag hade ett förhållande där jag aldrig diskade. Han dammsög aldrig. Hur man delar är väl upp till var och en. Så länge båda upplever att man delar.

2010-10-27 14:37:25

.jag

(helt jäkla OT från jämställdhetsdebatten): vi värmer också med pellets, men här kan man få det hemkört gratis om man beställer en viss mängd. det vore kanske idé att kolla upp? sen har man ju ändå megajobbet att bära ner det i pannrummet, men man (eller i det här fallet din sambo) slipper ju iaf köra och köpa varje vecka, det måste ju ta en massa tid. bygger man en större pelletsbehållare slipper man fylla på varje dag också. ok, det är precis lika mycket jobb som måste göras (med undantag för transporterna då), men jag gör hellre någonting som är trist/jobbigt en timme en gång i veckan än att vara tvungen att göra det tio minuter varje dag. fast det är ju en smaksak. nu vet jag ju inte alls hur det ser ut där ni bor eller hur stort pannrum/andra förvaringsmöjligheter ni har. vi lät riva ut den gamla oljetanken och har nu plats för 3 pallar pellets där istället. vi får det levererat till källartrappan och sen tar det oss båda en dryg timme att få ner det i källaren...en jobbig timme, men det är ju bara några få gånger om året.

jaja, helt OT som sagt.

2010-10-27 16:29:01

Anni

Hur man väljer att dela upp det spelar väl ingen roll, det får väl var och en göra som man tycker det blir bäst, men något som jag har sett är att kvinnorna nästan alltid tar ansvaret för att hålla ordning på saker och ting.

Det finns förstås undantag, men nästan alla min tjejkompisar (inkl jag själv i viss mån) klagar på att de måste hålla koll på allt från vad som behöver handlas till när barnen ska ha gympakläder med sej. Det är inte det att killarna inte GÖR det, men det ligger på frun i huset att påminna och se till att det blir gjort.

Så är det här oxå, KV dammsuger snällt om jag ber honom, men han ser inte själv att det är dammråttor överallt. Kanske är jag petigare med städningen, men jag ska ju oxå kunna få bo här och trivas och det gör jag inte när det gror igen för mycket.

Kanske handlar det inte bara om själva görandet, utan oxå om att se vad som behöver göras och ha koll på vad som saknas i kylen. Eller är det bara så att vi tjejer har mer kontrollbehov? Jag tror inte det -vad tror ni?

2010-10-27 21:40:45

Lisasan

@Corn @mucklann @Moot @kicko @Jazzie @.jag @Anni:
Tja kanske är det inte så ojämställt ändå, jag har alltid fått för mig att om man inte delar exakt lika på alla sysslor är man ojämställd... förmodligen beror det på att jag fått höra det från folk i min omgivning, t ex en granne som uppriktigt förfasades över vår uppdelning. I slutändan är det ju så att vi måste dela på saker och ting, och jo, viktigast är ju att bägge två tar ansvar och delar på arbetet. Sen tror jag i ärlighetens namn att min sambo sliter lite mer än vad jag gör, men det har också med fysiken att göra. Jag blir oftare trött och behöver vila mer, men han accepterar det utan att klaga, så vi har det nog så bra det går ändå.

@.jag: Ja jag vet... jag har försökt förmå honom att vi ska beställa på pall, men icke - han gillar sina turer till pelletsbutiken. Jag fattar inte riktigt varför, men av någon anledning är det så han vill ha det. Pelletsförråd har vi funderat på i flera år, men tyvärr är källaren en aning begränsad i utrymme och det kommer bli svårt att bygga, men på några års sikt hoppas jag ändå vi kommer lyckas med det.

@Anni: Jag tror du har rätt i teorin om kontrollbehov... och det här med dammråttor är det mest jag som ser här hemma, även om sambon glatt dammsuger när jag ber honom! :)

2010-10-27 22:37:44

vajlan

Tror det är mer regel än undantag att man inte delar rätt av, eller att kvinnor gör mer. Så jag tror inte ni avviker nämnvärt. Och så länge ni är nöjda så angår det väl ingen vad ni gör?

Jag tänker att man gör det man är bra på eller har minst emot och att ingen ska bli eller känna sig utnyttjad, men förövrigt är det upp till folk själva att bestämma.

2010-10-27 22:56:34

.jag

@Anni: intressant fråga, har själv funderat rätt mycket på detta och tycker det är ett stort mysterium. det handlar om vuxna män, som har jobb, karriärer, sociala nätverk...men när det kommer till så enkla och konkreta saker som att SE dammråttor, att diskmaskinen behöver tömmas, att tvättkorgen svämmar över...då KAN de helt plötsligt inte. vi har diskuterat detta mycket på mitt jobb, och alla männen där påstår att det beror på att deras fruar/sambos alltid "hinner före", men den förklaringen köper jag inte för när det gäller att roffa åt sig ansvarsområden som ger löne- eller karriärsmässiga fördelar brukar män inte direkt tveka att ta för sig eller jobba förebyggande, så varför denna handlingsförlamning just framför städskåpet?
nu är ju inte alla män sådana, de jag jobbar med säger sig både vabba och svabba av hjärtans lust, och det gör de kanske också. men när man ställer dom mot väggen så kan de inte säga vad deras barn har för storlek i kläder och skor, och när de ska fylla i barnens personnummer måste de titta på en lapp som de har i plånboken. det kan ju rimligtvis inte handla om att mäns hjärnor är konstruerade så att de bara kan komma ihåg sportresultat men inte rabbla ett par (rätt logiska) tiosiffriga kombinationer eller minnas att ena ungen har 92 och den andra 128 cl, måste ju bero på att NÅGON ANNAN oftare fixar med tvätt och klädinköp, fyller i lappar till dagis, försäkringskassan och annat.

tror det har att göra dels med att man som kvinna är fostrad att ta ansvar på ett annat sätt, dels att kvinnor i allmänhet är mer hemma när barnen är små och det då är naturligt att ta ansvar för barn och hem och hushåll, det är ju ens jobb då, men sedan liksom bara fortsätter det även när hon börjat jobba utanför hemmet, för hon är ju så "bra" på det och har sån koll på allt, medan mannen "alltid glömmer" eller "inte ser" och då är det enklare om kvinnan gör det från början för då blir det åtminstone gjort.
och jag köper INTE argumentet att kvinnor inte "låter" män vara delaktiga, för kan man ta för sig i alla andra sammanhang så kan man väl göra det hemma också, tycker jag. jag blir precis rosenrasande när jag hör män (och kvinnor också för den delen) säga "jamen hon VILLE vara hemma med barnen", vill inte män vara hemma med sina barn då? varför låter så många män sig köras över så fullständigt i just den här frågan?

och sedan tror jag faktiskt att män blir lite latare när de lever tillsammans med en kvinna, för det är så mycket som liksom fixar sig av sig själv. så varför lägga tid på tråkiga saker som att tömma diskmaskinen eller hänga upp tvätten när kvinnor i allmänhet har mycket lägre "smärttröskel" för hur mycket dammråttor och disk och smutsvätt de står ut med, så i praktiken är det ju bara att vänta ut situationen.

och jag VET att jag generaliserar och att det finns både män och kvinnor som är undantag. men i min bekantskapskrets ser det ut ungefär så här när det gäller ansvarsfördelning i hemmet. kvinnorna har koll, tar initiativ, kommer ihåg och styr upp det mesta, och männen gör det de blir ombedda att göra. utan att beklaga sig (detta betonas ALLTID). sen FINNS det undantag, det vet jag.

2010-10-28 06:36:55

Pocks

Jag tycker ni verkar ha det alla tiders - alla gör det de är bäst på och resultatet är två nöjda individer. Jag tycker inte det måste vara en dammsugning från mig, en från dig, en dammning av dig, en av mig och så vidare. Så länge bördorna är hyfsat spridda är det bra. Vi har bekanta med poängsystem och sånt som för mig är helt obegripligt. "Sätt en prick när du har gjort XX så får vi se i slutet av veckan vem som gjort mest". För mig är dt inte rätt väg att gå. Även om vi just nu är sjukt ojämställda då jag jobbar deltid och maken pendlar långt. Men det är ett fysiskt dilemma mer än ett grundläggande sådant.

2010-10-28 07:29:12

Tintomara

Många kloka funderingar här ovan som jag instämmer i. Men det är en sak som det inte är bra om bara den ena parten sköter - ekonomin! Båda måste kunna betala räkningar via internet, båda måste ha insyn i de olika kontona, både måste vara överens om hur man prioriterar i ekonomiska frågor. Och man måst ha pratat igenom alla eventualiteter, skilsmässa, dödsfall etc. så man är overens om tankarna kring det. (Ja, det är klart att man inte tror att man vare sig ska skiljas eller dö, men tro mig, åtminstone det ena händer alltid, och det andra oftare än vad man vill tänka sig!)
Många kvinnor i min generation har använt sin lön till förbrukning - mat, familjenskläder, jag ni vet - och mannen har köpt bilen och andra hårdvaror. Jag hoppas och antar att det är annorlunda ibland unga numera.
För egen del tror jag ietn att jag har fallit i några kvinnofällor över huvud taget. Eller så ser jag det bara inte?

2010-10-28 15:14:39

Moot?

@Tintomara: jag håller HELT med. Vet inte hur min kära mor skulle hantera allt om det (gud förbjude) hände min far något.

2010-10-28 15:50:59


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2001-08-09
Antal texter
660
Övrigt
Valspråk

Sing while you may