Mattankar

Corn 2010-10-23 14:08 (inga kommentarer)
När jag är stressad och tänker på vad jag skulle vilja göra, vad jag behöver, för att stressa av och lugna ner mig, så hamnar tankarna alltid på mat.
Inte på att tröstäta eller moffa själv.
Men att laga mat. En av mina lyckostunder är alltid när jag står i köket, barfota, med radion eller nån bra skiva på, barnen gör saker i bakgrunden, leker med varann, bygger lego eller spelar tv-spel, och jag står där och lagar mat. Lite ekorrbeteende.
Jag blir lugn av att göra det och jag är nöjd efteråt.

Igår var jag sugen på både en riktigt fin köttgryta, tom ka ghai, thailändska fiskkakor och den där goda köttfärssåsen (med massor av rödvin i) som jag gjorde häromdagen. Jag ville laga/äta ALLT men lät sexåringen bestämma; och det blev ugnspannkaka. Det har jag aldrig lagat förr. Men svingott blev det förstås. Gyllene, fluffigt, med extra goda kanter.

Idag har jag tagit hjälp av svärmor att sätta in vinterfönstrena här i köket. Här finns bara englasfönster, och på vintern åker liksom ett fönster till in. Med vadd mellan, för att minska på draget. Det kräver lite jobb och fönsterputsning och svärmor hjälpte mig med det och jag putsade lite jag också, och rensade ut en massa tidningar. Sen kom svärfar in också och vi drack kaffe och åt frukt och när de hade gått började jag brassa på i vedspisen och där har nu en rysk laxsoppa, selyanka, kokat ihop. Den är helt fantastiskt god, mustig, och lite konstig med paprikapulver, vitvinsvinäger och dill i. Och oliver!

På diskbänken ligger en påse med grytbitar och tinar, framtagen från frysen alldeles nyligen. I Jamie Olivers tidning såg jag ett recept på en mastig palsternackskaka med ingefärsglasyr som låter helt fantastiskt god. Under rubriken "sunday baking". Hm... Vad gör jag i morgon?

Och häromdagen gjorde jag ju den där köttfärssåsen jag pratade om tidigare. Med inspiration från Tori! Det var mycket rotselleri och en halv flaska rödvin i. Så gott, så gott. För att inte tala om bibimbap? Koreansk pyttipanna med sesamolja och kimchi. Goda smaker.

Så här ser lördagen ut alltså. Fönstrena är isatta och nu känns det så ombonat och härligt i köket. Radion går, vedspisen är varm, selyankan är avsmakad, diskmaskinen har precis gått klart och snart ska jag och min son åka in till stan och gå på bio. I kväll kommer en kompis hit. Vi ska nog dricka lite sprit och prata strunt.


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.