Ska det vara så?

Lisasan 2010-04-16 13:19 (5 kommentarer)
Dagens läkarbesök gick bra men jag är inte helt nöjd. Läkaren tyckte att jag ska prova och se om jag kan arbeta 25%, och visst, prova är ju bra, men jag är rädd att det bara blir bakslag. Bara att ta mig till och från bussen gör mig helt knäckt, och jag får käka extra piller för smärtan i benet.

Så om jag ska börja jobba 25% innebär det att jag får öka Panocoddosen rejält, annars går det inte. Och mer Panocod är knappast positivt för barnet, även om man inte tror att det är skadligt. Men jag har ändå blivit rekommenderad att hålla det på lägsta möjliga dos, nu går ju inte det. Sen gör det ju att jag blir väldigt seg i skallen också, så jobba halvdrogad känns sisådär kul. Men jag måste ju. Fast jag undrar ändå, är det så här det ska vara?

morsan

Går det inte har du i alla fall försökt! <3

2010-04-16 15:59:43

Anni

Prova måste väl innebära att du får hojta till om det inte funkar. Går det så går det, annars får du väl gå tillbaka till doktorn?

2010-04-16 19:46:57

Bella

Jag är inte säker, men jag tror att Försäkringskassan har ganska mycket press på läkarna att man ska prova att arbeta och hellre backa om det absolut inte går. Jag var t ex heltidssjukskriven i början när jag fick foglossning och när jag sedan fick behandling, så att det lättade lite, lite så ville man genast att jag skulle börja jobba deltid. Och det funkade. Inte bra direkt, men på något sätt så gick det att hanka sig fram. Mest på ren vilja tror jag och sen tog jag ut föräldrapenning en och en halv månad innan b.f för att jag bara inte orkade längre.

Tyvärr är det ju ganska svårt att driva igenom det mesta när man är gravid, man förväntas uthärda en hel del utan medicinsk hjälp. T ex får man, även om man har såpass svår foglossning att man måste använda hjälpmedel för att ta sig fram, inte något annat råd än att använda normaldos Panodil och en vetekudde mot smärtan (och givetvis de vanliga behandlingsmetoderna, men just smärtlindring är man extremt återhållsam med). Och förväntas man uthärda en smärta som gör att man varken kan gå, lyfta eller sova och ändå arbeta, så är det nog lite så man ser på det rent generellt. Det där med att graviditet inte är en sjukdom verkar upprepas friskt och det gör att det faktiskt är svårare att bli sjukskriven som gravid än om man haft samma typ av besvär som icke gravid.

2010-04-16 20:34:09

Mucklan2

@Bella: Det är ju faktiskt helt sjukt orättvist. Med risk för att låta som en rabiat feminist så är jag förbannat övertygad om att det hade sett HELT annorlunda ut om det var männen som blev gravida.

2010-04-17 09:17:20

Lisasan

@morsan: Ja, så sant!

@Anni: Visst är det så, och egentligen vill jag ju jobba, så jag vill ju försöka, men det känns så frustrerande när förutsättningarna är så kassa.

@Bella: Ja förmodligen är det så. Det är helt sjukt att gravida ska ha svårare att bli sjukskrivna för smärta som kan vara likvärdigt med något annat. I mitt fall är det ju tur i oturen att jag har annat också, och enligt min barnmorska ska det egentligen inte vara några problem att sjukskriva mig eftersom jag har "en så tung diagnos" i botten. Och den här våren talar ju sitt tydliga språk, jag har ju inte en sak som står på läkarintyget utan ett antal var för sig ganska allvarliga komplikationer. Sen är det sjukt att man egentligen är återhållsam med smärtlindring, och jag förväntas att ta så lite medicin som möjligt, samtidigt som jag är absolut tvingad att ta mer medicin om jag alls ska kunna ta mig till och från jobbet. Det är dubbelmoral!

@Mucklan2: Jag kan bara hålla med!

2010-04-17 16:35:25


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2001-08-09
Antal texter
660
Övrigt
Valspråk

Sing while you may