Världen är större än du.

Jazzie 2009-04-15 16:06 (15 kommentarer)
Vi satt och pratade så som vänner gör. Hon berättar om sina rädslor att inte räcka till, känslan att vara värdelös och demonerna som rider henne att vara perfekt.
Min bristande empati räcker inte till att ens förstå.

Jag har ingen aning om vart på kartan jag står vare sig när det gäller självförtroende eller självkänsla. Gissningsvis är jag superstark på båda fronter i vissa lägen, och har djupa hål i andra. Men jag fattar inte denna tillsynes totala brist på självkänsla. Och det är inte bara hos henne den verkar vara puts väck. Hela samhället bara vimlar av människor med självkänsla = 0.

Jag är ju som sagt inte utrustad med massor av empati, så jag ber om ursäkt för mina kanske okänsliga uttalanden nu. Men jag fattar det inte. Jag fattar inte vad det är för saker som människor skäms för. Vad det är människor känner sig otillräckliga kring. För det är ju tusan kring precis vad som helst. Och det verkar inte spela någon roll om nästan alla andra är precis likadana. Man är tydligen ändå värdelös.

Det händer att jag tänker
- Hur egocentrerad kan man vara?
För ibland kan jag tycka att det är vad det handlar om. Det är inte längre att se sig själv i ett större sammanhang eller en del av en helhet. Utan sitt eget jag och väsen är alltet. Och är man inte själv perfekt, ja då går det åt helvete. Då är man dålig människa. Eller vilket epitet man nu fallerar i.
Hur kan det vara så viktigt att just du gör rätt? Varför finns det ingen plats för andra att dra sitt strå till stacken? Eller ha ett ansvar? Varför måste du vara så perfekt? Är människorna runt omkring dig så begränsade i sin världsbild att dina tillkortakommanden inte kan accepteras? Har människorna runt omkring ingen betydelse? Att de bryr sig. Eller inte bryr sig. Det verkar inte spela någon roll. Du ser dig själv i spegeln och du ser någon som misslyckas och det är allt som räknas.

Människor tar åt sig generella uttalanden som personliga påhopp. För tanken att man bara är en i mängden och i mängden är man ibland en väldigt obetydlig del verkar inte finnas. Man är det yttersta delen. Kuggen i hela maskineriet. Och med denna världscentrering till sin egen person blir världen liten och tryckande tung. Likt ett rum där väggar och tak kommer allt närmre.
*skrattar* Jag trodde aldrig att jag av alla människor skulle tycka så här. Att jag var den som faktiskt tycker att jag är ganska oviktig i väldigt många sammanhang. Jag. Jag som egentligen tror att jag är universums centrum.

Kanske är det för att jag har så lite ansvar egentligen.
Att jag ansvarar inte för någon annan eller något annat än mig själv.
Kanske är jag bara oförstående och dum. Har åsikter om sånt som kanske hade varit bäst att lämnas ifred. Kanske saknar jag empati och sympati. Kanske har jag inte fattat vad det hela handlar om och i själv verket är alla mina tankar i ämnet rappakalja. Men jag skulle vilja ta min vän, och alla andra som spörtar ett marantonlopp mot er egen skugga
- Du är inte så stor. Och inte så jäkla viktig. Framför allt, inget kommer att rasa samman om du inte drog lasset. Kanske skulle det bli annorlunda, men hjulen skulle snurra hur som helst.

Min vän i fråga är en helt vanlig människa. Vi runt omkring henne älskar henne. Vi älskar henne trots hennes tillkortakommanden. Eller kanske rent av på grund av dem. Men det spelar ingen roll vad jag eller någon runt omkring säger. Hon ser inte vad vi ser. Hon ser inte ens vad vi kan. Istället springer hon benen av sig för att räcka till överallt.

Hjärtat mitt. Jag älskar dig. Men du måste släppa taget, annars går du under. Och ingen, ingen, ingen ställer såna krav som du tror du sk uppfylla.

Peppar

Det här är den bästa text jag har läst på år och dag. Huvudet på spiken, Jazzie! Fy fan, vad bra.

2009-04-15 16:33:40

tori

Kanske är det där lite av själva rädslan ligger: om jag släpper och det funkar ändå, vad fan är det för mening att jag finns då?

2009-04-15 17:03:07

tori

Eller snarare att inte behövas. *postar för fort*

2009-04-15 17:04:03

Moot

Hmmm jag känner ju inte dig jätteväl men jag tycker inte du verkar sakna empati eller sympati :-). Men just känslor är ju svåra när det gäller att förstå andras... och har man inte de här känslorna så är de nog väldigt svåra att förstå och kunna relatera till. Jag anser mig själv vara en ganska intelligent person och när jag väl sätter mig ner och tänker efter så förstår jag ju att inte andra ser på mig som jag själv tror ibland... eller att inte allt kretsar runt mig och folk har annat att fundera på. MEN det hjälper inte när nedvärderingen av mig själv sätter igång. Då finns det inget som kan stoppa de negativa tankarna och jag känner mig... som min bror beskrev det "ful, fet och ivägen"... helt obetydlig alltså. Vem vill lyssna på mig? Vem bryr sig? etc etc...

Men fram för åsikter och tankar. Jag skall ha denna text i åtanke nästa gång "värdelösheten" kommer smygande...

2009-04-15 18:21:44

Bonita

...tror tori har nåt där...
Själv inbillar jag mig att jag kan se det dels så som du säger Jazz, men på vissa plan, eller i vissa stunder är jag lika egoinställd som andra.. jag vet att andras bild av mig, inte är den jag har av mig själv..den kanske inte är helt olik, men inte helt lik.. och det är bara när jag dömer mig själv utifrån det jag tror/inbillar mig/tycker mig veta vad andra har för åsikter om mej, som jag för det mesta kommer till korta.. Varför ÄR det så svårt att verkligen ta till sig allt det bra folk säger om en?

2009-04-15 18:34:44

Doriz

Haha! Jag pendlar ff mellan din teori och svarta hål där man aldrig räcker till. Men absolut mer åt ditt håll de senaste flera åren. Jag bedömer ju inte andra ens ett uns så hårt som jag bedömer mig själv. Why not be your own best friend liksom? Fast nu ljög jag, för ibland är jag väldigt bedömande...speciellt när folk är fokade på sig själva.
Äh. Jag vet inte vad jag vill skriva, men jag har det här du skriver om i tankarna ofta. Luddigt och okonkret...men så kanske det är för det gäller ju ändå så många individer så det finns väl liksom inget rätt eller fel. Skönt att du vet vad du tycker! Kram

2009-04-15 18:41:33

imseh

Jag tycker att de svarta hålen berättar för mig just att jag är obetydlig, inte att allt står och faller med vad jag gör utan istället att inget jag gör spelar någon roll. Jag tror att jag förstår vad du menar, lite grand, men samtidigt tycker jag att du blandar ihop begreppen lite och tycker att Tori har en poäng. Pratar du mest om prestationsangstande, stressade perfektionister med en massa inbillat eller verkligt ansvar på sina axlar eller om folk som mår dåligt och känner sig oälskade över huvud taget? Är det inte ganska logiskt att det är svårt för ett gäng vänner, uppenbarligen partiska och dessutom helt inställda på att trösta, att fylla ett hål av förtvivlan och tomhet med sina välmenade komplimanger? Jag kan säga att när jag har mått som sämst har logiken varit den största av mina fiender... för rent objektivt är det väldigt svårt att hitta en mening att härda ut när man vet att man just är en väldigt liten och obetydlig liten lort på ett litet fånigt gruskorn i rymden och ändå kommer att dö om en halv sekund eller så, sett ur ett logiskt, vetenskapligt och vidare perspektiv.

2009-04-15 19:10:54

Doriz

imseh: word

2009-04-15 19:59:46

Morris

Oerhört tankeväckande text!

2009-04-15 20:17:44

Anni

Tack Jazz för befriande text! Jag tror inte du saknar empati, men du har förmågan att se med distans.
Och tack @tori för kommentaren som jag oxå känner igen mej i.
Jag tror båda infallsvinklarna är sanna, från varsitt håll.

2009-04-15 21:44:22

kakor

Alla hittar väl sina egna svar på de existentiella frågorna. En del i religion, andra i biologin, vardagen eller något annat. För att citera Björn Afzelius, "vi är en sekund i epokernas ström, men vårt liv är en oersättlighet". Ingen är särskilt unik i det stora hela, men samtidigt är inte det stora hela det som påverkar oss och vår vardag. Vi är viktiga för varandra. Jag känner inget krav på att vara perfekt, men jag förstår att det finns som de gör det och att deras krav är ytterst verkliga för dem. Vi har alla våra ok.

2009-04-16 13:01:26

imseh

kakor: Jamen det är ju där kruxet ligger: om man inte känner sig viktig för folk då är ju bara epoksekundens nakna verklighet kvar. Sedan är det nog olika vilken metod man liksom anammar för att uppnå den känslan, vissa blir prestationsfixerade, andra kanske utseendefixerade, etc, etc. Men det där att man tror att man är VIKTIG när man desperat rusar runt och presterar... det kan jag inte riktigt köpa.

2009-04-16 14:10:48

kakor

Det är väl upp till var och en att skapa en meningsfull tillvaro, och att göra sitt bästa för att bidra till en meningsfullhet hos sina medmänniskor. Jag kan förstå de som behöver en trygg grund att stå på i svåra situationer, t ex att gud har en mening med allt. Om någon känner sig viktig när de är produktiva och kanske därigenom skapar en känsla av meningsfullhet, så måste det väl också vara ett okej sätt. Det finns inga enkla svar, ingen kompromisslöshet. Man får försöka hitta lösningar som fungerar för en själv och omgivningen och inse att den lösningen inte är lika för alla.

2009-04-16 14:53:55

imseh

kakor: Absolut. Jag håller med till punkt och pricka... hoppas att jag inte sänt signaler om motsatsen ovan någonstans, det var inte min mening.

2009-04-16 15:00:16

Jazzie

Väldigt intressanta kommentarer jag har fått här. Tack. Jag ska fortsätta tänka. Kanske förtydliga vad just jag tänkte på när jag skrev. Eller så låter jag det vara. Tycker infallsvinklarna som kom var så tänkvärda.

2009-04-16 17:02:21


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte