Växtprat i kvadrat.

Jazzie 2009-03-09 15:26 (7 kommentarer)
Det råder fortfarande lite stärnglans i ögonen efter gårdagens trädgårdsmässa. Inte blir det sämre av att påskliljorna står och slår ut på köksbordet hos pojkvännen eller att våra små chiliplantor växer sig allt större. Bubbarna (jordgubbar) växer sakta bladpar för bladpar. Fortfarande är de bara små strån som står rakt upp. Vad gör man med 10-15 jordgubbsplantor när de blivit plant-stora men inte kommer bära frukt? Eller ja, det kan ju tänka sig att någon liten bubbe orkas med under säsongen, men överlag kommer plantorna inte ge mycket skörd. Inte första året. Ska jag belamra hela balkongen med bubbar som inte bär bubbar? Eller bör jag susa upp till landet och lämna dem i mor och fars vård? Vågar jag ge dem ansvaret? Det tåls att tänka på. Bubbarna är mina små skötebarn.

I krukan i köket börjar persiljan titta upp.
- Hej persiljan!
Basilika-småttingarna jag tog från ICA-basilikan blev det inget av. De har slokat ihop för sista gången. Men nu har jag fokus på de två nya stjärnskotten från mässan. Mina fucshisor. (för er som tycker det är svårt att läsa sig till uttalet så kan ni pröva säga fuxia.) Det blev ett par vit/rosa som jag tror hette Lady någonting. De är yttepyttar och ska på något sätt växa sig stora och ståtliga.

Det är så märkligt att något så litet kan på bara en säsong växa sig till något som man köper på Plantagen. Jag tycker det är ungefär lika märkvärdigt som ungar tycker att biffen på ICA kommer på något magiskt sätt från kon. Det går liksom inte att se kedjan eller nåt sånt.

Berättade jag att pojkvännen köte liljor på Hötorget i lördags för en hunka? Det blev 13 stycken stora liljestänger med mängder av knoppar på. De står nu i en stor vas på mitt köksbord och bara väntar på att brista ut i blom. Fattar ni hur vackert det kommer bli med närmare 26 stycken utslagna liljeblommor? Det kommer vara helt galet! Hötorget rules!
Så jag har bestämt mig. Jag ska bli lördags-shopper på Hötorgets blomstehandel. På mässan köpte jag några balla gelékulor.
De är små som allra minsta pärla från Panduro. Men lägger man dem i vatten växer de sig stora som anemonkulor. (kommer ni ihåg de gamla kuluppdelningarna? Stenkulor var grundvalutan. Glaskulor var värd 2 stenkulor. Sen fanns anemonkulor som var lite mindre, men alldels djupgröna, blå, vita eller gula. De var värda många fler stenkulor. Sen fanns det dankar i olika storlekar... )

*host* Kom in på ett sidospår.
Gelékulorna stoppar man sen i en vas. Om man inte häller på mer vatten så ligger de där kulformade och fina och håller blommorna fint på plats. Häller man däremot på mer vatten blir kulorna osynliga och istället syns bara luftbubblor på något magiskt sätt. Vevar man runt och får bort luftbubblorna ser det ut som hela vasen är full av gelantin. Coola. De ska användas till mina Hötorgs-inköp.

På jobbet står en söt liten St Paulia och blommar med ljusrosa glittriga blommor. Plantagen har jag aldrig sett sälja glitter-blommiga St Paulior. Har ni?

Ok. Nu har jag fått vräka ur mig lite växtsnack så att jag kan börja jobba med sånt jag får betalt för istället.
Men vill ni veta en sak? Jag är ingen direkt hobby-människa... men shit vad kul det är att ha ett intresse som bara vill fylla en till brädden. Hoppas detta håller i sig en stund för jag gillar det.


Moot

Mera liljor till Jazzie :-)

2009-03-09 15:39:10

BettyB

Såna kulor har vi, köpta i Camden. Det allra mysigaste är att köra ner handen och gräva bland dem!

2009-03-09 15:54:29

Jazzie

@BettyB.. ja, eller hur!!

2009-03-09 16:02:22

Anni

Kul kulor! Bubbar kan man plantera i en sorts kruka som ser ut som en tunna med små fickor med jord i olika nivåer längs kanterna. Jag antar att man borde kunna ha en sån om balkongen är hyfsat stor...

2009-03-09 17:01:25

Jazzie

@Anni; Ja, man kan hänga dem på vägg och ampel också. Jag funderar mest om de bara kommer hänga där gröna och frodiga men inte så mycket mer. Och då är det ju lite trist... kanske. Det är ju först nästa år som de kommer ge mig massa goda jordgubbar (med en hoppfull betoning på MASSA) Jordgubbsplantor utan bubbar är lite tråkigt tycker jag. Mest för att jag är supersugen på jordgubbar :)

2009-03-09 17:04:26

Anni

Tålamod Jazz! Tålamod, så får du snart mumsiga gubbar! Jag hade smultron förra året och dom blev det bär på första året, så helt omöjligt är det nog inte.

2009-03-09 17:09:50

Doriz

Roligt roligt. En väldigt bra hobby tror jag. :)

2009-03-09 21:36:33


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte