Sorg och empati

Jazzie 2009-02-11 16:02 (3 kommentarer)
Jag har seriöst svårt att komma i kontakt med min egen sorg, ledsenhet och gråt. Jag har miljoner spärrar som sätts in när jag kliver in på detta högst minerade område. Den kanske största spärren är distans. Om det inte drabbar mig personligen så skapar jag en gigantisk distans till situationen och klarar mig därmed ganska hel ifrån känslomässigt engagemang.

Behöver jag säga att det så klart verkar negativt på egenskapen empati.
Det är inte speciellt lätt att vara empatisk med en massa distans. Det är också därför mina tips och råd gärna är praktiska, sakliga och snusförnuftiga. När man tar bort ett stort empatiskt engagemang blir synen ganska nykter.

Inte alltid dålig förvisso, dock ganska begränsande kan jag tycka. Det finns stunder då jag bara skulle vilja kunna hänge mig i mina egna känslor, eller dela någon annans. Istället för att alltid komma med "Å andra sidan..."

Det gör också det oerhört svårt att ta till sig och hantera saker som döden. Dels har jag varit så förskonad ifrån det. Det är så ytterst få ur min innersta krets som dött. Och alla andra klarar distansspärren av i ett ögonblick. De som faktiskt har dött i min krets har döden kommit ur ett visst perspektiv som något positivt.

Jag vet inte om det är min rädsla och oförmåga att hantera sorg som gör att jag så helhjärtat ser dödens fördelar. Men jag är av en benhård tro att döden är en del av livet och precis som livet själv finns det bra och dåliga saker. Döden kan vara befriande efter en svår sjukdom. Döden kan vara vägen fram ur ett långt liv. Att dö på det sätt man själv önskar kan vara en glädje i sig. Att veta att någon har det bättre efter än som det var kan också vara värmande.

Sen finns det saker med döden som är allt annat än glädjande. Tomrummet som lämnas efter. Om någon dör för tidigt, för snabbt, för orättvist... ja, listan kan göras lång. Men sorgen tror jag ändå hör de levande till.
De dödsfall som trots allt drabbat mig har jag i nästan alla fall sett ur det positiva perspektivet. På så sätt har jag till viss del vejat för sorgen.

Jag vill inte riktigt dra historien bakom dessa tankar. Bara att det är tankar jag behövde få på pränt idag.
Jag inser att jag har stora begränsningar i mitt liv pga att jag inte kan hantera sorg utan måste baka in den i luddiga filtar så den blir mjukare och gör mindre ont. Jag ber om ursäkt för min bristande empati och kan bara säga - jag gör så gott jag kan.

Jag är inte helt känslokall, men jag tenderar att se jobbiga saker från ett... eller kanske rent av tre steg tillbaka. Och mina omtankar och känslor kommer utifrån den vyn. Det går visst att se både sorg, elände och ledsenhet från tre steg bort. Den blir bara inte så farligt nära mitt eget hjärta.
En dag vill jag kunna sitta alldeles nära sorgen. Utan att rygga tillbaka. Utan att känna skräck, rädsla eller obehag. Bara sorg. Och att det ska vara ok.

Anni

Frågan är om det är bättre att vara som jag, med alla känslor på utsidan? Jag bryter ut i tårefloder så fort jag tycker synd om nån. Fast jag vet inte om jag känner mer eller djupare för det egentligen, det är mest opraktiskt. I vissa lägen tror jag det är bra att det finns såna som du, som kan hålla distansen och koppla bort och fungera. Typ, tandläkare. Hellre nån som kan fortsätta borra färdigt än nån som måste hämta näsduken när patienten får ont...

2009-02-11 22:34:10

Anni

Ps. Tänker på en definition jag läste i nåt sammanhang: Sympati är när jag ser dej gråta och själv börjar gråta
Empati är när jag ser dej gråta och förstår att du känner dej ledsen, men kan hålla isär skillnaden mellan dina känslor och mina egna. Först då kan jag hjälpa.

2009-02-11 22:38:43

Malena

Jag relaterar mycket till din text.

Bade kring din syn pa döden. Det var ju exakt sa min mamma kände det. Hon var helt redo att dö och sag det som nagot befriande.

Och kring din relation till känslor. Visserligen händer det att jag far tarar i ögonen när mina vänner är med om nagot jobbigt/hemskt. Men pa det stora hela känner jag igen mig.

Jag har ofta undrat om jag inte är lite för känslokall. Just därför var jag sa lättad av att jag kunde grata da mamma dog, da jag kom till hennes vaning i Paris, och vid begravingen. Later konstigt kanske, men det var en bekräftelse pa att jag just som du säger kan "sitta alldeles nära sorgen." I alla fall en stund.

2009-02-12 08:23:01


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte