Placebo

Jazzie 2009-01-29 08:44 (21 kommentarer)
Lurads kommentar fick in mig på en tanketext jag hade småbörjat fundera på förra veckan.
Innan jag börjar så vill jag bara säga till Lurad, och alla andra, jag tog inte illa vid mig av kommentaren. Och jag har full respekt för kommentaren, samt att jag inte på något sätt säger om det är rätt eller fel. Men det här är mina tankar kring just placebo.

I fredags stod vi och pratade över några öl. Minns inte exakt vad ämnet handlade om, men jag trillade in att berätta om mina besök hos den kinesiska akupunktören jag gick till för några år sen. Det är det i särklass mest otroliga jag har gjort när det gäller sjukvård samt alternativvård. Jag kom dit med ett riktigt surt muskelproblem i skuldran och gick därifrån med insikten att så här bra hade det inte känts i skuldra, nacke och axlar på många år. Och inte bara gick jag därifrån utan att ha ont, i ett halvår efter behandlingarna blev det bara bättre på min kropps baksida.
En i sällskapet i fredags nickade till vad jag berättade och sen sa han
- Det är nu vetenskapligt bevisat att akupunktur inte funkar. Att det bara är placebo.
Jag tittade på honom och tänkte
Tror du att JAG bryr mig? Det kan väl få vara vad tusan som helst, det funkade ju på mig!

För mig finns det bara ett läge där det är ytterst viktigt att fastställa vad som är placebo eller verklig effekt av behandling och det är när man tar fram mediciner eller behandlingar. Ur ett vetenskapligt perspektiv är det ju givetvis viktigt att ta reda på om läkemedlet har effekt eller inte. Men personerna i försöksgrupperna borde ju rimligtvis skita i vilket. Blir de bättre så är deras mål uppnått.

Placebo är min faktiska vardag och verklighet. Jag tar till mängder av trick som inte på riktigt hjälper men får allt att kännas bra.
Lycka bor inte i ett par nya fina röda sommarskor. Ändå är det just lycka jag känner när jag sätter på mig dem.
Man blir inte snyggare för att man har sexiga underkläder på sig under sina jeans och polo. Ändå är det precis så sexiga underkläder funkar på mig. Jag går omkring och känner mig ursnygg fast ingen kan se dem. Och så där fortsätter det.
Placebo tycker jag är helt ok.
Önskad effekt får stämpeln "Det funkar". Sen exakt vad det var som funkade spelar inte så stor roll för mig.

Placebo är inget fult. Inget fel. Ingen lurendrejeri. Inte i mina ögon.
Visserligen så florerar ju marknaden av mängder av icke-fungerande piller, naturläkemedel och hitta-på-saker. Men det är som med TV-shop, visst kan det finnas saker som säljs där som faktiskt är bra. Men man får ta hela grejen med en nypa salt. Ingen idé att sura när man sitter där med ShereCover för en 5hunka och det inte alls blir som på tv.
Vad det gäller piller & stuff som innehåller farliga ämnen och så tycker jag det är en hel annan grej. Varken riktig medicin eller fejkisar är ok att det innehåller farligheter. Det har inget att göra med om de funkar på riktigt, inte alls eller bara ger en placeboeffekt.
Vetenskapen kan säga vad den vill om kinesiska nålar. Jag har i alla fall inte ont i skuldran längre.
Och rosenrot må vara bara-tro-på-piller, men jag är inte längre grinfärdigt trött.
Halleluja.

tori

det som stör mig angående såna placebo-kommentarer är ju att, nej, man kan inte lika gärna ta sockerpiller. tar man sockerpiller så VET man ju att det är sockerpiller och att de inte funkar. då blir det ju inte placebo. duh. :)

2009-01-29 09:26:49

kakor

Just i samband med den där akupunktur-debatten, så pratade man just om hur viktig placebo-effekten är. Martin Ingvar pratade bl a om att kroppen kan luras att producera egna smärtstillande ämnen.

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2007/08/06/placebo-effektiv-smartlind/index.xml

2009-01-29 09:46:00

MB/Will

Men redan för tio år sen när jag födde barn så var det inom skolmedicinen (förlossningsvården) helt accepterat med akupunktur och dom måste väl ha rejält i ryggen innan dom släpper in något hokuspokus i sjukhuset tycker man? Har du dubbelkollat bekantens utsaga, att det verkligen finns en studie som fastslår att alla effekter av akupunktur är placebo?
Fö är det ett jätteintressant tema du tar upp. I min värld så kallas sånt där (som sexiga underkläder) för mental träning. Man kan ladda en gest inför en svår grej på jobbet (i mitt fall i orkestern) med vad man än behöver för att klara solot, passagen eller vad du vill. T ex att man för ihop högerhandens tumme pekfinger och långfinger och "laddar" gesten under en kort stunds koncentration innan konserten med att man har så mycket luft an nånsin kan behöva t ex t en lång fras man ska spela där luften inte brukar räcka til när an sänner sig. Och i kons. situatonen gör man gesten och frigör sin programmering och vips funkar det. Det är mental träning men kunde lika gärna beskrivas som hokuspokus. Och jag skiter också i vilket eftersom det funkar. :0)

2009-01-29 17:21:00

MBF/Will

Och jag ber om ursäkt för alla missade bokstäver, hoppas texten går att förstå. Ny dator med tangentbord som inte funkar som det gamla.

2009-01-29 17:22:26

S

Jag går på akupunktur mot utslag, det verkar hända grejer redan efter tre behandlingar. Fantastiskt. Både om det är placeboeffekt (kan man TÄNKA/känna/tro bort eksem?) eller om det inte är det. Skiter rätt fullständigt i vad det beror på, även om det självklart vore intressant att veta.

2009-01-29 17:26:31

kakor

Det har ju gjorts rätt många studier, jag hörde talas om den här debatten på radion häromdan.

http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/artikel.asp?ProgramID=406&Nyheter=1&artikel=2581303

Om man googlar runt lite så verkar det som att akupunktur mot migrän är mer effektivt än medicinering, men att fejk-akupunktur är lika effektivt som "riktig" akupunktur. Exvis här:

http://www.epochtimes.se/articles/2006/06/07/9216.html

Det viktiga är ju ATT det fungerar, inte HUR. Jag tror att inställning styr rätt mycket. Emo är lite samma sak, fast åt andra hållet.

2009-01-29 18:09:17

Mysan

Min mor är akupunktör. Hon har arbetat med det både i Sverige & i Kina. Tex så har jag sett med egna ögon när hon har fått en människa som varit halvsiden förlamad, att bli helt återställd. Jag har även sett bilder när mamma har varit med på operationeri Kina. Där dom slå ut nervsystemet för att kunna operera. Jag skulle kunna skriva sida efter sida med saker som jag uppleft. När jag var 12 år så hade jag tid för att opereras för blindtarmsinflammation. Min mor behandlade mig typ 4 gånger. När vi kom in till KS för en koll innan operation så såg dom att inflammationen hade vänt. Och om det är pga placeboeffekten...ja. Inte vet jag.

2009-01-29 18:11:50

Doriz

Jag tror på Kina. Kan 6 miljarder kineser ha fel...i tusentals år??? De där undersökningen, vem som än utförde den, borde ta och göra om den. Letar man efter placeboeffekt så hittar man placeboeffekt. Såklart. Kanske inte en helt opartisk undersökning?
Äh, det är mer på känn...men jag tror stenhårt på riktig gammal hederlig akupunktur.
Basta.

2009-01-29 18:38:32

Mysan

Funka för mig ;-). Har INTE opererat bort min blindtarm!

2009-01-29 18:48:58

Jazzie

Jag tror fullt ut på akupunktru. Men jag tror också att det finns människor som inte blir hjälpta utav det. Men jag är överlycklig att det fungerade på mig. Och min nåltant fixade vad naprapaten misslyckades med trots att jag var där rätt många gånger.

2009-01-29 20:25:37

Karin



Mysan: blindtarmsinflammationer kan läka ut, spontant. Troligen det som hände dig.

Vad det gäller akupunktur så har det en effekt, en vetenskapligt bevisad, på tex smärtlindring, och det är vad den gör på förlossningsavdelningarna. Det som däremot inte har någon täckning är akupunkturlinjerna. Nålarna har lika god effekt om man sticker in dem slumpmässigt.

Att kineserna har använt akupunktur i tusentals år är ett ganska tveksamt argument, tycker jag. Tusen flugor kan inte ha fel, ät skit. Många kineser har dött under de tusentals åren i saker som numera är enkelt botbara med till exempel antibiotika eller blindtarmskirurgi.

Rosenrot har däremot ingen vetenskapligt bevisad effekt what so ever. Det är förstås upp till den enskilda individen att använda preparatet i alla fall, men jag tycker att det är hemskt oetiskt att kränga en svindyr produkt (de gulliga naturmedlen är sannerligen inte gratis) som man inte har några belägg för funktionen på.

Placeboeffekten finns, den har massiv evidens, och det är synd att man inte kan använda den i skolmedicinen, men det handlar också om etik. Man får inte ljuga för patienten, och man får inte ge låtsasmedicin. Och som tori säger fungerar ju inte placebo när man berättar att det är det man ger.

Ifrågasättandet av naturmedicin och effekter som inte är större än placebo är det som tar forskningen framåt, som gör att man kan behandla blindtarmar och migrän med god effekt och veta vad man gör. Det är lustigt hur folk som tror på rosenrot och homeopati (världens dyraste utspädda vatten) och dylikt, och klagar på hur inskränkt och begränsande skolmedicinen är, likväl vill ha de behandlingar och fördelar som skolmedicinen har, när de får sin blindtarmsinflammation. Argh.

2009-01-29 20:42:05

Jazzie

@Karin - väldigt intressant inlägg. Och jag håller med dig ur ett ... vad finns det för bra ord? Jag håller med i stort. Eller strikt. Men när det är jag själv som har ont eller mår dåligt så bryr jag mig inte om ifall jag betalar 198 kronor för fejkpiller eller 198 kronor för riktgt vetenskapligt bevisad medicin. Inte så länge jag får önskat resultat. Och alla alternativa lösningar är inte nödvändigtvis dyrast.

Men som sagt, bra inlägg. Och håller med i stort.

2009-01-29 20:52:44

Mysan

@Karin: Nu var det inte bara min inflammation jag tänkte på...

2009-01-29 21:22:08

S

En grej som jag tycker är intressant vad det gäller placeboeffekt, är huruvida det undermedvetna alls är kopplat till ens egna tankar kring behandlingen. Jag kan säga att jag var ytterst skeptisk till akupunkturen - som faktiskt gjort verkan - men väldigt hoppfull inför hudläkarnas utskrivna hudsalvor som inte hjälpt ett spår. Kan man liksom tro på något som man själv inte inser att man tror på i en så stor utsträckning att det påverkar kroppens mekanismer. Och hur fungerar det omvänt? Alltså, jag tror inte att jag är ensam om att ha varit stensäker på att bli hjälpt och sedan blivit gruvligt besviken. Vad styr placeboeffektseffekten (heh) mer exakt? Finns det någon forskning om det? Nu blir jag jättenyfiken!

2009-01-29 21:22:52

Mysan

@S: Bra inlägg. Också funderat på det.

2009-01-29 21:28:37

Bonita

S - den tanken har jag också haft. Men jag tror inte på att man inte vet att man tror. Jag tror det funkar för vissa och för andra inte.

2009-01-29 21:53:52

Vicky

Jag tror också på placeboeffektens goda verkan! Att man kan mobolisera sin egen kraft och må bättre eller bli friskare. Allt hänger ju ihop, kropp och knopp, så givetvis är det viktigt att använda sig av sin egen inneboende kraft, sen kan det ske genom någon form av ritual, med piller eller annat. Fast lite sund skepsism, tror jag också är bra. Vilket många av oss uppenbarligen har! (säger jag efter att ha läst Jazzies och alla andras ord här.)

2009-01-29 22:01:36

Mysan

Jag är i vanliga fall, fröken Skepsism. Men just detta (läs akupunktur) är jag inte det.
Många bra tankar och inlägg hör idag tycker jag :-).
Tycker om när många känner och tycker olika. Vidgar vyer!

2009-01-29 22:39:29

MBF/Will

Karin: först tänkte jag gnälla på ditt sista stycke, att du utmålar oss som tycker (verkligen upplever) att rosenrot funkar som fnoskiga alternativare utan moral som plockar poäng på att kritisera skolmedicinen men som ändå vill njuta dess fördelar när vi blir riktigt sjuka. Sen kom jag på att jag är oerhört kritisk till homeopati själv och tycker det är fnoskigheters fnoskighet med vatten utspätt med vatten och möjligen en my av något preparat:0/ Har många gånger retat ihjäl mig på inskränktheten hos den där falangen skolmedicinskritiker som väl kryper till korset när det passar. (men som för den skull kan återta sin alternativa attityd senare, efter blindtarmsop!) Ändå: man kan inte dra allt och alla över en kam och oetiska dyra mediciner som prånglas ut till människor efter massiv marknadsföring och skapade behov finns verkligen inte bara inom alternativmedicinen.

2009-01-30 09:32:41

Karin

MBF/Will: Om man upplever att naturmedicin fungerar är allt fine and dandy, och särskilt om man använder den på saker som skolmedicinen inte har något mot, typ en diffus känsla av trötthet. Så länge man bara respekterar det faktum att skolmedicinens strikta krav på bevisning och studier har tagit den dit den befinner sig idag, och inte ser det som en stelbent konspiration mot de tabletter som hjälper just en själv. Och det finns alternativmedicinanvändare med båda inställningarna, och det var den andra falangen jag var ute efter i sista stycket.
Du har så klart rätt i att inte heller skolmedicinen är fullkomligt etisk och rar, för den delen, och att det finns tveksamma medikamenter där också. (Som dock har bevisade effekter, får man ge dem.)

2009-01-30 18:28:22

Garbo

Öh? Det är vetenskapligt bevisat ATT akupunktur funkar.

2009-02-04 17:49:19


Info
Namn
Jazz
Född
-
Hemstad
Stockholm
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-12-27
Antal texter
1 076
Övrigt
Jag fyller 43 år 2018.
Har två barn. Sambon blev Man när prästen vigde oss.

Vi bor halvvägs ut på landet. Bland åkrar, ängar och grusvägar.

De senaste 4 åren har livet gett oss prövningar som fått mig att ompröva vad som är viktigt i livet.
Det har gjort mig lite mer ödmjuk till tid, plats och rum. Gett mig nya perspektiv om vad som är viktigt.
Men det har också gjort mig rädd.
Jag väntar på nästa käftsmäll och tror att om vi planerar framåt i tiden så är det som att be om dåliga nyheter.

Allt får mig att sakta ändras. Till något bättre? Förmodligen inte. Men till något lite annat.
Valspråk

Face it... jag är den jag är vare sig jag vill det eller inte