Annis blandband

Anni 2008-11-27 01:00 (1 kommentar)
Vad gör jag här? Borde sova för länge sen! Men så började jag fundera på det där blandbandet... Jag orkar inte jaga alla länkar, men hoppas det är OK ändå?

1. Ett vinterband, det måste ju börja med något från Marie Fredrikssons vinterskiva "I en tid som vår" - det får bli just den låten oxå. Det finns ett vemod i den som smakar vinternatt i Stockholm. Den här lyssnade jag på när min stora passion åkt ifrån mej och grät, grät, grät en hel november. Sorglig, men oxå befriande på nåt vis.

Som lite kuriosa kan jag oxå berätta att jag alltid associerat Marie Fredrikssons skivor med årstider. Den sjunde vågen är våren, knoppande, men ännu inte i full blom. Lugn efter stormen är varm, solig sommar och Den ständiga resan är regnig höst. Lyssna så får ni höra!

2. Bach "Jesus bleibet meine Freude" finns med på en samlingsskiva som heter "När änglar drömmer" (Naxos). Den låter precis som det känns när man går ut på nyårsnatten och det är iskallt och stjärnklart. Högtidlighet, djupfrusenhet och aning av sorgsen nostalgi mitt i festyran. Den är så vacker som en kall natt, så där så det nästan gör ont och är underbart vackert på samma gång.

3. När vi nu ändå är lite frusna så passar vi på att ta med Madonnas "Frozen" för den suggestiva rytmen under den spröda melodin.

3. Sen går vi in och värmer oss med Sade "King of sorrow" från Lovers rock. Midnattsmusik. Sånt man spelar efter lite för mycket vin en sen natt när man sitter och filosoferar men en kär vän. En kanna te, tända ljus, sömniga ögon och värme i hela själen.

4. När vi nu ändå är inne på midnattsmusik slänger jag in Toni Braxton med "Unbreak my heart" från skivan Secrets. Den gör fortfarande ont, brustna förhoppningar och kärlek som inte blev av. Snyftigt som tusan, men nåt i hennes röst gör plattityderna till sanning. Jag väntar nog nånstans fortfarande på att han ska "un-breaka" mitt hjärta.

5. Nej, nu får jag skärpa mej! Desrees "Life" är bra motgift. Den här valde jag inte för att låten är så värst märkvärdig i sej själv, men den får mej att minnas när jag gjorde en snöängel på min dåvarande pojkväns gräsmatta och han kallade mej för världens barnsligaste 30-åring! Sen gick vi in och åt knäckemackor och oboy. ;-)

6. Hemma hos mina föräldrar har vi alltid haft samma jultraditioner. På julafton mellan Kalle Anka och julklappsutdelningen brukar pappa sätta på en LP-skiva med engelska cristmas carols. T ex den här: "Hark the Herald Angels sing" Jag har ingen aning om vilken skiva det var, men det lät ungefär så här: http://www.youtube.com/watch?v=LDPwNPAV6tA&feature=related

7. En annan gammal klassisk julsång är "Adeste Fidelis" eller Come all ye faithful. Den har jag ett särskilt minne av från när jag bodde i Spanien. Basen var spanjor och sjöng på latin. Basens flickvän sjöng sopran på engelska. Själv tog jag altstämman på svenska. Vi lät ungefär lika illa som det här gänget på youtube http://www.youtube.com/watch?v=bgXLEIf3tyw men vi hade vansinnigt roligt!

En ytterligare liten kuriosa i sammanhanget är ett barndomsminne. Min mamma sjöng i kör när jag var liten och jag brukade vara med ibland när de övade. Där var en skyhög sopran, Ulla hette hon, och hon var min stora idol. Hon kunde sjunga den där fantastiskt höga överstämman på näst sista versen och jag var SÅ imponerad och drömde om att när jag blev stor så skulle jag minsann oxå kunna det. Och vet ni vad? Nu KAN jag faktiskt det! :-D

8. Efter jul kommer nyår. ABBAS "Happy New Year" är ju ett måste! (Tror det är Super trouper-skivan?) In the end of -79 satt Bästisen och jag och tittade på TV uppe på övervåningen i mitt barndomshem. Det var nästan föräldrafritt för mamma och pappa hade lovat att hålla sej på undervåningen. Där satt vi och tittade förstås på Grevinnan och betjänten (dom fanns på den tiden oxå) och vakade in nyåret medan mamma och pappa gick omkring därnere och helst bara ville gå upp och knyta sej.

Det får mej att minnas en annan nyårsafton (när vi dock var något äldre) då vi hade lurat Bästisens storasyrra att köpa ut brännvin åt oss och blandade det med Cola och försökte smygsupa utan att mamma skulle märka nåt. Det smakade så överjävligt vidrigt att vi inte fick i oss mer än varsin klunk, sen tittade vi på varandra och hällde ut eländet. Jag misstänker att min kloka mor kom på oss, men var klok nog att inse att vi inte skulle få i oss särskilt mycket av rävgiftet och därför höll tyst.

9. När vi nu är inne på Björn och Benny får vi ta med en bit från Kristina från Duvemåla oxå. Visst heter den "Präriens dotter" den där biten om när han köper en ny fin spis åt henne i julklapp. Jag bara älskar Helen Sjöholms röst! Ett tag hade jag Duvemålaskivorna i bilen, men det gick bara inte! När jag lyssnade på dom blev jag så rörd att jag blev tårögd, och det är ju rent trafikfarligt!

10. Helen Sjöholm har gjort annat oxå. Bl a en skiva ihop med Anders Widmark som heter "Genom varje andetag" - rekommenderas! En av mina favoriter där heter "Mozart och dammsugaren" och är en sång om att även artister har helt vanliga vardagar där dammsugaren överröstar konsten. Den är en utmärkt illustration över en helt vanlig gråmulen tisdag i november! Låten innehåller ett helt fantastiskt jazzpianospelande som får mej att pirra ända ner i tårna av fröjd! Den som ändå kunde skapa sånt!

11. Sting, med "Shape of my heart" har ingenting alls med vinter att göra, men den är vacker, så den får komma med på ett hörn bara för det. Jo förresten, vi kan ju tänka på en pepparkaksform! Ha, där satt vintermotiveringen!

12. Nu sitter jag bara här och försöker hitta på en riktigt maffig avslutning!

Nej, nu vet jag! Den här är ju klockren...

Hör ni hur jag sakta gnolar "Stilla natt" för er?

Sov gott!



Anni

Nej nej! På nummer 9 menar jag präriens "drottning" ingenting annat! Så går det när man skriver i sömnen.

2008-11-27 12:42:13


Info
Namn
Anni
Född
-
Hemstad
Västkusten
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-07-12
Antal texter
1 442
Övrigt
Valspråk

Lev livet levande!