Blandband

Corn 2008-11-22 00:04 (3 kommentarer)
Blandband! Tema vinter! OMG! Jag var tvungen att sätta igång direkt. Jag som skulle packa!

Temat: Vinter alltså, inte jul. Jul hade blivit lätt, vinter var svårare. Men allt går. (och könsfördelningen på min skiva är såhär: 100 procent män)

Och jo! Jag har gjort (en del av) rubrikerna klickbara, så att ni kan gå till youtube och njuta direkt.

1. We both go down together - The Decemberists
(ja, men kolla på gruppnamnet! Vinter så det förslår!). Det här är en ruskigt bra låt som jag upptäckte för någon månad sen tack vare den lilla finessen "similar artists" på spotify. En corn-låt rakt igenom. Särskilt textraden "Meet me on my vast veranda". Från skivan "Picaresque"

2. If Winter Ends - Bright Eyes
En stökig inledning - på min skiva, inte i videon - och sen kommer det som var så bra med tidiga Bright Eyes - gitarr och sång och inknökade ord som ibland är för många för att egentligen få plats. Textraden "and I scream for the sunlight" rymmer allt och är crescendot i låten. Conor SKRIKER och lite suicidalt är det också. Jag tänker mig att det var kallt och vintrigt där i Nebraska, när Conor skrek i sin källarstudio. Från skivan "Letting off the happiness".

3. White winter hymnal - Fleet Foxes
Fleet foxes är allas älsklingar. De är unga, de har skägg, de gör fina hymn-aktiga inledningar och slutklämmar. Från självbetitlade skivan "Fleet Foxes".

4. I remember - Damien Rice
Jag har skakat hand med Damien Rice. Bara en sån sak. Damien är så söt att man skulle vilja stoppa honom i jackfickan för att ta fram honom och rufsa honom i håret ibland. I den här låten sjunger först Lisa Hannigan så milt och fint och när Damien efter ett par verser tar över ökar låten, stråkarna börjar pumpa och han vrålar "I remember december" en bit in. Fina grejer. Från skivan "O".

5. Summer skin - Death Cab for Cutie
Ett tag var Death Cab for Cuties skiva "Plans" (som den här låten finns med på) en besatthet för mig. Jag lyssnade JÄMT. Summer skin är precis sådär vemodig som sommarminnen kan vara när man sitter i fulaste januari och tänker tillbaka. Och trummorna! Kanske de bästa i världen! (förutom Ringo Starr på Abbey Road, of course)

6. The Mess Inside - The Mountain Goats
En till låt som man lite välvilligt kan tolka som en vinterlåt, i synnerhet eftersom det sjungs "the snow was white and fluffy" fast mest handlar den om ett krackelerande förhållande, och det är samma sak här som med mycket annat jag gillar, lite stökigt, lite sprucket, mycket akustiskt och mycket svängigt. Skivan heter "All hail Texas"

7. Utan dina andetag - Kent
För att det är en sådan låt man lyssnar på mitt i vintern, mitt i natten, när man är blixtrande nykär och inte kan sluta titta på personen bredvid en och tror att man dör utan den andra. Man kan inte sova, man kan bara ligga där och titta och försöka nudda varje kvadratcentimeter av den andres kropp med sin egen och samtidigt lyssnar man på den här och tycker att det stämmer för jävla fint. B-spår på ep:n "Utan dina andetag".

8. Dirty Dishes - Deer Tick
Jag vet inte om den är vintrig men den är ledsam och jag fryser lite när jag hör den. Fin liten trumma här också. Jag älskar varje SEKUND av den här låten. Skiva: War elephant.

9. Slentbjenn - Hoven Droven
Den här låten passar inte in i min indie-vintermix men på något sätt passar den ändå PERFEKT. För det första (den jämtländska?) myten om Slentbjennen, släntbjörnen, som har två ben som är kortare än den andra, så den är dömd att gå runt i en slänt resten av livet för att inte ramla omkull. Jag kan se den där slentbjennen lite förvirrat gå runt, runt i någon slags fördjupning i marken. Stackars, stackars bjenn. Plus att den är ÖSIG och när min man vräker loss på den här på fiol tillsammans med ett par spelkamrater är det fina grejer. Den får också vara med för att folkmusik är helt okänt för en massa människor. Skiva vet jag inte. Jag hör den bara jämt på en massa fester! (och förstås: björnar är lite vinter, även om de mest sover då. jag identifierar mig fett med just den grejen)

10. I see a darkness - Bonnie 'Prince' Billy (eller Will Oldham, då)
Jag kan inte bestämma mig för om den är bäst så här med upphovsmannen själv eller om Johnny Cash gjorde den bättre. Vintern i den här låten, det säger ju sig självt: I see a darkness. Överallt, ett kompakt jävla mörker! Skivan heter också "I see a darkness".

11. I am a rock - Red House Painters
Mark Kozelek tar Simon and Garfunkel's ganska käcka, om än bittra låt, och gör den till enbart bitter och släpig. Och bra. Så här börjar den: "A winters day
In a deep and dark december;
I am alone". Skiva: Red House Painters II.

12. I'll be gone - Broder Daniel
Möjligtvis en av de bästa svenska rocklåtarna någonsin. Den är sorglig och svart och innehåller självhat och malande gitarrer, och vintern 1998 när den var ny hade min kille gjort slut och jag gick omkring alldeles ensam i min vintriga studentstad och lyssnade på den här, oavbrutet, och det var ständigt kolmörkt. Den är väldigt mycket vinter för mig. Förmodligen inte för er. Men för mig. Den får avsluta vinterskivan.
Skiva: Broder Daniel Forever.


Sysop

Blandbandet på spotify: http://open.spotify.com/user/fluff/playlist/5MzhDPg1g200KsEk9oYVSp

Tyvärr utan "Utan dina andetag" och "Dirty dishes"

2008-11-22 11:05:38

Corn

Ja, jag vet, jag försökte göra en kompilation där först men gav upp eftersom de där två låtarna inte finns med...

2008-11-22 12:38:59

Jazz

Nästan ingen låt har jag egentligen lyssnat till tidigare. Håller på att lyssna mig igenom just nu, och gillar verkligen låtarna jättemycket. Bra vinterlåtar.
(borde inte jag jobba istället för att bara lyssna låtar på youtube)

2008-11-26 17:24:18


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.