Tala inte om för mig vad jag skall känna

Moot 2008-11-05 14:05 (26 kommentarer)
Idag var jag bjuden på ett lunchseminarie där man skulle "belysa det amerikanska valet". Men det var mer en hyllningsfest till att Obama vann. Nu vill jag inte att någon skall ta illa upp för det här är definitivt inte jag som predikar något politiskt budskap: för jag vet helt enkelt inte vem jag skulle rösta på OM jag vore amerikan och fick rösta. Däremot tycker jag inte om att man tar för givet att alla är nöjda med resultatet.

Jag är jätteimponderad av folk som vet vad dom tycker rakt av. Jag är fantastiskt velig och vill ha all information jag kan få innan jag tar sida i något. När det gäller den amerikanska politiken så tycker jag inte att jag har full koll på läget. Hey...jag BOR ju inte ens i USA så vad vet jag hur saker och ting går till. Den lilla tid då jag bodde där så fokade jag på annat än politik :-). Men visst påverkar det som händer där oss i resten av världen så man skall vara engagerad. Men jag kanske skulle rösta annorlunda om jag bodde i Amerika jämfört med vad jag skulle tycka som utomstående (om jag nu hade all information jag tycker jag behöver för att bilda mig en uppfattning).

Av den information jag har lyckas hitta så ser jag positivt i båda lägren. Så är det väl alltid :-). Men nu blev det Obama som vann och jag hoppas att det blir bra. Tankar som surrar runt i min hjärna nu dock är Obamas negativa syn på frihandel. Hur kommer det att påverka sveriges export? Om han nu väljer att avsluta kriget i Irak (tro mig jag vill INTE heller ha krig) vad kommer då att hända? Läget blir mer orolig och invandringen från Irak till Sverige kommer att öka? Har vi resurser att ta hand om alla?

Ja jag vet inte. För visste jag så skulle jag inte sitta här :-)

Bara tankar som flyger i mitt huvud. Men det jag ville ha sagt är att - ingen skall tvinga mig att vara med och fira något som jag inte har bestämt mig om än.

Hoppas att ingen tar detta personligt. Jag tar ingens sida som sagt.. för jag vet helt enkelt inte nog om det hela.

Nu skall jag äta ölkorv. För inte nog med att temat var annorlunda än annonserat... det var en jäkligt snål lunch också :-)

crackgrrl

Ja, det ar ju valdigt inne att vara for Obama sa man ser ju en del som skriker sig hesa over honom trots att de inte ens vet vad han star for. Fast for mig som bor har ar han ett sjalvklart val... jag hade flyttat tillbaka till Sverige om JOhn McCain vunnit.

2008-11-05 14:17:12

Moot

@crackgrrl: jo det är lite av min poäng. Det har blivit masshysteri.. och jag tror inte alla är insatta. Men jag tror säkert att det blir jättebra med allt :-). Själv flyttar jag från sverige den dag Mona S blir stadsminister...

2008-11-05 14:20:35

crackgrrl

Ar inte heller nagot fan av Mona... men hon ar i alla fall inte lika graslig som Sarah Palin. Eller Cindy McCain! :D

2008-11-05 14:23:36

Moot

Det kan jag inte uttala mig om :-)

2008-11-05 14:25:25

Anni

Har inte heller koll, men jag tror att hysterin om Obama har mer att göra med att han är första svarta presidenten, än med hans politik. Själv är jag glad att Busch är borta (medveten stavning:-) för jag tror det blir en fredligare värld utan honom vid makten, men det är oxå bara som jag tror.

2008-11-05 15:35:45

Moot

Mmm visst kan det vara så. Men i så fall är det synd tycker jag för då är det ju att särbehandla någon. Man hoppas ju att folk röstar för att han har något BRA att säga och för att han är en intelligent man!!! Röd och gul och vit och svart gör detsamma har han sagt :-)

2008-11-05 15:40:43

Betty

Man kanske vet var på höger-vänsterskalan men befinner sig i alla fall (eller i detta fall var på höger-mittenskalan). Kandidaterna är ju inte ensamma, de representerar ju varsitt parti.

Jag hoppas Mona tar över snart, jag :-)

2008-11-05 16:19:24

v

Lunchseminarium om amerikanska valet. Ambitiöst! Utan att veta precis vad de står för är jag alltid prorepublikan, och som blandbarnsmamam är jag självklart lycklig över att en mulatt intar platsen som landets främste. Är det en demokrat och mulatt blir jag således extra glad.

2008-11-05 16:23:05

Moot

Jag tycker inte man kan jämföra svensk och amerikansk politik! Men det är bara min åsikt!

2008-11-05 16:23:46

vajl

isch, jag skrev helt åt fanders fel, pro-demokrat så klart!!

2008-11-05 18:04:42

ikapiika

Moot! du uttrycker precis mina åsikter. vi får väl se om vi blir politiska flyktingar om två år då. ;-)

2008-11-05 18:55:31

ikapiika

Fast jag tycker personligen att det är jättehäftigt att obama har vunnit. även om jag inte är hundra på att jag hade röstat på honom själv så är det en historisk händelse och jag är glad att amerika vågade satsa på en färgad president. som en av mina vänner "over there" gift med en svart man skrev på facebook. "today my kids have the same value as anyone else in this country"

2008-11-05 19:32:59

tori

men gudars, @ikapiika, jag är hormonell, du får inte skriva sånt där, jag börjar gråta!

2008-11-05 20:20:33

Moot

@valj: jag förstod att du menade det i sammanhanget :-)

@Ikapiika: haha då får vi packa väskorna tillsammans. Jag tycker också att det är kul att det "händer lite" over there som sagt. Fast jag vet inte hur jag ställer mig till allt.

@Tori: visst kan man bli lite gråtmild när amerikanerna vajjar med flaggan och drar till med något så det dryper i tårkanalerna. Jag tycker det är fint att dom är stolta över sitt land.

2008-11-05 21:34:38

Moot

Sen vill jag även tacka för alla trevliga kommentarer. Jag hade lite ont i magen när jag skrev mitt inlägg för jag var rädd att någon skulle bli upprörd och tro att jag klankade på någon av kandidaterna. Men ni förstod mig precis och det känns skönt :-)

2008-11-05 22:12:53

tori

Hehe, det är väl inte riktigt det som gör mig gråtmild. Det är mer det faktum att det där landet har så stor andel afroamerikaner och till nyss satt det EN afroamerikansk person i senaten och det var en viss Obama. Det är så sjukt absurt. Och det faktum att han nu blir president borde verkligen inte vara en så pass stor grej som det är. Men det är.

2008-11-05 22:23:49

vajl

ikapika, fast fanns det nån annan att rösta på än honom? Menar du på allvar att man skulle kunna rösta på andra laget? Eller tänkte du på Clintonskan?

Alltså, du får ju såklart tycka vad du vill, men det ter sig så obegripligt för mig att man skulle kunna vilja rösta på Mc Cain, särskilt om man inte är där och har det liv de har, de värderingar de har, den historia av rasism och värdekonservatism de har (tänker på abortmotstånd och motstånd mot homo-val osv) osv. Men men, det är ett fritt land, jag blev bara lite tagen.

2008-11-05 23:12:59

crackgrrl

vajl: McCain vann bara i redneck-stater som Utah, etc... sager val allt. undrar om det var nagon som rostade pa honom som var under 80.

2008-11-06 00:12:24

Doriz

Bara ett litet ord om rasism. I USA, tycker jag, att de flesta ändå accepteras som amerikaner när de avlagt eden och blivit medborgare. Melting pot, om än inte en perfekt sådan. Alla har liksom rätt till sin del av the American Dream.
Jag tycker det verkar svårare att smälta in i Sverige som utlänning, än i USA. Rasismen är starkare. Heter du inte Sven Svensson, så är du inte svensk. Har du svart krulligt hår så är du inte svensk, och kommer aldrig bli.
Är jag sjukt synisk nu?
Jag vet inte exakt vad som klämde min nerv, men kasta inte sten i glashus. Sverige har också imbeciller, böghatare, abortmotståndare. Kanske större procent än USA? Who the hell knows? Svenskar är INTE de mest toleranta människor jag stött på i mitt liv.
*kliver av min soap box för den här gången*

2008-11-06 02:51:40

ikapiika

vajlan: Nä, jag tror inte jag skulle ha röstat på Mc cain, jag delar inte det värdekonservativa mm, Jag tror idock att jag skulle röstat för sentator Clinton i primärvalen istället. Men sen kan man väl säga att jag anser mig vara en "europeisk liberal" och det finns en hel del skillnader politiskt mellan amerikansk liberalism och europeisk. fri handel tex.
Och Doriz, jag håller helt med, alla är accepterade som amerikaner MEN av det jag har sett så är "blandningen" minimal. På mitt forskningsinstitut i SF var ungefär två av hundra svarta, ochdet var en sekreterare och en datakille, forskarna var vita eller asiater. (förutom kirurger då som är svarta... det stämmer även utanför TVn, weird)

2008-11-06 05:55:31

ikapiika

För att fortsätta (nu MÅSTE jag åka tilljobbet) så håller jag helt med doiris att jag tror att det är svårare att komma som utlänning till Sverige. Alla gånger.

2008-11-06 06:01:38

Moot

Jag tycker att det är jättefult att kritisera andras politiska åsikter och tycka att man vore en idiot om man röstar på något annat än det man själv har valt. Men tyvärr så är det kotym i Sverige. Alla har rätt att tycka som man vill utan att bli kritiserad (om man inte har en debatt dvs och det var inte min mening här).

När det gäller rasism som var det även något som togs upp på mötet igår. Denna "Amerika expert" påpekade just det som Doriz sa ovan: att i Sverige så tror vi att USA präglas hårt av rasism men så är faktiskt inte fallet. Självklart finns det överallt i hela världen men det är nog värre här :-(.

2008-11-06 08:32:52

Pocks

Skillnaden är väl att i USA är en stor andel av befolkningen färgad sedan generationer - och förtryckt sedan generationer. Den typen av rasism ser vi ändå ganska lite av här - även om det finsn rasism här så det räcker och blir över. Men intressant diskussion. Hurra för det, Moot!

2008-11-06 09:00:38

Moot

@Pocks: det var just det man sa igår. Att visst har det VARIT så i USA. Men inte längre... inte på det sättet det har varit. Jag hoppas och tror att det är så. Men men jag vet inte.... att vara "vit" på en skola med mest "svarta" (tycker inte om att använda de uttrycken men för att ni skall förstå)... är heller inte kul i USA. Det har jag varit.... det var rasism åt "andra hållet". Människan är inte perfekt...

2008-11-06 09:05:19

crackgrrl

Det jag skrev ovan var inte menat som en kritik av nagon, aven om det sakert lat sa (var lite trott igar kvall). Det var bara sa forutsagbart, och nastan lite skrammande att se de demografiska undersokningarna om hur folk rostat.

2008-11-06 14:07:41

Moot

@crackgrrl: Det var inte det som du skrev :-)

2008-11-06 14:13:07


Info
Namn
Moot
Född
-
Hemstad
Norrort
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2008-07-06
Antal texter
851
Övrigt
Valspråk

I have tasted the flavours of life and it sure aint vanilla!