Det här med sömn

Mea 2007-08-09 16:03 (10 kommentarer)

Hur mycket, och när, sover ni? Känner ni er pigga och utvilade när ni vaknar/väckarklockan ringer?

Alltid när jag vaknar, oavsett om jag vaknar av mig själv eller om väckarklockan väcker mig, så är min första tanke: "Snääälla, låt mig få sova ytterligare typ två timmar!" Och så måste jag ligga kvar och dra mig. Att studsa upp ur sängen direkt efter att jag vaknat/blivit väckt har aldrig funkat.

Ska det vara så? Aldrig utsövd och utvilad (även om nya sängen hjälpt något) oavsett vardag eller helg?

sodan

alltså oavsett om jag sover med väckarklocka eller inte eller om jag sovit tillräckligt eller inte så tar det mig alltid en stund att komma igång. startsträcka liksom. om jag har sovit 22-08 och egentligen är helt utvilad och inte vill sova mer så är startsträckan lite kortare än om jag sovit 01-06 och egentligen behöver typ tre timmar till, men oavsett om jag egentligen är utvilad och färdigsovd eller inte så har jag ALLTID startsträcka. har aldrig fattat de där som bara skuttar upp direkt. hur gör de?

och för att svara på det första: jag jobbar just nu på att ändra mina sovtider och försöka lägga mig innan elva. det går...sådär. fick jag välja helt själv skulle jag sova mellan ungefär midnatt-ett fram till runt nio-tio på dan. jag mår bäst av runt åtta-nio timmar. och jag mår bäst av att inte behöva gå upp supertidigt på morgonen.

2007-08-09 16:10:50

Mea

Det låter som du funkar lite som jag. :) Jag skulle nog också helst sova mellan typ midnatt och nio, men det funkar ju inte när man jobbar. Och jag försöker också komma i säng innan elva på kvällen, men det... gååår bara (oftast) inte.

2007-08-09 16:29:57

tanke

När jag jobbar sover jag ungefär åtta timmar per natt, när jag är ledig kan jag lätt sova tolv timmar i sträck... men det är väldigt sällan jag vaknar pigg. Har förstått att det beror på att ens ”gå-upp-tid” ligger mitt i en sömnperiod, då känner man sig inte pigg även om man har sovit länge. Däremot kan man vakna mitt i natten och känna sig redo att gå upp, om man vaknar mittemellan två perioder.
Det viktiga är hursomhelst att man piggnar till när man väl har gått upp, då har man fått tillräckligt med sömn.

Och det var allt från sömnexperten... :)

2007-08-09 16:32:51

madonna

spelar ingen roll hur många timmar jag sover, jag är en zombi när klockan ringer. Jag önska att jag tillhörde dem som vaknar tidigt och kan sitta och softa en timme innan det är dax att bege sig. Själv sover jag så länge det bara går och får stressa iväg.

2007-08-09 22:14:12

crackgrrl

madonna: jag tror att det går att lära sig... fram tills det att jag var 28-30 var jag så morgontrött att det knappt går att beskriva. nu har jag bytt sida, går gladeligen och lägger mig runt 22.30 och vaknar av mig själv 6.00 varje morgon...!

2007-08-10 00:36:20

Lovisa

Jag behöver ca 8 h för att känna mig utvilad, klarar mig dock på 6h under en kortare period. Jag hör till dem som "sprätter" upp ur sängen så fort klockan ringer och ibland före. Visst kan jag känna mig trött ibland men har jag lika vaknat så finns det inget värre än att ligga och dra sig, då blir jag bara tröttare. Jag har nästan aldrig några problem att somna, det går fort, men är däremot väldigt lättväckt.

2007-08-10 07:35:55

AnnA

Och jag tillhör samma skara som Lovisa. Efter klockan 06.00 är det morgon :) Vaknar oftast innan klockan ringer, stiger upp och är klarvaken.
Behöver lägga mig innan 22.00 för att vara pigg.

2007-08-10 09:45:49

vajlan

jag har vänt på dygnet helt under den senaste tiden. är uppe till småtimmarna o vill helst inte upp innan tolv. bland annat för att jag lever med nån som är tröstlöst svår på att aldrig gå o lägga sig. jag kan inte sova om han är uppe o skrotar. jättetufft när man ska lämna barn på skola vid åtta, så jag måste ändra det till rimligare tider. har skitsvårt att komma i säng i tid själv, det känns bara fel, även om jag inte är så extrem som maken med det. är sällan utvilad, har inte jättesvårt att somna, däremot superlätt att vakna på natten o ganska ofta svårt att somna om. ofta mardrömmar. tror dock jag inte sover fullt så illa som jag inbillar mig.. ;) avskyr hur man blir av sömntabletter så jag kör på utan. har två sensovar-barn också, tror det där sömnmönstret är till viss del genetiskt. det var mitt bidrag det. :)

2007-08-10 13:19:53

madonna

crackgrrl. Det blir väl när jag gått i pension och inte behöver gå upp tidigt.

2007-08-12 16:20:28

Mea

Blandad kompott. :) Jag skulle verkligen vilja vara morgonpigg, för de gånger jag är uppe tidigt så uppskattar jag det, och det är skönt att inte behöva stressa med frukost och annat för att inte komma alltför sent till jobbet.

Ska prova (tvinga mig) att stiga upp tidigare imorgon så får vi ser hur det går. ;)

2007-08-14 16:57:16


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
Umeå
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-08-02
Antal texter
633
Övrigt
Valspråk