Mäns våld mot män

kicko 2006-10-06 10:47 (4 kommentarer)
En sak jag alltid börjar undra över när det pratas om mäns våld mot kvinnor är varför man måste särskilja misshanldade kvinnor från män. Si och så många kvinnor dödas varje år av män de har någon slags relation till - hur många män dödas varje år av någon de känner?
Imorse kom jag att tänka på det igen, när Metro hade en lista på mord inom förhållanden (antar jag). 24årig kvinna dödad av 41årig sambo, blablabla... och sist i listan, sambo dödad av sambo. Jag gissar att det handade om två män - men att en man dödad av en annan man inte riktigt passade in med vinkeln på artikeln, så man lät bli att skriva ut det.

Att det främst är män som slår är kanske svårt att komma ifrån - men jag kan inte låta bli att ogilla fokuseringen på kön hos de som blir slagna. Våld är våld, oavsett vem som drabbas.

Dessutom borde det rent statistiskt vara farligare att vara en berusad man en kväll på stan än kvinna på väg hem genom en mörk park. Det pratas bara inte lika mycket om det.

Skylla

Jag håller med om att vinklingen är skev. Men ändå är det ju verkligen något speciellt med våld inom ett förhållande. Det är så extra sjukt. Sen förekommer det förvisso att det är kvinnan som slår mannen, eller kvinnan som slår sin kvinna, eller mannen som slår sin man. På de föreläsningar vi har haft så har de faktiskt preciserat det, men tillagt att i de allra flesta fall är det ju en man som slår en kvinna.

2006-10-06 17:45:03

Paula

Det är sånt det diskuteras en hel del här inom uppsalafalangen också.

2006-10-07 00:02:06

Frigg

För en kvinna är det farligare att vara i sitt hem än att vara i en mörk park. För en man är det farligare att hänga utanför ett ställe där alkohol serveras.
Man kan undvika (om man verkligen vill) att hänga utanför ställen där alkohol serveras men man kan svårligen undvika att vara i sitt hem.

Kanske är det därför mäns våld mot kvinnor upprör så mycket?

2006-10-07 09:42:40

dream

Boktips: No tears for queers, handlar visserligen specifikt om våld mot gaykillar, men ändå. En väldigt bra bok. Minns inte vad författaren heter, men han är svensk.

2006-10-08 17:42:26


Info
Namn
Kicki
Född
-
Hemstad
Nkp
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2003-02-13
Antal texter
803
Övrigt
Valspråk

Never underestimate the power of human stupidity

Utmärkelser
  • Hypodeas jultävling 2005
  • Lövtävlingen 2006
  • Lövtävlingen 2007