Astmabruden spekulerar

Corn 2006-04-06 14:44 (13 kommentarer)
Varning varning: Gnällinlägg!

Min astma som försiktigt började dra sig tillbaka är nu tillbaka med full kraft och det började ju redan innan London så jag kan inte skylla allt på resan.

Alltså, jag får inga anfall men jag känner mig astmatisk hela tiden. Ibland har jag trott att jag är galen, att jag inbillar mig.
MEN idag var vi på årlig kontroll på barnmottagningen eftersom 4åringen är allergisk och har förkylningsastma. Jag gjorde en fuling och frågade läkaren även för egen del, för han är astmaspecialist (och någon sådan finns det inte för vuxna här i vårt område). Och lite hoppfullt sa jag "Man kanske inte kan räkna med att bli bra på bara 2 månader" men han sa "jo, det ska man bli, absolut, annars är något fel" och så lyssnade han på mig med sitt stetoskop och sa "Nej, där är det inte rent" och bara det bekräftar att jag har haft rätt, jag är inte galen, jag inbillar mig inte, utan jag HAR astma nästan jämt. Och läkaren tyckte att jag skulle göra en rejäl astmautredning och även allergiutredning. Med sprirometri och hela köret. Fram tills att jag får tid tyckte han att jag ska ta maxdos på Symbicort plus Singulair varje dag.

Och nu är jag så jävla jävla rädd, tårarna har runnit över cirka tre gånger på en timme. Tillfällig lättnad kommer när jag sniffar på min tvåårings runda kind, eller när jag lägger ner huvudet i min mans knä och blir smekt över håret, men sen kommer ju tankarna igen. Ångest och astma trängs i mitt bröst och allt känns skitjobbigt.
Alltså, det jag är rädd för är att jag ska få en massa nedslående besked som att
1) jag är allergisk mot kvalster
2) jag är allergisk mot kor
3) jag är allergisk mot hö, halm, spån

Det vore enormt knäckande. Hur fan skulle vi kunna vara ordningssamma och städa kvalster?

Jag VILL bo här. Jag tror inte att stan skulle vara bättre. Men jag vill också bli frisk. När jag är hoppfull klamrar jag mig fast vid mitt mantra "en rättmedicinerad astmatiker ska i princip vara symtomfri" men när jag är negativ tror jag att det ska vara så här hela livet. Eller bli värre. Jag är verkligen inte i acceptans-fasen, jag är i förnekelse- och ångestfasen. Eller jag är förresten i hata-astma-fasen.

Min man tröstar mig på sitt sneda skojvis och säger "ta det lugnt. Vi skickar barnen på internat och så får du ha en syrgastub med skärm och tangentbord så kan du ligga i sängen hela dagarna och spela betapet."

Saker jag får astma av: Trycksvärta, spolarvätska, parfym, avgaser, att skratta länge (ja det är sant), kyla, att dricka kalla saker. Och nya gummistövlar. Blä och blä säger jag om det.

Läkaren sa i alla fall att målet alltid är att man ska bli symtomfri och att det finns gott hopp....
Fan trot.


Bonita

Vad som kan vara lite hoppfullt är det som min astmasköterska sa, att de som lever bland djur - trots allergi - bygger upp en viss tolerans, och klarar det bättre än de som bara träffar djur då och då. Hoppas så att hon har rätt..

2006-04-06 15:49:03

ord-adrastea

det finns ju fler mediciner än symbicort och singulair också, det är ju så att alla mediciner inte passar på alla. det kanske är någon annan medicin som är rätt för dig.

pollensäsongen är ju på ingång också, det kan också påverka. nu vet inte jag var i landet du bor, jag bor i sthlm och känner av pollen lite lätt nu. det kan ju inverka också.

(i övrigt är jag kvalsterallergiker men lat som fan och har damm överallt, men det påverkar mig inte så länge jag inte för för mig att vara huslig och bäddar sängen - så länge den är obäddad är allt lungt! ;)

2006-04-06 15:55:46

Bonita

Dessutom finns nåt som heter...hyposensibilisering eller nåt liknande, man liksom vaccinerar sig mot det man är allergisk emot, så försvinner det. Kolla det med din läkare.

2006-04-06 16:18:31

Corn

Bonita... tack för dina svar. Jag var inne på hyposensibilisering innan, men sen har jag läst om ett par människor som gjorde det och deras allergier blev mycket värre, inte just mot det aktuella ämnet men de andra sakerna de redan var allergiska mot. Tydligen är det inte så bra om man är allergisk mot flera saker. Och saker som parfym och rök osv är man ju inte allergisk mot heller, det är ju luftrören som är lite nojiga bara. :)

Jag står alltså ut med mina allergier och känsligheter, det jag är rädd för är att vara SÅHÄR dålig hela tiden. Det är det jag nojar för. har inget emot att ta medicin regelbundet men jag är rädd för att alltid vara så här jävla dålig. Ursäkta språket...

Adrastea: Jag har hört att Oxis och Pulmicort ska vara smart på ett sätt, lättare att köra finlir med medicinen då. Skönt att höra att även en kvalsterallergiker kan vara slarvig. :) Vi bäddar AAAALDRIG sängarna. Hur dålig är du till vardags? Du har väl aldrig symtom om jag minns rätt från tidigare diskussioner? Det är ju dit jag vill komma men jag är rädd för att inte göra det... :(

2006-04-06 16:24:29

Jazz

Sen fungerar väl astma och allergier också så att när man är hårt ansträngt av sånt man inte tål blir man känsligare mot annat.

Jag hade en period då jag var superkänslig mot dun. Jag kunde inte ligga i en säng som hade duntäcke och kuddar. Även om jag själv använde ett annat täcke. Det var på den tiden när jag hade marsvin och undulat. När jag senare inte hade något djur försvann dunproblemen. Och idag har jag inte det minsta problem alls.
Så det kan ju vara något eller några saker som triggar igång det big time och så följer en massa annat med. Och om du får koll på vad du är mest allergisk emot och får rätt medicin mot det (eller kan begränsa din exponering mot det) så kan annat bli bättre, trots att du kanske reagerar på dem idag.

2006-04-06 16:28:13

ord-adrastea

det stämmer att jag är i stort sett symptimfri. när jag är förkyld eller väldigt stressad kan jag känna av att det blir lite tyngre att andas, men det går över med extramedicin.

jag hade både oxis och pulmicort förut. den kombinationen fungerade väldigt bra för mig när jag var sämre, då kunde jag börja med dubbel dos oxis, vänta lite, och sen ta pulmicort. är luftrören för igensvällda når ju inte medicinen dit den ska, liksom. när min astma blev bättre bytte jag till symbicort+singulair, men eftersom jag var för lat för att ta singulairen går jag bara på symbicort nu.

2006-04-06 17:07:18

ord-adrastea

och förresten - med en ordentlig utredning och spirometri och hela köret blir det lättare att få rätt medicinering. jag tror inte du behöver vara rädd för att aldrig få rädd medicinering, för det finns ju att välja på. (och jag menar inte att förringa din rädsla på nåt sätt, för jag vet precis hur jobbigt det är att inte få tillräckligt med luft och hur orolig man kan vara för att det alltid ska vara så.)

2006-04-06 17:09:44

Corn

Jazz: ja, så kan det säkert vara. jag hoppas stenhårt på att det inte är miljön jag vistas i. Ok, nu har jag inte varit i lagårn på tre månader så det kanske är ganska otroligt, men min man är ju där varje dag... Men som sagt, jag hoppas. Astman behöver inte bero på en allergi heller.

adrastea: så du har varit mkt sämre? Hur länge har du haft astma? Hur dålig var du då och hur länge dröjde det innan du blev bättre? Kanske ska kolla upp Oxis + pulmicort. Verkar ju bra!

Jag FÅR luft, och det är inte jättemkt astma men tillräckligt för att jag ska känna mig lite ansträngd hela tiden och så tar jag mer symbicort än vad kroppen är van vid och så får jag biverkningarna... Det går runt, runt. Blä. Tack för ditt stöd och dina långa svar, det känns skitbra att få den supporten, och skitskönt att skriva av sig.

2006-04-06 19:47:55

vajlet

jag hade astma som tjugoåring men efter en antroposof-rekommenderad kur utan mjölk alls (inte ens mjölkpulver i pulversoppor) ett tag o sen försiktig invänjning så vart jag så pass bra att jag kunde ha katter hemma t o m! nu har alltihop växt bort- konstigt, för jag var ju vuxen redan då- o jag känner bara av det om jag är superförkyld o stressad. o då är det helt uthärdligt o räcker med lite sån där medicin som du inte gillar, som börjar på B. lycka till!

2006-04-06 22:04:29

ord-adrastea

jag har haft astma sen jag var liten, och när jag var yngre hade jag typ klippkort på akuten. i skolåldern medicinerade jag med tre olika mediciner fyra gånger om dagen, plus akutmediciner. det har varit rätt dåligt, alltså. eftersom jag har haft astma i hela mitt liv är det svårt att säga hur lång tid det tog innan det blev bättre... men nu är det säkert tio-tretton år sedan jag var tvungen att åka in akut för astman, och tre år sedan jag var tvungen att åka in akut för allergisk reaktion.

kolla upp oxis+pulmicort. om du måste ta mycket medicin kanske det är en bättre kombination för dig. se till att prata med en bra läkare, eller en asmtasköterska (på en del vårdcentraler kan läkarna inte mer än "standard" om astma, medan sköterskorna är experter), stå på dig så att du får en ordentlig utredning. på din kommentar låter det som om du tar symbicort när det blir svårt att andas? har du någon annan akutmedicin? symbicort är ju inte så bra som hjälp när man behöver den med en gång.

kul att du tycker att mina kommentarer ger dig nåt :) ibland känner jag mig lite ostrukturerad i mina svar (hallå, liten kommtarsruta!), så om du undrar mer eller om jag är oklar så fråga gärna mer eller maila mig på ord.

2006-04-06 22:08:43

Corn

Vajlet: det låter jätteskönt att det försvann! Jag vet att man kan bli lite bättre av djur... men ofta är den effekten bara tillfällig. Det är väldigt tydligt för mig. Vi hade katter ett tag trots allergi (som yttrade sig i snuva etc). Nu när vi har gjort oss av med dem har det blivit mycket värre, träffar jag en katt får jag ganska fort astma.

adrastea: Usch, det låter tufft! Men vad skönt att du har blivit bättre. Och jo, jag har akutmedicin, bricanyl. Och den funkar ju fast det är inte så kul att gå runt och känna sig speedad. Jag önskar ju att jag skulle kunna slippa akutmedicinen, att astman blev så pass bra att jag slapp den helt och klarade mig på symbicorten. Men det kanske är en ouppnåelig dröm..

2006-04-06 23:11:02

Bonita

Jag fick hyposenibilisering i slutet av 70-talet. Jag var allergisk mot diverse gräs, och timotej och pollen och damm och...för utom pälsdjur.. Pälsdjuren, dvs hund häst och katt kom dom inte åt med de miljoner sprutor jag fick, men gräs och pollen försvann..förutom björkpollen då förstås. Det återstår att se om det är mögel i våra arbetslokaler som orsakar mina ansträngda luftrör eller om den är björken som börjar "polla".

2006-04-07 06:28:21

coz

att gå på barnmottagningen är ju lika coolt som att visa leg på systemet!

2006-04-07 10:36:53


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.