Diverse

Corn 2006-03-04 11:58 (8 kommentarer)
Igår blev stora gossen sjuk och det var lite drama ett tag, han och min man fick åka till sjukhuset för lite ventoline, fast sen blev han bättre och på vägen hem handlade de en grym riddarborg i duplo på en leksaksaffär som sålde ut allt lego/duplo för halva priset. När de kom hem fick han feberfrossa och jag satt och byggde ihop borgen. Det tog en timme. Under tiden spydde gossen som en biverkning av Ventolinet.

Framåt kvällen blev det muntrare, han piggnade till, vi åt sen middag och lyssnade på Timbuktu som är gossens senaste favoritmusik. Han försöker sjunga med fast det är svårt eftersom det är på skånska. Det låter LITE roligt när han trallar med i "fast nu känns skiten sur".

Vilken ego-kick det måste vara att ta foton till en booklet, Timbuktu ser ut som en dröm med änglavingar och bar överkropp på alla bilder, i olika poser och med häftigt ljus. Vår gosse har ju också änglavingar så han tog av sig tröjan och tog på sig änglavingar och var Timbuk han också. Flake fick vara DJ Amato. Så går våra dagar.

Och så har han fått se på Lejonkungen för första gången så vi leker Lejonkung här hemma ganska mycket nu. Lejonkungen är starka minnen för mig, för det första så var jag i USA när filmen var ny, och i alla affärer (och speciellt på Disney Store) spelades "Can you feel the love tonight" nästan jämt så det är enorma Chicagominnen för mig att höra låten. Jag var där och hälsade på min ena styvsyster. Efter filmen så visas en musikvideo med Elton John, i "snygg" vit kavaj med vida byxor med prickar på (!), han står och vaggar i takt med musiken och ser helt galen ut.

Och filmen såg jag första gången med min andra styvsyster, vi hyrde den och såg den och grät och tyckte den var great. Det var med systern som ej längre finns så jag förknippar filmen mycket med henne.

"En gnud!" ropar lillRogga när han ser gnuerna. och det väckte OCKSÅ minnen hos mig. Var det bara i min stad vi fick se filmen "Gnuernas vandring" ungefär hundra gånger under grundskolan? Jag har så många minnen av en nedsläckt skolsal och filmen om gnuerna, lite gråaktig ton och så de där horderna av gnuer som skuttar fram i en enda stor klunga. Alltid blev någon uppäten av en krokodil och alltid var det någon stackars gnumamma som inte visste om hon skulle stanna hos sin sjuka lilla kalv eller om hon skulle följa med resten av flocken.

Nu på morgonen har vi byggt lego, vi byggde ihop prinsessborgen och riddarborgen så att riddarna och prinsessorna kan ha teparty tillsammans. Sen såg vi på Animal Planet där David Attenborough pratade om ett djur som på engelska kallas HYRAX, förmodligen direkt från latin, men det svenska namnet var... håll i er nu: KLIPPDASS. Hahahahah jag skrattade varje gång jag sa ordet högt. LillRogga lekte örn och jag fick vara en rädd klippdass som gömde mig i en grotta.
Klippdass. Haha.
Det verkar rent allmänt vara lite skojigare ord för olika djur på svenska. Som rhino och Hippo, det kommer väl från latinet (rhinocerus och hippopotamus) men på svenska heter det noshörning och flodhäst. Va? Vad är det för fantasinamn? Men ganska roliga. ja, jag är inte så bevandrad inom latin men hippo betyder väl häst men det låter ändå skojigt på svenska. Riverhorse.

Nu ska jag gå ner till min familj och äta lite brunch, jag har gjort präktig bovetegröt och alla hatar mig nog för att jag inte gjorde mannagrynsgröt som är mycket godare.

sodan

fast i sydafrika kallar de hyrax för dassie. de är toksöta!(och enligt uppgift elefantens närmast levande släkting men det sa säkert sir attenborough.)

sen tycker jag iofsig att flodhäst är ett ganska skönt ord, speciellt i samband med deras utseende.

2006-03-04 12:24:58

sodan

eh vilken mysko formulering det blev i andra lilla stycket. stryk "iofsig", ersätt med "också" så tror jag att det blir lite bättre.

2006-03-04 12:26:09

jag

haha, jag var tvungen att googla på klippdass. ett alternativt namn är "klippgrävling" och det låter väl ok, fast tråkigare, eller BUSKDASSE. hahaha, vilka namn!
sen finns det tydligen någon muminfigur som heter "klippdassen" men jag är starkt allergisk mot allt som händer i mumindalen så jag orkade inte källforska i det.

2006-03-04 12:33:12

Tintomara

Jag tror Kipling har nämnt klippdass i någon av sina böcker.

2006-03-04 17:40:41

Corn

Jag läste just att ordet dass kommer direkt från det tyska ordet för grävling, dachs, så då är det ju inte lika kul längre, men det låter kul i alla fall. Och buskdasse var ju ett toppennamn!

2006-03-04 17:44:07

Corn

sodan: ja, självklart berättade Sir Attenborough att den är släkt med elefanten (och jag tror att det stod på susning att även sjölejonet var inblandat??? mycket märkligt). Till utseendet liknade den mest en stor (och ganska ful) hamster.

2006-03-04 17:45:03

Maria

Nu förstör jag lite det roliga genom att tala om att hippopotamus betyder precis flodhäst och rhino näsa/nos. Cerus har jag dock ingen aaaning om, men gissar vilt på horn... Söta är de i vilket fall!

2006-03-05 09:13:47

Corn

Maria: jag skrev ju att jag vet att hippo betyder häst och rhino har jag också fattat, men ÄVEN om det betyder exakt samma sak låter det förstås lite mer sofistikerat på latin. :)

2006-03-05 10:19:19


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
-
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-10-03
Antal texter
1 138
Övrigt
Valspråk

Jag tar ett helvete i taget.