Hypodea är hotat!

Sysop 2005-03-21 10:54 (15 kommentarer)
Kära Hypodeaner och läsare,

Inom EU pågår idag en viktig debatt, en del av det nya grundlagsförslaget för EU. I den nya grundlagen finns nämligen direktiv som, om lagen godkänns, kan komma att stoppa Hypodea, många andra webbplatser och många andra mjukvaru-utvecklare.

Betänk följande när du läser detta: Det här inlägget är skrivet av Sysop som driver och utvecklar Hypodea. Det skall inte visa på en politisk inriktning utan är enbart menat som ett sakpolitiskt inlägg. Detta är ett uttryck för Sysops personliga åsikter och skall inte ses som en åskådning eller allmän representation för hela siten.


Vad är då mjukvarupatent?
Kort sagt kan vi säga att mjukvarupatent handlar om att kunna patentera en viss kod som utför en viss åtgärd, en viss standard eller ett visst tekniskt koncept. Ett patent innebär ju att en person eller ett företag äger rättigheterna till något. I det här fallet till användningen av koden, standarden eller konceptet.

I dagsläget finns det en patentbyrå inom EU för mjukvarupatent. Dock är inga patent som godkänns där giltliga. Ännu. Om den nya lagen om mjukvarupatent går igenom som den ser ut idag. Så kommer alla patent som finns på EUs patentbyrå, EPO, att vara giltliga.

Skall inte de som programmerar få möjlighet att skydda sin kod då?
Faktum är ju att de redan har det. Trots piratkopiering (som ändå lär fortsätta existera) så ser vi mängder med företag idag som har blivit stora på att tillverka mjukvara. Svaret är helt enkelt dagens "copyright", dvs upphovsrättslagen.

Så hur är Hypodea hotat?
Tittar man på några av de patent som finns inlämnade, och godkända, hos EPO så ser vi bland annat följande:

* "En dynamisk webbserver", en webbserver som tar emot information genom HTML-forms (som de du skriver dina dagboksinlägg eller kommentarer) och behandlar den informationen. Idag använder Hypodea en webbserver som är Open Source, dvs den är fri att använda av vem som helst. Skulle patentet gå igenom så är risken att de som idag utvecklar den webbservern skulle få avsluta projektet och därmed skulle det bli svårt att få tag på en gratis webbserver.

* Redan idag finns ett aktivt patent som rör JPEG-bilder. Dock bara i USA ännu så länge. Patentet är inlämnat och godkänt av EPO. Den stora frågan är vad som händer om patentet också godkänns i Europa. Kommer verktygen som producerar bilderna att bli dyrare? Eller kommer man göra som företaget Acacia gjort i USA och kräver royalties för varje videosändning över nätet. (Läs mer)

* På e-postfronten ser det liknande ut. Ett godkänt patent rör det som med tekniska termer kallas MIME. När man skickar e-post idag så berättar den servern som sänder för den som tar emot vilken typ av data som kommer nu, är det en bild, ett word-dokument, eller är det bara vanlig text.

Som Sysop för Hypodea känns det viktigt att påpeka vad som händer på den här fronten. Inte minst för att jag tror att mjukvarupatenten kan sätta käppar i hjulen för många småföretag.

Vill du ha mer information - och framförallt, vill du skriva på mot mjukvarupatent? Läs mer i följande länkar:

* www.ffii.se - Förening för en fri informationsinfrastruktur
* www.nosoftwarepatents.com - Bra och allmän sida som har mycket information och följer nyhetsflödet aktivt
* http://petition.eurolinux.org/ - Här skriver du på mot mjukvarupatent.
* http://swpat.ffii.org/patents/samples/index.en.html - Härifrån har jag tagit exemplen på patent som kan komma att röra Hypodea i framtiden.


/Sysop

Ita

Förlåt en dum en...Skulle det alltså betyda att sidor som Hypodea inte längre skulle kunna finnas? Att det skulle betyda att sidan bara kan finnas om någon har lust och råd att betala för att ha en plats på nätet?

2005-03-21 13:54:03

Anni

Men så kan dom väl inte göra heller?!

2005-03-21 14:03:32

Sysop

Ita: Exakt vart vi skulle hamna är svårt att sia om ännu, eftersom vi inte vet hur de som äger patenten kommer att agera om förslaget går igenom. Men risken finns att de kräver pengar för att man skall få använda deras idéer. Och framförallt så finns risken att man blir stämd om man använder teknik som är patenterad. Och vem orkar sätta sig in i alla patent på ideell basis?

2005-03-21 14:05:28

Sysop

(Ja, eller stämd går ju inte här i Sverige då... men åtalad...)

2005-03-21 14:07:01

kicko

de skulle ju inte få tid att göra annat än jaga och åtala folk om det skulle bli så!
*galet*
Nåja. Sådan är den, kapitalismen.

2005-03-21 14:09:45

tori

egentligen kanske det är en konspiration från ams: alla arbetslösa sätts på att jaga patenttjuvar (eller vad man nu säger) och nedladdare och vips så var arbetslösheten borta. :P

2005-03-21 14:18:32

Jazz

Frågan är väl om det kommer gå till såna åtgärder som första åtgärd. Förmodligen kommer sidor som använder sig utav patentskyddade pryttlar få en varning. Åtal eller stämning blir nog först när varning getts utan att man har gjort något åt saken.
Eftersom det råder en patent-djungel kommer det nog inte blir genomförbart att små användare ska hålla koll på alla patent. (dessutom är patent inte något som man helt lätt läser sig till vad som gäller eftersom patent är fulla av juridiskt junk)

Visst är det tråkigt att internet verkar bli allt snävare och snävare allteftersom det finns mer och mer pengar att tjäna. Men jag tror att hotet mot Hypodea är lite mindre brutalt. Det kan tvinga Hypo att ändra sig. Kanske blir det så att man inte hittar en lösning som funkar lika bra och man väljer att lägga ner. Men stämning, åtal och liknande är nog inget jag tror på i alla fall.

2005-03-21 14:23:16

Sysop

Jazz: Titta på Acacia. Vilka alternativ finns där? Självfallet tror jag inte att någon kommer att knacka på dörren med ett åtal om nu lagen klubbas igenom, inte utan en varning först. Men min fundering är: Nu lägger vi ideell tid på att skapa nästa version av Hypodea, om vi i höst tvingas skrota allt arbete vi lagt ner och börja om från början - hur motiverande tror du det skulle vara?

2005-03-21 14:30:07

Jazz

Åh, jag håller helt och hållet med dig. Klart som fan det är förjävligt. Och trist och... det känns som om det som internet alltid varit är ordentligt hotat. Friheten och det fria utbytet är på väg att försvina. Så klart att jag förstår. Det var inte så jag menade med mitt inlägg.

2005-03-21 15:32:27

Sysop

Jazz: done deal ;) sorry, vi håller ju med varandra!

2005-03-21 16:40:50

Andreas

Undrar om man skulle ansöka om patent för dagbokssajter? ;)

2005-03-25 06:52:02

ike

bra att du tar upp det här. jag kommer troligen byta bransch så fort det bara går om förslaget går igenom.

2005-03-31 14:49:00

Sysop

Andreas: Det verkar som att vi är för sent ute. En sökning på "diary" hos EPO ger över femhundra resultat. Kanske är detta bland det mest intressanta: "System and method for storing data in an electronic diary via internet" http://v3.espacenet.com/textdoc?DB=EPODOC&IDX=EP1494148

2005-04-11 12:55:44

Sysop

testkommentar

2005-05-31 15:52:27

Sysop

testar för andra gången

2005-05-31 15:54:35


Info
Namn
Sysop
Född
-
Hemstad
Cyberrymden
E-post
sysop@hypodea.com
Hemsida
www.hypodea.com
Medlem sedan
2004-05-10
Antal texter
73
Övrigt
Sysop alltså. Fast Sysopmeddelanden bör gå till sysop@hypodea.com och inte som internpost.
Valspråk

en hypodea har aldrig skadat.