Komplicerat, eller?

Mea 2004-09-27 13:30 (8 kommentarer)
En person i min bekantskapskrets flyttade många mil bort i början av sommaren. Vi har egentligen inte varit så bra kompisar, men så länge hon bodde här i stan så umgicks vi en del, fast kanske mest på hennes villkor; det vill säga att när de personer som hon helst umgicks med inte hade tid att umgås med henne, alternativt var bortresta, så aviserade hon att hon gärna ville spendera tid med mig. Jag umgicks gärna med henne när jag hade tid och lust, men har aldrig betraktat henne som en riktigt nära eller god vän, eftersom hon dels använde mig som en reserv-kompis (och det var rätt tydligt) och dels uppenbarligen inte kunde bevara ”hemligheter” (saker jag berättat för henne i förtroende, och som sedan andra personer också helt plötsligt visste, utan att jag berättat det för dem…). Nu har denna person som sagt var flyttat, och av någon anledning har jag under sommaren haft dåligt samvete för att jag inte hört av mig till henne. Å andra sidan har hon heller inte hört av sig till mig, men på något sätt känns det som om jag tar på mig ansvaret för att vi inte längre hör av varandra. Och som sagt så är det heller ingen person som jag känner att jag absolut måste ha kontakt med, men ändå så känner jag som jag känner. Nåväl. För ett par dagar sedan dök det upp ett mail från personen i fråga, och jag tänkte att vad trevligt att hon hör av sig ändå, och hon ursäktade sig för att hon inte hört av sig under sommaren och så vidare. Naturligtvis får jag då dåligt samvete för att jag inte hört av mig sedan början av sommaren… I slutet av mailet visar det sig att det dock inte är ett ”artighets-mail” ändå; personen ber mig om en tjänst (en tjänst som jag lätt kan ”åtgärda”, men ändå) och plötsligt tänker jag att om det inte vore för den här tjänsten så skulle hon inte ha skrivit mailet. Och ändå sitter jag här och har dåligt samvete!

Jag vet inte om alla förstår vad jag menar. Det jag med ovanstående scenario försöker berätta är att jag ofta tar på mig något slags ”världssamvete” och får dåligt samvete för saker och ting som jag egentligen inte borde ha dåligt samvete över. Det krävs en del tankegångar för att inte gå omkring och ha dåligt samvete för saker och ting som man egentligen inte ska ha dåligt samvete över. Sedan finns det naturligtvis situationer som jag definitivt kan ha dåligt samvete över, men det är en helt annan sak. En tredje dimension av det här med samvete är när folk verkligen försöker ge mig dåligt samvete över saker jag inte borde ha dåligt samvete över. En mig rätt så närstående person gav mig nyligen dåligt samvete över att jag var i Italien i åtta dagar. Och dessutom var denna resa jobb-relaterad, så det var liksom inte så att jag helt själv hipp som happ bara drog iväg till Italien! Men det har tydligen inte med saken att göra. Det faktum att jag varit borta och ”lämnat” denna person var tydligen inte populärt, och visst borde jag väl ”ta igen” detta på något sätt nu (läs: skita i allt och bara umgås med den här personen i princip dag och natt). Eller är det bara jag som tänker konstigt?

I övrigt kan jag meddela att Italien var hääärligt! Trots att det var mycket jobb så lyckades jag och kollegan smita ifrån litegrann ibland och turista lite. Vi hann också med att bada i Medelhavet! Men det var nog tur att resan bara varade i åtta dagar, för annars hade jag sakta men säkert förvandlats till en tiramisù…

nina

Oj oj, vad det känns som att vi har liknande umgängeskrets. Jag känner verkligen igen det här världssamvetet. Jag får dåligt samvete över att jag inte hör av mig till alla hela tiden, fast jag vet att det är lika mkt upp till andra att höra av sig. Jag börjar bli bättre på att släppa människor och låta dem vara på det avståndet från mig som passar just för oss. Men det är svårt och kräver oerhört mkt självbehärskning och förmåga att inte dra på sig det där förbannade dåliga samvetet.

Sedan den här kompisen som vill ha dig där dygnet runt. Jag har haft/har ngr sådana människor kring mig och har genom folk här på hypodea förståt att det är en rätt ohälsosam relation. Man kan inte lägga sitt liv i ngn annans händer och förvänta sig att ngn annan ska finnas där hela tiden. Känns som att du måste lära dig att sätta gränser för dig och din person. Att visa att du gärna finns där men inte hela tiden. Att det finns annat du oxå måste göra... att få vara en självständig fristående människa i förhållande till denna vän.

Oj, vad jag relaterade idag. *ler*

2004-09-27 13:36:13

Mea

nina: Jo, det är ju just det här att jag vet att jag och den här bortflyttade kompisen inte har så mycket gemensamt och inte behöver umgås/höras av så ofta, men det känns på något sätt som ett "nederlag" att släppa "relationen"...

Och nej, att finnas tillhands 24/7 är heller inte riktigt min grej, men jag tror att anledningen till att det blir en så stor grej mellan just oss är att jag liksom trivs med att vara själv emellanåt också...

2004-09-27 13:54:25

nina

Jag vet, jag gör och så jag hemilich manövern gång på gång. Istället för att avvakta och se vad som händer... Tror att det är ngn slags rädsla inom en... jag vet dock inte vad det beror på. Ngt som gör att man krampaktigt håller fast vid människor även fast man kanske borde dem glida iväg. Jag vet inte. Kanske snackar jag i nattmössan igen, det skulle inte vara första gången. *ler*

Mmm... det kan vara svårt för människor som inte har ensamhetsbehovet att förstå hur starkt det kan vara. Att man behöver tid för sig själv...

2004-09-27 13:58:52

Ita

Så fort det dåliga samvetet tittar fram, så tittar du dej strängt i ögonen och säger: Nej Mea, du ska inte ha dåligt samvete. Om hon bara använder dej som reservkompis är hon ingen riktig vän och då förtjänar hon inte att du slösar energi på dåligt samvete för henne..Enkelt! (...fast komplicerat..) :-)

2004-09-27 14:15:20

Mea

nina: jo, människor som inte har det där ensamhetsbehovet kan verkligen tycka att man är konstig när man vill vara själv. Fast numer vet jag att jag inte är konstig för att jag vill ha tid för mig själv. Däremot blir jag konstig om jag inte få vara ensam emellanåt. Definitivt.

Ita: Tack för tipset! Jag övar på det och blir långsamt bättre... :)

2004-09-27 14:31:59

balletdancer

Förstår verkligen vad du menar med ensamhetsbehov. Jag tycker om att vara för mig själv då och då, och en del kan helt enkelt inte få in i huvudet att jag föredrar ensamhet och tystnad framför att umgås med eller prata med vem som helst. När skall folk fatta att en ensam tjej med en bok på en parkbänk inte betyder "snälla, rädda mig från min ensamma misär!!!!!"?

2004-09-27 14:51:38

Mea

balletdancer: Precis! Lite som när man vill spendera en fredagskväll hemma själv och får allehanda inbjudningar "eftersom man ju inte ska behöva sitta ensam"... När det är just det man vill.

Men det finns ju också personer som så att säga tar det personligt när man säger att man vill vara hemma; och då handlar det inte om att jag inte vill vara med just honom/henne, utan att jag vill vara själv, helt enkelt. Inte helt lätt, det här.

2004-09-27 15:37:32

nina

Mea och Ballet, det är verkligen så det är! Och speciellt att man bara vill få vara för sig själv lite. Och det handlar inte om ngn annan men det är så lätt för folk att övertolka det och tro att det handlar om dem. Fast allt man vill är att få andas själv, tänka själv, bara existera i sin egen värld utan påverkan utifrån ngr timmar. Utan ensamheten skulle jag gå sönder! Hela tiden!

2004-09-27 15:40:40


Info
Namn
-
Född
-
Hemstad
Umeå
E-post
-
Hemsida
Medlem sedan
2004-08-02
Antal texter
633
Övrigt
Valspråk