Till förstasidan

 
missnöjd - 2019-11-21 06:05
i somras bestämde jag mig för att det var dags att ta tag i stumpens träning. har ju gått valpkurs och nån rallylydnad för nybörjare (den senare mest bara för att det inte fanns någon annan kurs på rimlig nivå i närheten), men i övrigt har han mest varit glad hemmahund. hittade en appellkurs på grannklubben som vi har gått nu i höst, den har varit superbra och det har utlovats en liknande/fortsättning till våren. så hittade jag en tävlingslydnadskurs som skulle gå nu över vintern och den verkade perfekt. inomhushall, inte alltför långt bort och nyttigt med lite momentträning med annan typ av störning (som det ju blir inomhus). nu är jag förvisso inte överförtjust i just den instruktören, tycker att hen är rätt oorganiserad och pratar mer om sig själv och sin hund än ger tips som man har nytta av, men det vimlar ju inte av kurser i närheten vintertid så vi kör, det blir säkert bra, tänkte jag.

och jag är så himla missnöjd. första gången så var det i princip BARA prat. okej att alltid blir lite mer snack första gången när alla ska presentera sig och sådär, men en och en halv timmes tuggande varav rätt så mycket blev om instruktörens nuvarande och tidigare hundar, det känner jag är lite too much. sen skulle vi ta ut hundarna en och en och visa "var vi stod i linförigheten". ja, det gick väl SÅDÄR med dom förutsättningarna. plus, visade det sig, alla andra hade gått nån "förberedande kurs" för samma instruktör och då var det en himla massa snack om hur det hade varit då kontra hur det var nu. EXKLUDERANDE. okej, det är min akilleshäl men alltså, jag har rätt ofta folk som återkommer på mina kurser och jag lägger MYCKET jobb på att skapa en väl sammanhållen och tight grupp oberoende av vilka som känner varandra och vem man är och om eller hur man känner mig sedan tidigare, det ska liksom inte spela någon roll för nu är det VI som är den här flocken och ska jobba tillsammans. men det är uppenbarligen inte alla som tänker så.

nästa grej som stör mig är detta: det stod i kursbeskrivningen att det förutsattes att man skulle kunna träna sin hund tillsammans och rätt nära andra ekipage. jaha, men första gången så var det en hund som typ, inte precis gjorde ett utfall men som markerade lite när en annan hund passerade. hunden som "markerade" (alltså, den tog ett steg fram och skällde till, det var det hela) var i en bur så ingenting hade ens kunnat hända, men ägaren till hunden som passerade blev helt oproportionerligt upprörd och menade på att hennes hund hade reagerat negativt (det kanske den gjorde, men det var i alla fall inget som märktes) och nu kanske det skulle påverka hennes träning och yadayadayada. jaha, så nästa gång så hade det bestämts att de två hundarna skulle inte vara inne i hallen samtidigt. och då blev det plötsligt en massa logistik kring när "utfallshunden" och "den känsliga hunden" ska in och ut ur hallen, och då ska INGEN göra något under den tiden ifall någon hund skulle bli störd om/när någon annan hund kommer in.

tredje grejen som stör mig: plötsligt hade det också blivit bestämt att vi enbart ska träna en och en. vilket innebär att av två timmars kurstid så blir effektiv träning...max en kvart. okej, jag tränar inte moment två timmar i sträck, men kontakt och uthållighet under störning är ju superviktiga grejer att jobba med mellan momenten, och det är ju sånt man får gratis när man tränar med andra. men nähä, nu ska hundarna sitta i burar och själv ska man sitta och glo i halvtimmevis i stöten. visst, det är kul att titta när andra tränar, men det behöver jag inte betala en kursavgift för att göra.

fjärde grejen är denna: instruktören förespråkar shaping och då är det som att det är den ENDA METODEN som finns för att lära hundar något. jag jobbar själv med shaping ibland men inte jämt, det beror lite på vad jag ska lära in och vilken hund jag tränar med. plus att jag HATAR det där att det bara skulle finnas ETT sätt att göra saker på och gör man inte på det sättet så gör man FEL (hej min gamla grundskola, jag tittar på dig nu).
så för denna kursen så fick vi tips om hur man skulle shape:a in ett moment. jag kände direkt att det här var inget beteende jag ville att stumpen skulle bjuda på spontant, så jag bestämde mig för att träna in just det momentet med klassisk ordinlärning istället. och JA, jag är medveten om att de hundar som är shape:ade har kommit mycket längre än jag just nu, men eftersom jag inte har tänkt tävla förrän om kanske ett år så är inte det ett problem i nuläget. och nu är jag kanske överkänslig, men jag tycker att jag får mycket mer kritik än de andra. sen säger jag inte att kritiken är obefogad, absolut inte, men jag ser ju grejer som de andra gör som i alla fall inte JAG tycker är helt lyckade, men det säger instruktören inte något om. plus att hen är inte konsekvent heller, först ska man shape:a men förra gången så skulle man helt plötsligt hjälpa hunden när den inte fattade? å ena sidan säger hen att man inte ska locka på hunden utan låta den ta ansvar, men sen plötsligt ska man "säga ifrån" när hunden börjar göra annat.

men det värsta är ju ändå all jävla väntan. plus att när det äntligen är ens tur så säger instruktören "värm upp era hundar ordentligt nu innan ni sätter igång". ja, men om jag skulle "värma upp ordentligt" med stumpen så att han är lagom taggad och fokuserad så skulle det kanske ta... tjugo minuter, och av respekt för andra som sitter och väntar så gör jag ju inte det och det gör ingen annan heller, för då skulle vi ju inte hinna NÅGONTING alls. vilket innebär att man inte skapar särskilt bra förutsättningar, och sen ska man då visa ett moment när hunden inte har full fokus och det går ju sådär. nu är jag inte rädd för att misslyckas SÅ, men det är ju inte speciellt kul att bara ha känslan av att göra halvdant ifrån sig även på moment som i vanliga fall sitter som berget.

såatteh, NEJ, jag är så sjukt missnöjd med detta. känner att instruktören är en sån person som tar kritik personligt, så skulle jag kritisera dessa ändå rätt befogade grejer så skulle hen bli skitsur. och vi ingår lite i samma gäng, så jag måste väl ändå försöka vårda den s k relationen så att det inte blir en konfliktsituation. men det var ju sista gången jag går en kurs för den här instruktören, den saken är klar.

puh, jag behövde bara skriva av mig lite, nu ska jag jobba.
Föregående inlägg N&uaml;sta inlägg Ordbok - Prenumerera - Lista alla - RSS: Text/Kommentarer

Kommentera!

Vilket användarnamn finns överst i listan till vänster?
Ditt namn:    

Du vet väl om att du underlättar för skribenterna om du skriver @namn: när du svarar någon i kommentarsfältet?

Tillåtna HTML-tagar: <b>, <i> och <u>

Info / Stat / Frågor

Namn: -
Född: 1968
Hemstad: -
E-post: -
Hemsida: fr utvalda
Medlem sedan: 2008-10-20 11:44
Antal texter: 1660
Övrigt:- Skicka hypobrev -

VALSPRÅK det finns inget mörker. det finns bara brist på ljus.